A 2023. évtől kezdve olyan alacsony terményárakkal találkozhatunk a világpiacon, hogy a kalászosok termesztésébe fektetett összegek megtérülése nem biztosított. A magasabb terméshozamok eléréséhez több input anyag szükséges, azonban a teljes megtérülés és az esetleges haszon ilyen nehéz piaci körülmények között is kérdéses. Talán most az egyetlen lehetséges kiút a tervezhető profit felé a minőségi kategória ugrás, a javító minőségű búza jelenlegi árszintje ugyanis biztosabb bevétellel kecsegtet. Ebben tud segíteni a Forthial növénykondicionálónk.

forthial

Forrás: UPL

A Goëmar vállalat több mint ötven éves története folyamán vált a UPL szerves egységévé: a bretagne-i tengerpart szakaszon bányászati jogot nyert az Ascophyllum nodosum barnamoszat faj kitermelésére. Alapvető tulajdonságait az apály és dagály periodikus változásának köszönheti: apálykor az alga gyakran szárazra kerül, napsütésnek kitett, dagály esetén viszont tengervíz lepi el. Mivel a törzsfejlődés során nagy valószínűséggel az ár-apály miatt szélsőségesen viselkedő parti részeken alakult ki, a sejtjeiben olyan géneket hordoz, amely lehetővé teszi számára a folyamatos és nagymértékű stressztűrést.

A belőle készült termékek mára világszerte ismertek és elismertek, köszönhetően a szabadalmaztatott fagyasztva szárításos feldolgozási technológiának, amelynek során az algában található anyagok egészét roncsolás nélkül, veszteségmentesen lehet kinyerni (GA142 algaszűrlet).

A Forthial az algaszűrletnek, valamint a hozzáadott nitrogénnek és magnéziumnak köszönheti számos előnyös, egymással összefüggő biológiai hatását. Mindennek az alapja az egyes tápelemek hatékonyabb felvétele: növeli azon enzimek (pl. nitrát-reduktáz, foszfatáz, vas-reduktáz) aktivitását, melyek a makroelemek felvételéért felelősek.

Bizonyítottan növeli továbbá a S, K, Mg, Ca, B, Zn és Mn tápelemek felvételét, beépülését is. Így összességében több fontos növényi alkotóelem képződése válik lehetővé: az egyik legfontosabb a klorofill, melynek koncentrációja megnő a levelekben. A klorofillban elnyelt fény szolgáltatja az energiát ahhoz, hogy a növények a szén-dioxidot és a vizet szénhidrátokká (végső soron tápanyagokká) alakítsák át. Az intenzívebb klorofill-működés következtében a növényi biomassza (gyökér-, és főleg a zöldtömeg) képződése is növekszik, így nagyobb mennyiségű és jobb minőségű termés várható.

Különböző abiotikus stresszhatások esetében bizonyos stresszenzimek működése fokozódik, így a kezelt növény nagyobb valószínűséggel fogja átvészelni a stresszt követő időszakot. Ezeken kívül az algaszűrlet stimulálja a poliamin-szintézist, amely a virágzás és a terméskötődés folyamatát segíti elő: a fiatal termések növekedéséhez és az egyöntetűbb termésképződéshez járul hozzá.

A Forthial alkalmazhatósága rugalmas: kétnóduszos állapotban kijuttatva is segíti a fotoszintézist és a magasabb szintű tápelem-felvételt, azonban (vizsgálataink alapján) zászlóslevél kiterülésekor kipermetezve, 1,0 l/ha dózissal tudjuk realizálni a legmagasabb termésmennyiség-emelkedést és a fontosabb minőségi mutatók (pl. fehérje-, sikértartalom, Zeleny-szám) növekedését, ugyanis ezek elsősorban a zászlóslevél egészséges működésétől függő paraméterek.

grafikon

Forrás: UPL

További informácóért keresse bizalommal az UPL területileg illetékes kollégáit.

Valovics Attila
fejlesztőmérnök
UPL Hungary Kft.