A japán TOWING vállalat – belföldi és külföldi kutatóhelyekkel együttműködve – egy újszerű talajjavítási módszert dolgozott ki, amely a gyenge és leromlott talajok termőképességét képes feljavítani, illetve helyreállítani, sőt később megteremtheti az alapját a Holdon történő növénytermesztésnek is - írja a gov-online.go.jp

talaj

Az új módszer a gyenge és leromlott talajok termőképességét képes feljavítani, illetve helyreállítani – fotó: pixabay.com

A gyenge talajokhoz porrá őrölt aktív szenet, valamint szerves trágyát adnak

A vállalat igazgatója, a Nagoya Egyetemen diplomázott Nisida Kohei a technológiát a szaké, japán szeszesital előállításához hasonlítja, amely a cukor és a fermentáció hatására megy végbe. A talajjavítás esetében a gyenge talajokhoz porrá őrölt aktív szenet, valamint szerves trágyát adnak hozzá.

Ezek együttes hatására a talaj szerkezete fellazul (porózussá válik), és felélénkül a mikroorganizmusok működése, ami a szerves trágya komponenseit a növények számára hasznos tápanyaggá alakítja át.

Az eljárás alkalmazása az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez is hozzájárul, mivel aktív szén megakadályozza, hogy a szén-dioxid a talajból a légkörbe jusson.

talaj

Az eljárás alkalmazása az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez is hozzájárul – fotó: pixabay.com

A japán technológiának nagy jelentősége lehet a globális felmelegedés elleni küzdelemben

A TOWING vállalat, a Japán Mezőgazdasági Szövetkezetekkel (JA) együttműködve, több országban megkezdte az eljárás gyakorlati alkalmazását.

Ezzel a módszerrel a talajok termőképessége akár néhány hónap alatt is lényegesen javítható, amihez más körülmények között több évre van szükség.

A globális felmelegedés negatív hatására és a növénytermesztés számára rendelkezésre álló termőföldek zsugorodására, valamint a népesség gyors növekedésé való tekintettel a fent vázolt japán technológiának világszerte különleges jelentősége lehet.