Magyarországon a kukoricatermesztésnek nagy hagyománya van. Termőterületének nagysága többek között a gazdasági és az időjárási körülmények miatt évről évre ingadozhat, de így is az egyik legfontosabb szántóföldi növényünk. Ennek ellenére kedvenc kultúránkat növényvédelmi szempontból mostohagyerekként kezeljük, hiszen növényvédelmét a vetőmagcsávázáson túl, a talajfertőtlenítés és a gyomirtás után befejezettnek tekintjük.

Pedig számos kórokozó és kártevő telepedhet meg a kukoricatáblákban, amelyek szembetűnő módon vagy éppen látensen, a gazda szeme által észrevétlenül okoznak tonnákban mérhető veszteséget. Ezek a kórokozók és kártevők sok esetben csak lokálisan, egy-egy táblára vagy régióra korlátozódva jelennek meg (pl.: kukoricaperonoszpóra 2014-ben Zala megyében (1.kép.) vagy a Reptalus pancerii kabóca által terjesztett, a kukorica vörösödést okozó fitoplazma), de az egész ország területén is előfordulnak, komoly gazdasági kárt okozva ezzel.

kukorica

1.kép.: Kukorica peronoszpóra (Zala megye, 2014)

Azon gazdálkodók, akik különböző okok miatt már megégették a kezüket a kukoricatermesztés során, mára már nagyobb gondot fordítanak a megelőzésre. Mi is hangsúlyozzuk a megelőzés, a prevenció fontosságát! Humán példával élve, valljuk be, hányan hallottuk már a fogorvosunktól a „Ha fáj, akkor már késő” mondatot? Ebből is látszik, hogy sok esetben már csak akkor próbálunk tenni valamit, ha a helyzet már menthetetlen. Nincs ez másképpen a kukorica növényvédelme kapcsán sem.

Kukoricatermesztésünk technológiáját át kell formálnunk ahhoz, hogy a jövőben is eredményesen és jövedelmezően tudjunk termeszteni. Ehhez szemléletváltásra van szükség. A szemléletváltás lényegi elemei, hogy az aszályos években átsegítsük a kukoricát az aszály és hőség okozta stresszes időszakokon, csapadékos esztendőkben pedig megelőzzük a fuzárium fertőzések következtében fellépő magas mikotoxin tartalom okozta értékesítési problémákat.

A Quilt Xcel gombaölő szer és az Ampligo rovarölő szer együttes alkalmazása nagymértékben képes hozzájárulni ahhoz, hogy a kukoricatermesztés minden körülmények között biztonságosabb és gazdaságosabb legyen. A Quilt Xcel bármely kukoricában használható gombaölő készítmény, amely a szármegnyúlás időszakától a virágzásig használható. Két felszívódó hatóanyagának (azoxistrobin és propikonazol) köszönhetően megfelelő preventív védelmet nyújt a kukorica helmintospóriumos levélfoltossága ellen. Széles spektrumú gombaölő hatásán túl kedvezően befolyásolja a kukorica élettani folyamatait és jelentős mértékben hozzájárul a termés növeléséhez (2.kép), minőségének javulásához.

kukorica

2. kép.: Kukorica termés (t/ha), üzemi kísérlet (Regöly, 2016)

A Quilt Xcel a levélzetbe eljutva biztosítja annak egészségét és javítja a növény vízhasznosítási hatékonyságát, továbbá a szárazságtűrését. A készítmény jelentős zöldítő hatással is rendelkezik, növeli a zöld levélfelületet, ami hatékonyabb nitrogénasszimilációt eredményez. A Quilt Xcel a pozitív élettani hatásainak köszönhetően jelentősen tudja serkenteni a kukorica növekedését is. Hatására erősebb gyökérzet fejlődik, így jobb lesz a növény víz- és tápanyaghasznosítása. A hatékonyabb fotoszintézis következtében erősebb és vastagabb szár fejlődik, mivel a növény kevesebb keményítőt von el a szárból, különösen fontos ez, hisz mindannyian emlékszünk a 2016-os év nyarán az országon végigsöprő viharra, amely sok helyen jelentős szártörést is okozott (3.kép)

viharkár

3.kép.: Viharkár okozta dőlés (Regöly, 2016)

A Quilt Xcel gombaölő szer tehát kedvező hatást gyakorol a növény egészségi állapotára azáltal, hogy csökkenti a környezeti stressz káros hatásait, segíti a megtermékenyülést.Használata nagyobb, kiteltebb, fajsúlyosabb és - vetőmag előállítás esetén - jobb csírázóképességű szemeket eredményez. A készítmény mérsékli az aszály okozta stressz káros hatásait, ezáltal a növény kondíciójának javításán keresztül közvetve a mikotoxin termelő gombafajok megtelepedésének megakadályozásához is hozzájárulhat.

A toxinszennyeződés csökkentésére a rendelkezésre álló agrotechanikai módszerek mellett a leghatékonyabb növényvédelmi lehetőség a rovarkártevők elleni védekezés.

Az Ampligo rovarölő permetezőszer, amely kukoricában is használható a lepkekártevők (kukoricamoly és gyapottok bagolylepke) ellen. Két hatóanyag, a lambda-cihalotrin (50 g/l) és a klorantraniliprol (100 g/l) gyári kombinációja. A lambda-cihalotrin azonnali, taglózó hatású, míg a klorantraniliprol tartamhatással bíró, gyomorméregként ható vegyület. A két eltérő hatásmechanizusú hatóanyagának köszönhetően a lepkekártevők valamennyi fejlődési alakja ellen védelmet biztosít, így a fiatal és a fejlettebb lárvák, valamint a kifejlett imágó ellen is, mindemellett tojásölő hatással is rendelkezik. Az Ampligo előrejelzésre alapozott, időben történő kijuttatása kiváló hatékonyságú a kukorica hernyókártevői ellen és jelentős terméstöbbletet, alacsonyabb mikotoxin tartalmat eredményezhet, fokozza a termésbiztonságot.

A Quilt Xcel gombaölő szer és az Ampligo rovarölő szer együttes alkalmazásával közvetve hatékonyan tudunk védekezni a másodlagos, toxintermelő gombakórokozók, elsősorban a Fusarium fajok ellen, a megtelepedésükhöz szükséges feltételek megszüntetésével. A rovarkártétel csökkentése és a növény egészségi állapotának megőrzése, javítása - tehát a Quilt Xcel és Ampligo kukoricában történő alkalmazása - a magasabb, jobb minőségű termés és a jövedelmezőbb kukoricatermesztés záloga.

Dr. Nagy Viktor
fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.