A svájci ecoRobotics által fejlesztett berendezés tökéletes példája a precíziós gazdálkodás előnyeinek, és az előnyök nyújtotta hatékonyságnak, valamint az ebből fakadó költségcsökkentésnek. A cég által fejlesztett automata gyomlálórobot teljesen önállóan dolgozik, és napelemei segítségével ha kell 12 órán keresztül fürkészi a növényállományt, és juttatja ki a megfelelő gyomirtó szert a célzott területre.

A növények feltérképezését kamerák és szenzorok segítségével végzi, a műveletek pontosságáért pedig GPS és RTK hálózatokkal kommunikál. A precíz kijuttatásnak köszönhetően elegendő a gyomirtószerek mikrodózis alapú használata, így akár húszszor kevesebb szer is elegendő lehet a hagyományos módszerekhez képest. A robot egyébként 95 százalékos pontossággal észleli a gyomokat, és egy-egy karja óránként 4000 mozdulatra is képes.

Érdemes nézni a karok sebességét és pontosságát – videó: ecoRobotics

Az összsúlya 130 kg, ami méretéhez képest meglehetősen könnyű, ez pedig kifejezetten nagy előnyt jelent a talajtaposás szempontjából. Egyszerű, robosztus kialakítású, és a hozzá tervezett kompakt egységnek köszönhetően könnyedén szállítható akár traktorral is, az irányítás és ellenőrzés pedig egy applikáción keresztül elvégezhető akár egy okostelefonnal is.

Teljesen egyedül kertészkedő robotról már mi is beszámoltunk, de ahogy látható az ecoRobotics, nem a háztáji növénygondozást helyezte előtérbe, hanem sokkal inkább a nagy területen kezelendő növényállományt.

Mentse el a naptárába Magyarország precíziós konferenciáját!
Időpont: 2018. február 21.
PREGA 2018 – Precíziós Gazdálkodás és Agrárinformatika Konferencia
Fókuszban: megoldások és megtérülés
Szekciók: szántóföld, kertészet, állattenyésztés, élelmiszeripar
További részletek hamarosan!