Kisvárda mellett, Anarcson találkoztunk a Vulcan Agro fejlesztőmérnökével és a helyi gazdálkodókkal, akik évek óta dolgoznak a termőterületeik talajmegújításán. Munkájuk során a Vulcan Agro termékeit használják – aktuális műveletként pedig megtekinthetjük a Vulcan Balance GS granulált kénes meszezőanyag kijuttatását.

Vázsonyi Lászlót, a Vulcan Agro Kft. fejlesztőmérnökét arra kértük, hogy mutassa be nekünk a Vulcan Balance GS tulajdonságait, összetételét.

"A Vulcan Balance GS egy granulált kénes meszezőanyag, amely a Vulcan Agro saját fejlesztésű terméke – és a teljes portfólinkból, talán ez az egyik legsikeresebb anyagunk, hiszen ebből értékesítünk a legnagyobb mennyiségben a gazdálkodók számára.

A Vulcan Agro granulált meszezőanyagai – így a Vulcan Balance GS is – mész és gipsz keverékéből állnak. Ezeket az anyagokat nem lehet felületkezelni, ezért a gyártástechnológiát úgy kellett kialakítanunk, hogy ezeket könnyen ki lehessen szórni műtrágyaszóróval és csak annyi por képződjön a kijuttatás közben, ami a termelőt nem zavarja a munkavégzésben.

Vulcan Balance GS kijuttatása Anarcs határában – fotó: Agroinform.hu

Vulcan Balance GS granulált, kalcium-karbonát és kalcium-szulfát tartalmú talajjavító

A két hatóanyag – a mész és a gipsz keveréke – képes a talajban felgyülemlett savakat semlegesíteni és emelni a talaj kémhatását. A Balance GS már kevés csapadék hatására is képes a magnézium és nátrium okozta rögösödéseket bontani és megszüntetni. Nagyon magas kén tartalma miatt, kis és közepes mennyiségek egyszeri kijuttatása javasolt.
A készítmény használható az összes szántóföldi, kertészeti és gyümölcsös kultúrákban. Alkalmazása az alacsony kalcium tartalmú talajokra javasolt, amelyek kémhatása 7,5 pH alatt van.
Image


A Takács fivérek már több éve alkalmazzák a területeiken a Vulcan Balance GS granulált kénes meszezőanyagot, ezért megkértük őket, hogy mutassák be a gazdálkodó társaknak, hogyan érdemes beállítani a műtrágyaszórót és mire érdemes odafigyelni a kijuttatás során.

Takács Nándor gazdálkodót kérdeztük a kijuttatás gyakorlati tapasztalatairól.

– "Nekünk, termelőknek fontos, hogy kijuttatás során a meszezőanyag ne boltozódjon fel, ugyanakkor a műtrágyaszóró gép egyenletes szórást tudjon megvalósítani.

A granulált mész kijuttatásának beállításai nem sokban térnek el a hagyományos műtrágyák kijuttatási beállításaitól, ezért bárki gyorsan el tudja ezeket végezni a gépén. A mi gazdaságunkban használatos alapgépnek számító műtrágyaszóróval is tökéletesen kijuttatható az anyag – és igaz ez az összes napjainkban forgalmazott géptípusra is.

"Javasoljuk a műtrágyaszóró beállításoknál, hogy a súbert a lehető legnagyobb hézagra állítsuk – így biztosítani tudjuk az anyag folyamatos áramlását."

– fűzte hozzá Takács Nándor.

Vulcan Balance GS készítmény kijuttatása egyszerű művelet – a műtrágyaszóró sem igényel különleges beállításokat – fotó: Agroinform.hu

"A nyírségi humuszos homok talajokhoz hasonlóan, Magyarország területén körülbelül 2 millió hektárt kellene 2-3 évente mésszel ellátni."

– hangsúlyozta Vázsonyi László.

"Van, ahol a savat kell lekötni és van, ahol könnyebbé, művelhetőbbé kell tenni a talajszerkezetet. A Vulcan Agro fejlesztései arra irányulnak, hogy a termelők egy menetben tudjanak talajt javítani és mellette hatalmas mennyiségű, akár 40-50 kg ként is pótolni tudjanak.

Talajaink minősége nem 2-3 év alatt romlott le. Akár fél évszázad rossz gazdálkodásának az eredménye is lehet az a jelenség, amit a magyarországi talajokon látunk. A talajjavítás sem egyik pillanatról a másikra érzékelhető. Azonban ha 2-3 évente meszezzük a talajainkat, akkor nem csak a talajaink kerülnek jobb állapotba, de szinte azonnal a termés mennyisége is emelkedik."