A sokévi átlagnál lényegesen melegebb napokkal búcsúzott március és köszöntött be április. Borús éjszakákon az éjszakai minimum hőmérséklet is megközelítette a 10 fokot, megszűntek az éjszakai fagyok. Említhető mennyiségű csapadék főként a nyugati tájakon esett, másutt, például az ország középső és keleti vármegyéiben nagy a szárazság a talajok felső 50 cm-es rétegében. A gyakori viharos szél sok helyen akadályozza a növényvédelmi munkálatokat – írja dr. Aponyi Lajos a novenyvedoszer.hu-n.

kalászos

Lelassult a sárgarozsda terjedése, mert a felmelegedő idő nem kedvez a kórokozónak – fotó: pixabay.com

Őszi kalászosok

Az őszi kalászosok továbbra is lendületesen fejlődnek, fejlettségben az ilyenkor megszokottól előbbre vannak, általános az 1-2 szárcsomós magasság, helyenként pedig a szárbaindulás. A csapadékból kimaradt területeken a kórokozók kezdeti terjedési üteme lelassult, viszont a csapadékos területeken folyamatos terjedés figyelhető meg.

Árpában a domináns kórokozó a pirenofórás fertőzés, a lisztharmat terjedése lassabb, de a felső leveleken is megfigyelhető.

A búzán a szeptóriás levélfertőzés tünetei láthatóak, a lisztharmat most még kisebb mértékben támadja a lombozatot. Lelassult a sárgarozsda terjedése, mert a felmelegedő idő nem kedvez a kórokozónak.

Mindezek ellenére fel kell készülni az erősödő károsítási folyamatra, mert az igen dús növényállományok kedveznek a kórokozók terjedésének – írja a szakember. A vetésfehérítő bogarak már mindenütt rakják tojásaikat, az alföldi déli tájegységekben a napokban már kelő lárvákkal is számolni kell, mert az előző héten a tojások kelésközeli állapotot (tojás besötétedés) mutattak.


repce

Repcénél a károsított bimbók mennyisége 5 % körüli, emiatt jelentős a virágritkulás – fotó: pixabay.com

Őszi káposztarepce

Az őszi káposztarepce sárgabimbós-virágzás stádiumában van országszerte. A szárormányosok száma csökken, de nő a fénybogár tömeg. A megkezdett védekezések mellett is virágzatonként 6-10 bogárral kell számolni, a károsított bimbók mennyisége 5 % körüli, emiatt jelentős a virágritkulás.

Emelkedik a bundásbogarak egyedszáma is, pedig a pongyola pitypang jelentős vonzó hatása itt is megfigyelhető, nemcsak a virágzó gyümölcsös ültetvényekben. Szórványosan becőormányos imágók jelenléte is megfigyelhető, de a korábban megkezdődött betelepedés még nem okozott jelentős létszámnövekedést. A száron és leveleken a betegséget előidéző kórokozók most még csak tüneti szinten jelentkeznek, ott is elsősorban az áttelelt idősebb leveleken, így ellenük most még nem indokolt a védekezés.

Napraforgó és kukorica

Folyamatosan halad a napraforgó és a kukorica vetése, amennyiben nem csökken a talajhőmérséklet, akkor gyors kelés várható az optimális nedvességtartalmú táblákon.

Kelés kezdetétől célszerű a vetéseket napi szinten vizsgálni, mert a szárazabb területeken a vontatott kelés miatt a fiatalkori rágókártevők jelentős mértékű károkat okozhatnak, főként, ha a talajfertőtlenítés vagy állománykezelés elmaradt.