Az UTEC® a nagy szemcseméretű, granulált karbamid mellett ureáz inhibitort is tartalmaz. Sokkal hosszabb ideig képes megtartani a nitrogén hatóanyagot a talajban, valamint nem párolog ki akkora mennyiségű ammónia sem, így a környezetet is kevésbé terheljük használatával.

fejlődő növény

A UTEC® sokkal hosszabb ideig képes megtartani a nitrogén hatóanyagot a talajban – fotó: EuroChem Agro Hungary Kft.

A stabilizált műtrágyák előnyei

A szabályozott és lassan felszabaduló műtrágyák célja a tápanyagok időben optimalizált kibocsátása a növény tápanyagigénye szerint. A szabályozott műtrágyák konvencionálisan oldódó műtrágyák. Védő polimer bevonattal vannak bevonva, amely szabályozza a víz penetrációját a mikropórusokon és ezáltal a műtrágya feloldódását.

A stabilizált műtrágyák a nitrifikációgátlóval vagy az ureázgátlóval elősegítik a kijuttatott N hosszabb rendelkezésre állását. Ideiglenesen gátolják a nitrifikáció első lépését, és ezzel védik a N-t az illékonyságtól, kimosódástól vagy gáznemű N2O-kibocsátástól. Ennek eredményeként a N már elérhető a növények számára az optimális szükségleteinek megfelelően. Az UTEC® környezetbarát technológiája lényegesen csökkenti az üvegház-hatású gázok kibocsátását, ami azért is fontos, mert jelenleg a földön az összes antropogén kibocsátás 15-18%-át a mezőgazdasági tevékenységek teszik ki. Az UTEC® karbamid sokkal hosszabb ideig képes megtartani a nitrogén hatóanyagot a talajban, valamint nem párolog ki akkora mennyiségű ammónia sem, ami a légtérbe jutva erős emissziós hatást vált ki, így a környezetet is kevésbé terheljük.

utec

A szabályozott és lassan felszabaduló műtrágyák célja a tápanyagok időben optimalizált kibocsátása a növény tápanyagigénye szerint – fotó: EuroChem Agro Hungary Kft.

Az UTEC® használatával csökken az elvégzendő munkaműveletek száma

Az UTEC® karbamid kijuttatásával a nitrogén ammóniává és ammóniummá alakulása akár 14 nappal is késleltethető, ez alatt a karbamid fokozatosan alakul át veszteség nélkül, elősegítve így a növény fejlődését és növelve a hozamot. A műtrágyaszemcse környezetében a pH alacsony marad, csökken az ammónia képződése ammóniumból (egyensúlyi reakció), és ennek következtében az ammónia veszteségek is csökkennek. A kijutatott nitrogén így a talajban marad. Az UTEC® technológia hosszú nitrogén tartamhatású műtrágya, melynek alkalmazásával mind a szántóföldi, mind a kertészeti kultúrák tápanyagutánpótlása során csökken az elvégzendő munkaműveletek száma.

Nem csak a költségeink csökkenek, de rugalmasabb az alkalmazhatósága is, mert csökken az időjárástól való függés. Az UTEC® karbamidból a pétisóhoz képest fele mennyiséget kell kijuttatni, az anyagmozgatás költsége is a felére csökken. A kevesebb talajtaposás hatására a talajélet javul, a talajban élő mikroorganizmusok száma növekedik, a növények ellenállóbbak lesznek a betegségekkel, valamint a szélsőséges időjárási körülményekkel szemben.

utec

Rugalmasabb az alkalmazhatósága, mert csökken az időjárástól való függés – forrás: EuroChem Agro Hungary Kft.

Környezetkímélő technológia

A légköri ammónia elillanásának egyik oka a mezőgazdasági nitrogénveszteség. A tagállamoknak nemzeti programot kellett készíteniük 2019. április 1-ig, amelyben bemutatták, hogy milyen eszközökkel kívánják megvalósítani az irányelv által meghatározott határértékek elérését. A NEC irányelv az ammónia tekintetében 2020-ig 10%, 2030-ig 32% csökkentést ír elő. Az alábbi intézkedések lépnek életbe: Teljes nitrogén-körforgás menedzsment, a szervestrágya kihelyezésének módja, a szervestrágyák 4 órán belüli beforgatása, a hagyományos karbamid típusú műtrágyák kiváltása, az alacsony fehérjetartalmú takarmányozási rendszerek bevezetése, a hígtrágyatárolók fedése, az istállótechnikák fejlesztése. (Forrás: Eőry Viktória agrár környezeti referens, Dr. Kujáni Katalin növénytermesztési referens – Mezőgazdasági Minisztérium)

A csökkentést az ureáz inhibitor segítségével egyszerűen meg lehet oldani. Az UTEC® ureáz inhibitor működése során blokkolja az ureáz enzimet, aminek hatására a karbamid hidrolízise akár két hétre lelassul. Használata rendkívül költséghatékony, mert a pétisóhoz képest fele mennyiséget kell belőle kijuttatni, valamint az anyagmozgatás költsége is a felére csökken. UTEC®-kel kezelt területen egy munkaalkalommal, hosszabb tartamhatással, zéró kipárolgással, biztos nitrogén ottléttel, perzselés nélkül megoldódott egy feladat, így több időnk marad másra. Az UTEC®-kel egyszeri használat esetén is nagy mennyiségű hatóanyagot juttathatunk ki. A hagyományos karbamid jelentősen rontja a csírázási arányt, míg az UTEC® használatakor az ammónia kibocsátása és a csírázás gátló hatása is csökken.

További információ: altoterra.hu

utec

Használata rendkívül költséghatékony, mert a pétisóhoz képest fele mennyiséget kell belőle kijuttatni – fotó: EuroChem Agro Hungary Kft.