A Hekli családi gazdaságban a fő növénykultúra a búza, a napraforgó és az olajtök. Mintegy 20 hektáron termelnek héjatlan olajtökmagot, teljes földterületük 75 hektár – olvasható a hellobiznisz.hu-n.


A héj nélküli tökmagot korábban csak nagy tételben értékesítették, mint azt Hekliné Szabó Angelika elmondta: a kamionok jórészt gyógyszeripari felhasználásra szállították a tiszta alapanyagot Cserhátsurányból európai gyárakba. Három éve kezdtek el maguk is foglalkozni feldolgozással: az olajat hidegen sajtolják, mellette pirított, ízesített, sós és chilis tökmagot is kínálnak, zsírszegény tökmaglisztjük pedig felhasználható különböző ételek, sütemények elkészítéséhez, sőt, akár panírozáshoz is. Ezek mind-mind nagyon alacsony szénhidráttartalmú alapanyagok, ezért jól beilleszthető cukorbetegek vagy fogyókúrázók étrendjébe is. Különlegesség a tökmagkrém, melyet sós és édes sütemények töltelékeként vagy mártogatóshoz is fel lehet használni.

tökmagtermelés

A család 20 hektáron termel héjatlan olajtökmagot – forrás: Facebook/Hekli Olajtökmag Termékek

A Hekli családban munkamegosztás van: a férfiak végzik a munkát kint a földeken, a nők pedig intézik az értékesítést és a háttérmunkát. Az édesanya szívének különösen kedves, hogy fia agráregyetemi végzettséggel, precíziós mérnökként választotta korábbi munkája helyett a családi gazdaságot. Lánya pedig hétköznaponként más területen dolgozik, de a hétvégéit szívesen áldozza arra, hogy besegítsen a cserhátsurányi gazdaság teendőibe.


Angelika korábban a vendéglátásban, alkalmazottként dolgozott; 2019-ben döntöttek úgy párjával, hogy a továbbiakban minden idejét a családi vállalkozásnak szenteli. Tavaly a család három tonna olajtökmagot dolgozott fel, ennek sokszorosát – körülbelül húsz tonnát – pedig alapanyagként értékesítették.

Hogy mi lehet a sikerük titka?

Nem nehéz kitalálni: követik a technológaiai fejlődést és élnek az új lehetőségekkel, ma már a betakarítást és a feldolgozást is gépek segítségével végzik. Nem egyféle növényt termelnek, több lábon áll a vállalkozás. Igyekeznek termékeiket elérhető áron tartani, a minőségre vonatkozó kompromisszumok nélkül. Ez a kulcsa a folyamatos növekedésnek. Továbbá erős családi összefogás jellemzi őket, amely már a nagyszülői generáció óta bennük él.