Ez az időszak az egyik munkacsúcs a mezőgazdaságban. Az elmúlt hetekben az aratás munkálatai foglalták le éjjel-nappal a növénytermesztés gépi erőforrásait. Az ország nagyobb részén pozitívan konstatálták a kalászosok terméshozamait. Az elmúlt hónapok várakozásaihoz képest többnyire jobbak lettek a hektáronkénti eredmények, de voltak területek ahol elmaradtak azoktól – olvasható a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) közleményében.

kukorica

Nagy szüksége van a kukoricának az esőre – fotó: Agroinform.hu

A szinte zavartalan munkavégzéshez nagyban hozzájárult az egyre melegedő nyárias csapadékmentes idő, amire nagy szüksége volt a növényeknek a szokatlanul csapadékos május után. Viszont a repce eredményeiben már tetten érhető az, hogy a tenyészidő alatt kedvezőtlen körülmények közé került az olajos növény. Hasonló történhet most is a kukorica növekedése során. Ezért fordítják tekintetüket egyre többen az őszi betakarítás felé és a csapadék hiánya miatt kémlelik az eget.

A kukoricának ugyanis nagy szüksége lenne az esőre ahhoz, hogy a növényés a csövek optimálisan tudjanak tovább fejlődni.

De a mostani előrejelzés szerint a következő napokban továbbra sem várható jelentős mennyiségű csapadék és a következő hónapokra a hosszú távú előrejelzések az átlagosnál kevesebb csapadékot jósolnak, ami a kukoricának nem jelent sok jót.

Az elmúlt 30 napban az átlagos csapadékhiány az országban 10-50 mm. A talajnedvesség, a felső 20 cm-en egyre nagyobb területen éri el az országban a 40 %-alatti szintet és a felső 50 cm-es rétegben még rosszabb a helyzet. A napi átlaghőmérséklet meghaladja a 25 fokot és egyre többször jelenik meg a légköri aszály.

Ezek okozzák, hogy sok olyan táblát látni, ahol a tengeri színe nap közben szürkére vált és „furulyál”-ni kezd, levelei összepöndörödnek. Főként ott, ahol a talaj nem kifejezetten jó minőségű, vagy növénykondícionálókat sem alkalmaztak.

Amíg a kukorica szára nem sül fel és nem áll le a tápanyagszállítás, addig még továbbfejlődhet a növény, de ha nem változnak a körülmények, akkor az augusztus nagyon hosszúnak ígérkezik – írja a közlemény.