A szigorodó környezetvédelmi előírások, illetve a fokozódó munkaerőhiány következtében egyre nagyobb hangsúly helyeződik a kevesebb növényvédő szer alkalmazását, illetve kézimunkaerő kiváltását lehetővé tevő termesztési és növényvédelmi technológiákra és az agrorobotokra – írja a nak.hu.

Mint írják, ennek kapcsán indította a NAK a FruitVeB-el és a GYSZT-vel együttműködve a szabadföldi zöldség- és gyógynövénytermesztésben alkalmazható precíziós növényvédelmi technológiák és agrorobotok gyakorlati alkalmazását bemutató rendezvénysorozatot, amelynek első állomása Szabadszálláson a Róna Ker-Tész Kft.-nél volt.

A Róna Ker-Tész elnöke, Nagy József rövid köszöntője után három, a vöröshagyma gyommentesítésére alkalmazható technológiai ajánlásokat és tapasztalatokat bemutató előadás következett, amelyet élénk tapasztalat- és véleménycsere követett.


Ezután a szakmai nap a Róna Ker-Tész hagyma kísérleti parcelláiban folytatódott gyakorlati gépbemutatóval, a szövetkezetben második éve sikeresen alkalmazott,  90%-os növényvédőszer-megtakarítást lehetővé tevő, intelligens precíziós permetezőgépet ("spot-sprayer") mutatták be munkavégzés közben.

A traktorra három pontos felfüggesztéssel csatlakoztatható permetező kamerarendszer segítségével ismeri fel a gyomnövényeket, ezt követően az egy sorban elhelyezett fúvókák kizárólag a gyomnövényekre permeteznek növényvédő szert. Emellett – a kultúrnövényeket felismerve – növénykondicionálók, lombtrágyák kijuttatására is alkalmas, ebben az esetben kizárólag a kultúrnövényekre juttatja ki a kezelőszert.

Az intelligens permetezőgépet minden kultúrára egyenként kell kalibrálni ("betanítani"), így válik képessé arra, hogy a különböző fejlettségi stádiumban lévő gyomnövényeket meg tudja különböztetni a kultúrnövényektől. A precíziós permetező a zöldségnövények közül jelenleg hagyma, zöldbab, spenót, cikória és saláta kultúrákban alkalmazható, a szántóföldi kultúrákban cukorrépa és repce esetén használható, illetve réteken, gyepeken és legelőkön is bevethető – olvasható a nak.hu beszámolójában.

permetezés

Intelligens precíziós permetező – fotó: NAK

A szakmai napon még további két gép volt megtekinthető: a teljes mértékben autonóm munkavégzésre alkalmas vető és gyomláló robot sorpermetező funkcióval, illetve egy sávos bakhát permetező, amelyet – változatos kivitelezhetőségének köszönhetően – egyre gyakrabban alkalmaznak egyéb, nem bakhátas kertészeti kultúrákban is, így pl. szamócában.

A bakhátpermetező ugyan nem tekinthető agrorobotnak, alkalmazásával azonban a fúvókák felé helyezett védőalagútnak köszönhetően akár 50%-os növényvédő szer megtakarítás is elérhető. További előnye emellett, hogy a precíziós permetezőgéphez hasonlóan a hagyományos permetezési technológia alkalmazását kizáró, szelesebb időben is alkalmazható, illetve szélcsendes időben gyakorlatilag megszünteti az elsodródást – írja a nak.hu.

Alagút permetező két védőpajzzsal

Alagút permetező két védőpajzzsal – fotó: NAK

A rendezvény teljes ideje alatt növényvédelmi tanácsadás, illetve a bemutatott gépekkel kapcsolatos tájékoztatás és tapasztalatcsere zajlott.

robot

Autonóm vető-, gyomláló- és sorpermetező robot – fotó: NAK

A szakmai nap mintegy 100 fő részvételével zajlott. A nagy érdeklődés rámutatott arra, hogy egyrészt szükség van ágazatspecifikus szakmai gyakorlati bemutatókra és tapasztalatcserékre, másrészt nyilvánvalóvá vált, hogy mind a termelők, mind a gépforgalmazók részéről számottevő az érdeklődés a legújabb technológiák iránt – olvasható a cikkben.