A terménypiaci helyzetről az utóbbi másfél évben nehéz volt olyat állítani, amiben biztosak lehettünk, a jövőbe látni pedig még nagyobb kihívás volt. Ami viszont nem kérdés: a terménytárolás rugalmasságot adhat a szántóföldi növénytermesztésben dolgozóknak, így időt tudnak szakítani a kockázatok mérlegelésére és nem az öt perc alatt meghozott döntések következményeit kell viselniük a következő aratásig.

A terménytárolók, gabonasilók építése viszont meglehetősen költséges, így nem árt mérlegelni, ki mivel fog jobban járni.

Több érvet és ellenérvet lehet felhozni mind a síktároló, mind a gabonasilók telepítése mellett vagy ellen. Az alábbi rövid összefoglaló remélhetőleg segítséget nyújt azoknak a gazdálkodóknak, vállalkozóknak, akik éppen a beruházást tervezik.

Síktároló: másra is használható, de nehezebb kontrollálni és magas az élőmunkaigény

A síktárolók olyan épített csarnokok általában csiszoltbeton-felülettel, amelyekben 1000-10000 tonna gabona tárolása is lehetséges, a tárolási magasság általában 3-5 méter. Nagy előnyük ezeknek az építményeknek, hogy a vállalkozás likviditási helyzetéhez mérten lehet variálni a kihasználását, azaz akár bérbe is lehet adni szükség esetén egészen más célra, tehát nem csak gabonatárolásra használható.

terménytároló

A síktároló több célra is használható, de nehezebb fenntartani a kontrollált körülményeket – Fotó: Shutterstock

A felsőpályás betároló-rendszer jól gépesíthető, ellenben az alsó kitárolási lehetőség kialakítása jelentős mélyépítészettel, annak jelentős költségével. Technológiai oldalról megvalósítható, praktikus, viszont meglehetősen költséges beruházás.

A síktároló hátránya elsősorban az, hogy a gabonatárolás kapcsán nagy a gép- és élőmunka-igény. A kitároláshoz például mindenképpen szükség van egy rakodógépre, és az azt vezető munkavállalóra, tehát itt komoly üzemanyag- és bérköltséggel lehet kalkulálni. Tapasztalat még a gépirakodásnál, hogy a távoli hídmérlegelésnél plusz időveszteséggel jár a kanalas utántöltés, illetve a túltöltött anyag levétele. A felgyorsult gazdasági trendeknél ez nem igazán megengedhető.

Szintén a hátrányok közé sorolandó, hogy egy síktároló-rendszerben a kontroll alatt tartás óriási kihívás, egy hőmérsékletmérő-rendszer kialakítása meglehetősen költséges.

Gabonasiló: tökéletesen szabályozható zárt rendszer, de tudatosabb tervezést igényel

A gabonasiló nagy mennyiségű termény hosszú távú tárolására szolgál a lehető legkisebb minőségi és mennyiségi veszteség mellett. Ideális különféle szemestermények,  gabonák, vetőmagok tárolására. Tekintettel arra, hogy a betárolt gabona élő szervezet, gondos kezelést igényel, hogy minőségét megőrizze.

A gabonasilóban való tárolás előnye többek között az, hogy a szükséges élőmunka mennyisége szinte egyenlő a nullával. A termény kitárolása egy tranzittartályon keresztül közvetlenül a teherautóra történik. Új trendről beszélhetünk egy bizonyos hatékonysági mutatóként, hogy a tranzittároló mérlegszerkezettel van felszerelve, akkor a mérlegháznál is kevesebbet kell időzni.

Szintén a siló mellett szól, hogy abszolút kontrollált körülmények között lehet tárolni a terményt, ellenőrizni és szabályozni tudjuk a hőmérsékletet, de más paramétereket is. A silótornyok befúvó padozattal rendelkeznek, ez lehet teljes padozatos, illetve légaknás kivitelű, utóbbi könnyebben karbantartható, fertőtleníthető.

gabonasiló

A zárt rendszer egyben védettet is jelent, amelybe illetéktelenek nem tudnak bejutni, kívülről szabályozható minden – Fotó: HETECH Group Zrt.

A befúvatás lehetősége száraz hideglevegővel történik. Újabban gabonaklíma-aggregátort is installálnak nagyobb tároló telepekre, ezek egyik pozitív hatása, hogy a klimatizált rendszerrel 11-12 fok alá tudjuk hűteni a gabonát, ilyen hőmérséklet-tartományban már a rovarok peteérése, szaporodása akadályozott.

Ha azonban mégis gázosításra lenne szükség a raktári kártevők visszaszorítása érdekében, az is jóval hatékonyabban oldható meg egy ilyen zárt rendszerben. Létezik preventív gabonavédelem is amit már a betárolás során permeteznek a gabonára, de ezt a síktárolók esetén is meg lehet oldani.

Hátránya, hogy tudatosabb tervezést igényel a beruházás, előre el kell dönteni, hogy milyen kapacitásra lesz szükség, mekkora a saját termelt mennyisége természetesen fajtánként, illetve mekkora mennyiségben tervez felvásárlást, bértárolást a beruházó. Érdemes átgondolni, hogy ha fajtánként 1000-1200 tonna tárolására szeretnénk felkészülni, akkor azt egy 1250-1500 tonnás tornyonkénti kialakítással érdemes tervezni, nem pedig egy 5000 tonnás silóval, mert abban történő 1500 tonna anyag betárolása esetén az a siló 1500 tonnás lesz. Természetesen ennek a kialakításában, töltöttségi optimálásában a HETECH szakemberei komplett segítséggel, tanácsokkal rendelkeznek.

Szintén kompromisszum, hogy a siló kizárólag terménytárolásra használható.

A lényeg, hogy a terményt biztonságban tudjuk

A HETECH Group Zrt. 2023. december 7-én rendezi meg immár hagyományossá vált szakmai napját, amelyen a terménytárolás lesz a fókuszban. A vállalat szakemberei bemutatják majd a legfrissebb innovációkat a gabonatárolás- és szárítás területén, illetve a résztvevők betekintést nyerhetnek abba, hogy a gyakorlatban hogyan használja egy gazdálkodó a HETECH gabonasiló-rendszerét.

Figyelje meghívónkat és vegyen részt a HETECH Group Zrt. szakmai napján, bővítse terménytárolással kapcsolatos ismereteit!