Mivel a csokoládé ára a klímaváltozás és a kakaófa gombás megbetegedése miatt az egekbe szökött, egyes startupok már a szintetikus kakaó innovációjára alapozva keresik a befektetőket.

A klímakatasztrófa az édesipart is befolyásolja, a kérdés nem más: mi történik a kakaóval... és mi lesz a csokoládéval? Lehet, hogy a közeljövő csokija nem is tartalmaz majd kakaót, sőt a gyártók a megszokott csokoládéízt molekuláról molekulára fogják összerakni.

kakaó

Lehet, hogy a közeljövő csokija nem is tartalmaz majd kakaót – fotó: pixabay.com

A csokoládéipar forradalmi átalakulások előtt áll

Az elmúlt hónapokban a kakaóbab ára fél évszázados csúcsot ért el, inflációs perspektívából nézve idén április közepére már közel 400%-kal ugrott meg a tőzsdei árfolyam. Az azóta mutatkozó korrekció, illetve a sajtóhírekben emlegetett spekulációs tevékenység csak arra alkalmas, hogy elfedje az ágazatban a jelen és a közeljövő fojtogató kihívásait – írja a storeinseder.hu

Kis Anna meteorológus, a földtudományok doktorának találó megfogalmazása szerint „a kakaó egyszerre oka és áldozata a klímaválságnak."

Az ELTE Meteorológiai Tanszékének tudományos munkatársa az elemzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy az elmúlt évtizedek intenzív erdőirtásának, a kakaó-monokultúra térnyerésének következtében a csoki karbonlábnyoma elérheti a hírhedté vált marhahús egyharmadát is – és meghaladhatja a baromfiét.

Az is megdöbbentő adat, hogy becslések szerint 1988 és 2008 között 2-3 millió hektárnyi, azaz 2-3 millió futballpályányi terület erdőpusztítását írhatjuk a kakaótermesztés számlájára.

kakaófa

Az ültetvények az Egyenlítő mentén helyezkednek el, ott, ahol egyre szélsőségesebbé válnak az éghajlati viszonyok – fotó: pixabay.com


Az ültetvények főként az Egyenlítő mentén helyezkednek el, ahol az egyre szélsőségesebbé váló éghajlati viszonyok a kakaófa számára sem kedveznek.

„A csokoládéipar egy nagyon vékony sávra koncentrálódik az Egyenlítő körül, ami nagy kitettséget jelent az éghajlatváltozásnak" – mondta Kelsey Tenney, a Voyage Foods kutatás-fejlesztési alelnöke az amerikai Food Dive-nak adott interjúban.

Az élelmiszeripari startup kakaómentes csokoládégyártással foglalkozik és nemrég egy 52 millió dolláros tőkebevonással lépett be a szektorba. Ők nem keresnek választ a világ legnagyobb kakaóbab-termelőinek számító nyugat-afrikai térség – Elefántcsontpart és Ghána a globális termelés közel kétharmadát adja – mezőgazdasági és éghajlati kihívásaira, hanem a (közel)jövő csokoládéját Petri-csészében összeállítva képzelik el.

A J.P. Morgan elemzéséből az is kiderül, hogy az elmúlt év egyre dráguló árait látva a vásárlók nyitottabbakká váltak más édességekre is. Visszaesett a csokoládéfogyasztás , terjed a zsugorinfláció.

„A kakaó nagyon népszerű íz, a kereslet egyre nő, ahogy a kínálat is, ez pedig hatással van arra, hogy a kakaó mennyibe kerül a fogyasztóknak." – foglalta össze a jelen helyzetet Kelsey Tenney a Voyage Foods-nál.

csokoládé

Az elmúlt év egyre dráguló árait látva a vásárlók nyitottabbakká váltak más édességekre is – fotó: pixabay.com

A startup cég termékeit a B2B szegmensben értékesíti, azaz a fogyasztók az Egyesült Államokban a Voyage „kakaómentes kakaójával" más édesipari gyártók csokoládéiban is találkozhatnak.

Adam Maxwell CEO szerint azért lett a termékük sikeres, mert a kakaóbabban levő molekulák nem csak a kakaóbabban találhatóak meg. Ennek köszönhetően az innovatív ipari folyamatok során szinte molekulánként rakják össze a kakaóízt a kakaómentes csokoládétermékekhez.

Mindez a kifinomult édesszájú vásárlók számára elég elkeserítőnek tűnik, de a szélsőséges időjárási körülményekkel még tovább súlyosbodnak a gombás megbetegedések, valamint a klímaváltozás és a monokultúrás termesztés gazdasági csapdái miatt egyre nagyobb az esélye annak, hogy a kakaó ültetvények hozama még tovább csökken.

Tracey Allen, a J.P. Morgan mezőgazdasági nyersanyagokkal foglalkozó stratégiai elemzője szerint további ültetvények telepítése nélkül a kakaóellátás hosszútávon fenntarthatatlanná válhat.