Az első Pioneer napraforgó hibridek 1996-os magyarországi megjelenését követően 10 évet kellett várnunk arra, hogy bevezethessük a naparaforgó-termesztést gyökeresen megváltoztató herbicidtoleráns technológiát, az Express®* gyomirtást.

Ezen az úton fontos mérföldkő volt a 2012-es esztendő, amikor piacra került a P64LE25 napraforgónk, amelyet az elmúlt nyolc év alatt több, mint hétmillió hektáron termesztettek Európában, Magyarországon pedig 2016 óta piacvezető (Kleffmann – 2016-2019).

A fajtaváltás általában lassúbb folyamat a napraforgó esetében, mint a kukoricánál, de a genetikai előrehaladás itt is jól mérhető. 2019-ben két szegmensben is olyan újdonságokkal rukkoltunk elő, melyek mindegyike előrelépés a korábbi generációhoz képest.

napraforgó

Idén a magas olajsavas napraforgók szegmensében is erősít a Corteva

Az első, a hazai vetőmagpiac meghatározó, korszakos hibridje, a P64LE25 mellé beköszönő méltó társ, utód, a P64LE136. Minden olyan tulajdonság megtalálható benne, amellyel a linolsavas Express®* napraforgók szegmensében új sztenderddé válhat. A P64LE25-höz hasonló kórtani tulajdonságai és kiváló termőhelyi alkalmazkodóképessége mellett, nagyobb termőképességgel, magasabb olajtartalommal és körülbelül 20 cm-rel alacsonyabb szárral rendelkezik.

A második a magas olajsavas szegmensben, az Express®* napraforgók új generációjának képviselője, a P64HE133, amelyet 2019-ben jelentős vetésterületen kipróbálhattak a gazdák. A hibrid termőképességben, termésstabilitásban és olajtartalomban mutat előrelépést elődeihez képest.

2020-ban tovább erősítjük a magas olajsavas napraforgó kínálatunkat. A P64HE144-től azt várjuk, hogy a hazai magas olajsavas napraforgópiac egyik legerősebb szereplőjévé váljon.

Idén a Clearfield®** Plus gyomirtási rendszerben is letettük névjegyünket a P64LP140-es linolsavas hibriddel. Versenyképes termőképessége mellett kiemelkedően magas olajtartalom és nagy hektolitersúly jellemzi.

A Corteva napraforgó ajánlatunk nemcsak kiváló Pioneer hibridekből és a hozzájuk tartozó növényvédelmi megoldásokból, hanem magas szintű vetőmagcsávázásból is áll. 2020-ban a napraforgóban is LumiGEN™ csávázási technológia fogja segíteni a csírázó napraforgó kezdeti fejlődésének biztonságát.

Dr. Piukovics László
Vetőmag termékmenedzser
Corteva Agriscience

*Az Express® az FMC-Agro bejegyzett márkaneve
**
A Clearfield® a BASF bejegyzett védjegye