Szabó Tamás Veszprém megyében gazdálkodik a Kisalföld és a Bakonyalja találkozásánál, 80 hektár szántó területet művel és a főbb kultúrákat veti.

– Ezt a régiót mindig úgy emlegették, hogy "nagyvadakban gazdag", azonban most már inkább úgy hívjuk, hogy "vaddal terhelt terület". – nyilatkozta nekünk Szabó Tamás, amikor interjúnkban a területi adottságokról kérdeztük.

A hazai vadfajok szinte teljes palettája megtalálható nálunk, a főbb kártevők az őz, gímszarvas, vaddisznó – de idén már jelentős nyúl kártételről is beszámoltak más gazdálkodók.

Tavalyelőtt olyan mértékű vadkárunk volt, hogy elhatároztam, teszek valamit, mert ez a helyzet már tarthatatlan. Minden földemen jelentős vadkárom lett, de volt egy 7,3 hektáros táblám, amelyen az "Öböl"-ként emlegetett területen egy egész hektárt totálisan lerágtak.

Mindezek ellenére érdemes hangsúlyozni, hogy a mi térségünk még a kevésbé vadkáros területekhez tartozik, ugyanis a Bakonyban, vagy a Rábaközben még a miénknél is sokkal súlyosabb a helyzet.

Szarvasok kukoricában

Szarvasok egy kukoricatábla szélén – fotó: Doxmand

Felkerestem a Doxmand szakembereit azzal a szándékkal, hogy segítséget kérjek tőlük. Ezek után ismerkedtem meg Tatics Milánnal, aki profi szakmai tanácsadást nyújtott és segített elkészíteni az ultrahangos vadriasztók kihelyezési tervét. Még az első beüzemelésben és a kihelyezés körüli teendőkben is részt vett.

Az első évben hét darab négy hangszórós Doxmand VR4 ultrahangos vadriasztót vásároltam – ezeknek a készülékeknek az esetében egy gép már 3-3,5 ha körüli terület védésére alkalmas. A kukoricákat féltettem a legjobban, ezért először abban próbáltam ki a vadriasztókat.

A Doxmand vadriasztók első kihelyezése után máris látványos volt a változás és egyértelműen látszott a zavarás hatása. Eleinte próbálták a vadak kikerülni a gépeket, de ahogyan a csapások útjába telepítettük ezeket, látni lehetett, hogy egyre inkább eltávolodtak a szarvasok a tábláinktól.

Doxmand VR4 ultrahangos vadriasztó egy kukoricatábla szélén

Doxmand VR4 ultrahangos vadriasztó egy kukoricatábla szélén – fotó: Doxmand

Később, a gépek átmozgatásához már nem volt szükségem Tatics Milán segítségre, mert gyorsan meg lehetett érteni a készülékek működési elvét. Az átmozgatásban az is segített, hogy megfigyeltem a vadak megváltozott közlekedési útvonalát.

Később a vadásztársaság is besegített kémiai vadriasztással, így az első Doxmandos évemben a területeim védelme 90%-ban eredményes volt. Én ezt nagyon nagy sikernek könyvelem el! – tette hozzá elégedetten Szabó Tamás.

Most számoljunk egy kicsit, beszéljünk arról is, hogy a Doxmand gépek kihelyezése előtti évben számszerűsítve mekkora vadkár volt – és ezzel szemben, most mennyi termést, illetve pénzt lehetett "megvédeni" vadaktól. – kértük a gazdát.

– Ha csak százezer forintos terményárral számolunk és a veszprémi homokos talajok átlagában mindössze 80 mázsás kukoricaterméssel kalkulálunk hektáronként, akkor nagyon szűken számolva 800.000.- forintot veszítettem a vadkárral a Doxmand ultrahangos riasztók beüzemelése előtt.

A 7 darab megvásárolt Doxmand VR4 ultrahangos vadriasztóm már az első évben bőségesen visszahozta az árát...

de természetesen egy ilyen berendezést nem egy évre vásárol az ember, szóval nem is értem, miért nem találtam hamarabb erre a megoldásra!

Mi az, amire felhívná a figyelmet a kihelyezéssel kapcsolatban és mit tanácsol a gazdatársak számára? – kérdeztük Tamástól.

– Csodák nincsenek! A Doxmand ultrahangos vadriasztók nagyon hatékonyak, de ezt csak úgy várhatjuk el, ha az ember együtt dolgozik velük!

Ne várjon úgy eredményt senki, ha például 100 hektárra csak két, legkisebb teljesítményű készüléket vásárol és otthonról várja a hatást.

Azt tudom tanácsolni a saját példámból kiindulva, hogy bizalommal forduljanak a Doxmand szakembereihez, hiszen minden tábla és minden terület más- és más, így nem lehet egy számítógép mellől megoldást találni a vadkárra. A személyes jelenlétre és a területismeretre feltétlenül szükség van!

Érdemes igénybe venni a Doxmand szakembereinek a terepszemle és vadriasztó kihelyezés szolgáltatását, mert ők a gazdával együtt kimennek a legkritikusabb táblákra és hatékony stratégiát állítanak fel a siker érdekében. Utána, a legfontosabb tudnivalók ismeretében már mindenki saját maga is könnyen elvégzi a készülékek átmozgatását, vagy az újabb területek védelmét. – fűzte hozzá Szabó Tamás.

Interjúnk elkészítése után felkerestük a Doxmand szakembereit, hogy néhány hasznos információval ők is kiegészíthessék Tamás tanácsait:

– Csak annyit tennénk hozzá a javaslatokhoz, hogy fontosnak tartjuk a korai védelem kiépítését, megelőzést is. Ugyanis az időben kihelyezett riasztók hatékonyabban működnek, mintha akkor helyeznénk ki őket, amikor már odaszoktak a területre a vadak. Éppen ezért, akár már vetés előtt pár héttel érdemes kihelyezni az új eszközöket.

Továbbá a Doxmand Kft. termékei- és szolgáltatásai nem csak a vadriasztás szakterületén nyújtanak hatékony technológiát a növények- és a termény védelmében. Eredményes megoldással szolgál a nyestriasztás, rágcsálóriasztás és madárriasztás tekintetében is!

Doxmand Kft.