Ami most zajlik, az egy korrekció. A piac vagy az árak keresik a következő évekre az új, nyugalmi állapotukat. Most azt látjuk, hogy az inga gyorsan kilengett, de sajnos még nem állt meg. Az elmúlt hetek nitrogén- és foszfor-áremelkedése korántsem biztos, hogy megállt. Ugyanakkor nagyon gyorsan be fog épülni a komplex, több hatóanyagot tartalmazó műtrágyák és termésnövelők árába.

kalapos gazda számol

3q NPK és 6q nitrogén, 175 ezer forint? Hogyan tovább? – fotó: VulcanAgro Kft.

Van valami jó ebben a káoszban?

A hazai inputanyag-piacot az olcsó nitrogén hatóanyag uralta. A teljes hatóanyagmixben a nitrogén tesz ki 70–80%-ot, ami abnormális és számos probléma forrása is egyben. Ugyanakkor nitrogénpótlás nélkül nem lehet termelni, de eddig sem a felhasznált mennyiségen, sem annak kijuttatási módján, sem hatóanyag-formáján nem nagyon kellett gondolkodni. Most majd kell! Az egyre romló talajok, a nyakunkon lévő klímaváltozás, az Európai Unió nitrogénveszteség-csökkentésre tett kísérlete kevés lett volna a változtatásra.

folyékony műtrágya kijuttatása John Deere traktorral

A nagy mennyiségű szilárd komplex műtrágya helyett, olcsóbb és jobb megoldás a folyékony szerves NPK + mikroelem tartalmú termésnövelő – fotó: VulcanAgro Kft.

Akkor semmit se pótoljunk?

Az áremelkedések miatti a kezdeti, és talán jogos felháborodás után gondoljuk át, mit is lehet most tenni. Vegyük számba a lehetőségeket, és induljunk el egy másik úton. A hazai talajok problémája nem a tápanyaghiány. Alacsony a biológiai aktivitásuk, letömörödnek, hol savanyúak, hol túl lúgosak. Hiába juttatunk ki nagy mennyiségű tápanyagot, alig hasznosulnak. A vizet rosszul nyelik el, és még rosszabbul tartalékolják. Mindezen tulajdonságok együttese okozza, hogy azok, akik alig pótolnak szilárd műtrágyát, lassan többet termelnek, mint akik „megadnak mindent" a tápanyagtervek szerint.

Egy év kimaradhat?

A tápanyagpótlás elmaradásának jelentős a kockázata. Főleg, ha ez azzal párosul, hogy 100%-ban csak nitrogént adunk majd a növénynek. Nagyon sok helyen semmilyen ismeretünk nincs a talaj valódi tápanyag mennyiségéről vagy annak tápanyag-szolgáltató képességéről. Mi azt valljuk, hogy egy kevés indító tápanyagot kell adni, és lehetőleg folyékony, könnyen felvehető formában. Nem lehet ilyen árak mellett több száz kilogramm foszfor és kálium hatóanyagot kijuttatni és akár tovább tölteni azt tápanyaggal.

Tehát: ha pótlunk tápanyagot, akkor vele együtt javítsuk a talajt is. Dolgozzuk be a tápanyagokat, és ne hagyjuk elillanni. Összetett, több hatóanyagot tartalmazó termésnövelőkben gondolkodjunk és ne csak nitrogénben-foszforban-káliumban.

Miért legyen Vulcan Folyékony NPK vagy PK?

Ennek több oka is van. Ebben az évben már számos helyen takarítanak be termést, amit szervesanyag-alapú folyékony NPK-val indítottak. Az átlagnál jobb vagy sokkal jobb termésmennyiségeket lehetett elérni. A kijuttatott nitrogén mennyisége csökkenthető volt és a talajok is kevésbé kaptak nagy terhelést. A folyékony és szerves anyagú NPK-val olyan, mintha egyszerre szerves és szervetlen trágyáznánk, miközben csak pár száz liter/ha mennyiségű folyadékot permetezünk ki a talajra. Gyors, kivitelezhető, és talán alternatíva a jövő tápanyagpótlására.

traktor, permetezőgép és tartálykocsi a szántóföldön

Nitrogén tartalmú lombtrágyákkal, több mázsa fejtrágya hagyható el! Olcsóbb és még működnek is – fotó: VulcanAgro Kft.

Áldás vagy átok?

A csökkenő felhasználás a szervetlen és nagy hatóanyag-tartalmú tápanyagok vonatkozásában inkább áldás. A talaj képes lehet majd nitrogént kötni, a növény gyökere nagyobb talajszelvényt kell, hogy átjárjon. Ha pedig még többen választanak magas cukortartalmú termésnövelőt (vinasz–melasz keveréket), akkor még a talajélet is javulni tud, miközben intenzív gazdálkodás folytatódhat.

Tudjuk, hogy nem könnyű az átállás. Lehetnek az út során buktatók, amelyek akár súlyos terméskiesést is eredményezhetnek. De itt vagyunk, ha kell, segítünk!

Árlistánk megtekintéséhez kattintson ide vagy az alábbi képre!

Vulcan Agro

VulcanAgro Kft.
Szakmai segítség: +36 70 905 5000