Napraforgó fejlődési szakaszai a
BBCH- skála alapján: 18- 59 , azaz

Június 25-ig terjedő időszakban hazánkban a lombleveles állapottól- csillagbimbós állapot végéig jellemző.


Ide kattintva, a Basf oldalán jól áttekinthető a BBCH skála alapján besorolt napraforgó fejlődési szakaszai és a szakaszokra jellemző megbetegedések.


A korábbi évekhez hasonlóan a napraforgó vetése hazánkban igencsak elhúzódott. Ennek köszönhetően rendkívül különböző fejlettségű állományok találhatók az ország különböző területein. Ezt a heterogenitást tovább fokozza, hogy helyenként kiadós záporok, zivatarok okoznak átmeneti vízbőséget.

Veszélyeztető kórokozók:

Rovarkártevők:

Levéltetvek felszaporodása országosan gyenge mértékű, de növekszik. A termőhelyi viszonyoktól függően nagyok a különbségek.
Molyhos mezei poloska kártételi szint alatt előfordul.

Gombabetegségek:

A Diaportés szárkorhadás /Diaporthe helianthi/ a napraforgót károsító gombabetegség. Nagy károkat okozhat az állományokban, hiszen a napraforgó szárát károsítja, először barna levél és szárfoltosság tüneteivel,

majd a szár szállító szöveteit károsítja, szilárdító szöveteit pusztítja, aminek hatására a szár eltörik és a tányér betakaríthatatlanná válik.

A kórokozó szármaradványokon telel át és nagymennyiségű csapadékhullást követően a Diaporthe helianthi spórái már érettek a szaporodásra.