Az Alföldön már rendkívül súlyos az aszály mértéke. Az OMSZ bejegyzésében látható térképen kirajzolódik, hogy hol van a legsúlyosabb helyzet.

Az alföldi területeken a talaj felső egy méteres rétegéből kb. 130 mm víz hiányzik a telítettséghez képest, ennek megfelelően a talajnedvesség is kritikusan alacsony. A Dunántúlon viszont többfelé csapadéktöbblet fordul elő.

Egyelőre továbbra sem látszik számottevő csapadék érkezése az aszállyal érintett területekre. Sőt, a legfrisseb információk szerint hamarosan hőhullám érkezik, 35 fok körüli maximumokkal, csapadék nélkül:

Az előttünk álló egy hétben nagyrészt napos és száraz, rendkívül meleg időre számíthatunk magas UV sugárzással. Számottevő csapadék nem várható, csak elszórtan lehetnek záporok, az ország keleti felén tovább fokozódik a szárazság, egyre növekszik a súlyos aszállyal érintett területek nagysága. Országszerte a talajok száradására lehet számítani.

A hőmérséklet csúcsértéke egyre nagyobb területen haladja meg a 30, vasárnaptól a 35 fokot. A magas hőmérsékletekhez alacsony, a legmelegebb órákban 30% alatti páratartalom társul, légköri aszály várható, olvasható az OMSZ agrometeorológiai elemzésében.


Van, aki inkább kitárcsázza a napraforgót

Az Agroinform Menőgazdászok Facebook-csoportban az egyik gazdálkodó arról számolt be, hogy kitárcsázza az aszály miatt tönkrement állományt. Pillanatkép a videóból, amit közzétett:

Napraforgó Mezőtúr környékén

A poszt alatt vannak még fotók siralmas állapotban lévő állományokról, ezek például Csongrád térségében készültek:

Kukorica – Futó: Pintér János

Napraforgó – Fotó: Pintér János

Termésvárakozások Európában az aszály árnyékában

A 2022. május 1. és június 17. közötti időszakban a legnagyobb problémát a csapadékhiány okozta Európa jelentős részén, írja az OMSZ. A déli, délnyugati részeken különösen nagy a probléma, ezeken a helyenek még hőhullám is párosult, fokozva az aszály negatív hatásait.

A 2022. május 1. és június 14. közötti időszakban az átlagosnál akár 50%-kal is kevesebb csapadék hullott a Pireneusi-félszigeten, Franciaország déli részén, Olaszország északi és középső vidékén, Szlovéniában, Németország déli, Lengyelország nyugati és keleti, Magyarország és Szlovákia keleti részén, szinte egész Ukrajnában, valamint Törökország és Görögország tengerparti területein.

Olaszországban és Spanyolországban egészen biztos, hogy nem csak az őszi kultúrák, hanem tavaszi vetésűek is megsínylik az aszályt, jelentős terméskiesésekre lehet számít. Mostmár úgy tűnik, Magyarország sem tudja ezt elkerülni. A keleti megyék legalábbis szinte biztos, hogy nem.

Egyelőre az árpa és az búza termésmennyiségére lehet a legpontosabban rálátni, mivel az árpa aratása már meg is kezdődött, a búzáé pedig hamarosan indul. Magyarországon az egyébként legnagyobb hozamokat elérő megyékben idén csak a termés felére számítanak a gazdák, árpából 2-4 tonnás hektáronkénti termésről számoltak be, és a búzát sem várják többen 3-5 tonna felett.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.