Ennek keretén belül olyan megoldásokat kínálunk újszerű formában - legyen szó akár növényvédelemről, vagy növénytáplálásról -, melyek már évek óta több százezer hektáron bizonyítanak! Az egyes technológiai elemek és az ebben szereplő termékek szinte az összes növényvédelmi és -táplálási feladatra kiváló megoldást nyújtanak.

VarioBasic technológia esetén legalább 3 elemből, VarioMax technológia esetén legalább 5 elemből szükséges minimum egy-egy terméket választani a program teljesítése érdekében.

A Vario Kalászos Technológia elemei.

A kora tavaszi technológia variációk közül figyelmébe ajánljuk az alábbi termékeket, megoldásokat.

  • Hadden Star (tribenuron-metil+tifenszulfuron-metil+fluroxipir, dózis: 1 csomag/10 hektár)

Univerzális gyomirtó szer, mely minden általános gabona-gyomnövény mellett a mezei acatot, ragadós galajt, apró szulákot is irtja. Bokrosodás végétől használható. (Engedélyezett kultúrák: őszi búza, árpa, rozs, zab, tritikálé.)

Az elmúlt években egyre több helyen okoznak problémát a szulfonil-ureák egyoldalú használata miatt kiszelektálódott gyomnövények, illetve a T1-T2-es életformájú veronika és árvacsalán fajok, valamint a tyúkhúr és az árvácska. A Kwizda Vario Kalászos Technológiája ebben a helyzetben is megoldást nyújt. Javasolt gyomirtók között ott van ugyanis az Aurora Full (karfentrazol-etil és floraszulam+2,4D), ami a legjobb megoldás ilyen helyzetben. A 25 hektáros gyűjtőcsomagolásban kapható gyomirtó a fent felsorolt problémás gyomok mellett szinte az összes kétszikű gyom ellen is hatásosan bevethető. A kezelést a gyomok tömeges keléséhez kell időzíteni, de legkésőbb bokrosodás végéig el kell végezni. Az optimális hatás érdekében nagyobb, 300 l/ha permetlé mennyiséggel javasolt kiadni.

  • Fezan Plus (60 g/l tebukonazol és 166 g/l klórtalonil, dózis: 3 l/ha)

Kettős hatóanyaga egyrészt a kórokozó gombák élettani folyamatait több szinten gátolja, valamint egyedülálló formulációjának köszönhetően egyenletes fedést biztosít, így a maximális hatáskifejés garantált. Kiválóan alkalmazható prevencióban, a 2014 évben nagy gondot okozó sárgarozsda, valamint szeptória és pirenofóra ellen is. A korábbi évek tapasztalata alapján az első kezelést programszerűen, már bokrosodás végén érdemes elvégezni még az esetleges tünetek megjelenése előtt. (Engedélyezett kultúrák: őszi búza, tritikálé.)

A sárgarozsda 2014-ben országos méretű problémát okozott.

  • Wuxal Réz Top (5 % N, 3,1 % S, 5 % Cu, 0,5 % Mn, 0,5 % Zn, dózis: 1 l/ha)

A réztartalmú lombtrágyázás már bevált technológiai elem a kalászosokban, fontosságát mindenki elismeri. Az azonban nem mindegy milyen lombtrágyát választunk. A Wuxal Réz Top-al biztosra mehet, hiszen speciálisan formulázott és tökéletesen hasznosuló hatóanyagaival minden időjárási helyzetben hatékony lombtrágyázást tesz lehetővé. Fontos kiemelni, hogy a benne található kémhatást stabilizáló adalékanyag optimális tartományban tartja a permetlé kémhatását, ami egyrészt a tápanyagok felvétele miatt fontos, másrészt így nem csökken a kombinációs partner (növényvédő szer) hatékonysága.

  • Fury (100 g/l  zéta-cipermetrin, dózis: 0,075-0,1 l/ha)

Azonnali taglózó hatású, széles hatásspektrumú kontakt rovarölő szer, ami a minden évben gondot okozó vetésfehérítő bogár és levéltetvek ellen használható. Az optimális hatás érdekében a védekezést az imágók betelepedésekor vagy a lárvák tömeges kelése idején kell elvégezni. (Engedélyezett kultúrák: őszi búza, árpa, rozs, zab, tritikálé.)

  • Azospeed (201 g/l gyors hatású formulázott karbamid, 99 g/l lassú lebomlású urea-formaldehid, 33 g/l magnézium, 67 g/l kén)

Nagy és jó minőségű termést csak egyenletes és kiegyensúlyozott nitrogénellátással érhetünk el. Jól tudjuk, hogy a szilárd nitrogéntartalmú műtrágyák hasznosulásához legalább 15-20 mm bemosó csapadék szükséges. Abban az esetben, ha nincs csapadék, még a legjobb minőségű műtrágya sem hasznosul. Különösen kritikus lehet ez a tavaszi fejtrágyázások során, ahol a nitrogénhiányos állapotok, napok garantáltan terméscsökkenést okoznak. A megoldás az Azospeed folyékony N fejtárgya, amivel biztonságosan, minden fenológiai állapotban tökéletes nitrogénellátást tudunk garantálni. Önállóan alkalmazva 20 l/ha az adagja, szilárd nitrogéntrágyázás kiegészítésére 10-15 l/ha adagban használjuk.

Miért érdemes a „Vario Kalászos Technológia” programot választani?

Ellentétben a piacon elterjedt „csomagokkal”, teljes szabadságot biztosít, így csak a fellépő problémákra megoldást nyújtó termékekhez fog hozzájutni. Egyedülálló módon nem csak a növények védelmére, hanem táplálásra is megoldásokat nyújt, így a technológiai elemek egymás hatását is erősítik.

Ön duplán jól fog járni, hiszen versenyképes áron profi és személyre szabott megoldásokhoz jut hozzá és a „Vario Technológiák” iránti elkötelezettségét is díjazni fogjuk!

Pinczehelyi Zoltán