Lévai Mikóssal, a Lévai és Boros Kft. ügyvezetőjével beszélgetünk, aki mára a hivatalos hörcsöggyérítés egyetlen szolgáltatója Magyarországon.

A szántóföldeken és mezőgazdasági területeken élő rágcsálók Magyarországon elterjedt képviselője a mezei hörcsög (Cricetus cricetus). Ez a faj a szabadföldi és a kertészeti kultúrákban egyaránt károsít: a gabonafélék kalászait szétrágja, szárát letapossa, a fiatal növényeket foltokban kirágja, a kukorica termését a feltépett csuhélevelek közül lemorzsolja, belerág a burgonyába, paprikába, mustárba. Összességében a tavaszi kotorék bontástól a novemberi vermelésig, minden mezőgazdasági és konyhakerti növényt károsítja.

– 2019-ben és 2020-ban is hörcsöginvázióról beszéltünk, amely több alföldi régióban fenyegetett. Mitől függ az, hogy ezek a rágcsálók az adott gazdálkodási évben mekkora károkat okoznak?

– Szeretnék először is több mezei hörcsöggel kapcsolatos tévhitet eloszlatni. A hörcsög szaporodása időjárástól teljesen független! – szögezte le Lévai Miklós.

– Sok téves megállapítás terjed a köztudatban, például: enyhe volt a tél, vagy kevés volt a csapadék azért van ennyi hörcsög.

"Majd a sok csapadék elpusztítja a hörcsögöket!" – és még sorolhatnám ezeket a hamis elméleteket.

A hörcsögök 1,5-2 m mélységben kialakított kotorékokban élik az életüket, így mit sem zavarja őket, hogy odafent milyen hőmérséklet van.

Túl sok csapadék esetén pedig egy jobb vízáteresztő képességű talajba költöznek, három évtizedes gyakorlati tapasztalatommal kijelenthetem, hogy minden időjárási viszonyhoz kiválóan tud alkalmazkodni ez a faj.

Ha nem így lenne, akkor 2020-ban sem kellett volna egy kibontakozó hörcsöginváziótól tartani a gazdálkodóknak.

A hörcsög az Európai Unió minden tagországában védett faj – ugyanakkor a mezei hörcsög ciklikusan túlszaporodik. Jellemző túlszaporodási ciklusa 5-10 év.

A hörcsög Magyarországon a most kibontakozó szaporodási hullámmal évente több tízmilliárd forintos kárt okozhat a mezőgazdasági vállalkozásoknak – és egyre több településen a polgári lakosság kiskertjeiben is terjed a kártétele.

A 90-es évekig szinte minden évben kötelező volt az ellene való védekezés. 2010 után a szervezett és rendszeres irtó hadjáratok elmaradásával az ország hat-hét megyéjében hatalmas szaporodásnak indult.

Régebben hektáronként ha 2-nél több lakott járatot találtak, ezért az akkori Növényegészségügyi és Talajvédelmi Állomás a kötelező közérdekű védekezést elrendelte. A gazdákat körlevélben szólították fel a védekezésre.

Az Uniós csatlakozás óta egyre szigorúbb állatvédelmi szabályokat írnak elő a mezei hörcsögre vonatkozóan.

Az EU-ban egyedüliként, Magyarország felmentésben részesült a hörcsögvédelmi intézkedések végrehajtása alól, azaz a hörcsög állománya a mezőgazdaságban okozott anyagi kár mérséklése miatt gyéríthető.

Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék területén az ingatlan tulajdonosa, illetve jogszerű
használója által megbízott személy engedély nélkül végezhet csapdázásos hörcsöggyérítést március 1-től május 31-ig, amennyiben a lakott hörcsögkotorékok száma hektáronként meghaladja a kettőt.

Nyugat-Európában a mezei hörcsög nem tudott elszaporodni, és soha nem ért el olyan szintet, ami a termést komolyan veszélyeztette volna. Ennek több oka is van, részben a hörcsögök számára kedvezőtlen talajviszonyok, másrészről a túlzottan”sterilizált”mezőgazdasági termelés. A magyar mezőgazdasági technológia viszont olyan kedvező életteret biztosított – és biztosít a mai napig – a hörcsögök számára, hogy évtizedek, sőt évszázadok óta rendszeresen felszaporodik az állomány és 5-10 évente hatalmas károkat okoz.

Elsősorban az Alföldön találni fertőzöttebb körzeteket. Jellemzően Békés, Csongrád, Szolnok, Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun, Borsod és Pest megye.

– Közel 40 éve foglalkoztok hörcsöggyérítéssel, mit lehet tudni Rólatok?

Munkatársaimmal folyamatosan követjük a hörcsögök vonulását, ezért időben figyelmeztetni tudjuk a gazdákat, hogy merre vonulnak és mely területeken érdemes a megelőző védekezést végrehajtani. A hektáronkénti egyedszám felmérését 2020 júliusától, egy mezőgazdasági drónnal egészítettük ki, amit speciális kamerával szereltünk fel, így még pontosabb képet kaphatunk arról, hogy hol kell beavatkozni a károk megelőzése érdekében.

Lévai Miklós és társa drónos hörcsögpopuláció felmérésre készül – fotó: Agroinform.hu / Igric Dominika

– Mi a gyérítés folyamata, hogyan történik a csapdázás?

– A csapdázás kármegelőzési célokat szolgál, ezért érdemes minél hamarabb szerződést kötni a tavaszi gyérítésre.

Idén rendhagyó módon, Április 1-jéig van lehetőség a szerződéskötésre

– amely a kérelmek és egyéb hivatalos ügyintézés bonyolítása miatt szükséges és amely egyébként semmilyen fizetési kötelezettséggel nem jár.

Tudni kell, hogy tavasszal minimum kétszer - háromszor meg kell ismételni a gyérítést, 5-6 nap kihagyásokkal, csak így várható el igazi eredmény.

Hörcsögjáratok felmérése a levegőből – fotó: Lévai Miklós

Fontosnak tartom újra hangsúlyozni, hogy a jelenleg érvényben lévő, emlősök védelméről szóló törvény szerint, csak március 1-től, május 31-ig végezhető külön engedély nélkül a gyérítés a korábban már említett régiókban.

Ahhoz, hogy a megbízó tiszta képet lásson a mezőgazdasági vállalkozó a várható hörcsög aktivitásról, érdemes velünk felmérést végeztetni, a gabona és repce tarlókon.

Ezt a szolgáltatást díjmentesen elvégezzük, amennyiben szándék nyilatkozatban vállalja megrendelő, hogy indokolt gyérítési ciklusban a Lévai és Boros Kft-vel köt szerződést a munka elvégzésére.

A hörcsöggyérítés áráról a gazdálkodók a levai.ltd@gmail.com email címen kérhetnek árajánlatot, vagy hívhatnak telefonon a +36 30 266 6146 mobil számon.

Olvasóinknak ajánljuk korábban megjelent cikkeinket a témában: