Mi a különbség a kétféle eljárás, a „bulk blending” technológia és az egyszerű kevert műtrágyák között?

A „bulk blending” technológiával készülő műtrágyák hatóanyagai külön-külön szemcsében találhatóak, melyek a talaj- és növény igényei szerinti változó összetételben, rugalmasan adagolhatóak. A termőhelyspecifikus, egyedi igényekre alapozott költség- és környezetkímélő növénytáplálást alapozzák meg.

Abban különböznek minőségüket, hatékonyságukat tekintve az egyszerű kevert műtrágyáktól, hogy a „bulk blending” eljárással készült műtrágyákat korszerű, számítógépes programmal vezérelt, pontos, precíz, súlymérésen alapuló gyártósoron gyártják.

A műtrágyák másik nagy csoportjai a komplex, ezen belül is a meleg granulálási eljárással és a kompaktálással készülő termékek. Előzőnél a mono műtrágya komponenseket és a kémiai reakciókkal előállított komponenseket granulálják, utóbbinál a különböző hatóanyagokat porrá őrlik, préselik, majd aprítják. A gyártási folyamat során egy nehezen oldható külső héj képződik a műtrágya felületén, ami a szemcsében egymással kémiai reakcióba lépő hatóanyagok feltáródását késlelteti. A gyökér számára a hatóanyagok felvehetősége plusz időt és energiát igényel. Az így készült műtrágyák összetétele csak bizonyos hatóanyag kombinációkkal kivitelezhető. Mivel nem szabható egyedi igényekre, így a talaj- és növénykultúra szükségletéhez sem illeszkedik kellőképpen.

A Fertilia Kft. Gramix NPK prémium műtrágyacsaládja is „bulk blending” eljárással készül.

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk, melyek a Gramix NPK egyedi előnyei a komplex, és a hagyományos, egyszerű kevert NPK-kal szemben:

Miért a „bulk blending” technológiával készülő prémium Gramix NPK a legjobb választás az Ön számára?

  1. Mert rugalmasan változtatható, igényre szabható makro- mezo- és mikroelem tartalmával harmonikus tápanyag-visszapótlást biztosít, már 2 tonna megrendelés esetén is!
  2. Mert a környezetbarát Gramix NPK-val a legkorszerűbb és egyben leggazdaságosabb műtrágyázási megoldást választjuk, hiszen talajvizsgálatra épülő szaktanácsadás alapján, a valós igénynek megfelelő, egyedi receptúra szerint kerül legyártásra. Így nincs felesleges kiszórás, azaz csak annyi kerül kijuttatásra, ami valóban hasznosul!
  3. Mert egyedülálló, saját fejlesztésű, Rizodyne talajaktivátor szerves anyag tartalmának köszönhetően a talajbiológiai aktivitást megnövelve hatékonyabb tápanyag felvételt eredményez.
  4. Mert a válogatott alapanyagok és az egyedülálló gyártástechnológia garantálja a prémium minőséget, a kiváló fizikai paramétereket, az egyenletes szórásképet, és a növényállomány kiegyenlített fejlődését.
  5. Mert a komplex műtrágyákkal szemben nem lép fel kémiai reakció, ami pl. a mikroelemekre negatív hatást gyakorolhat, és a felvehetőséget is korlátozhatja.
  6. Mert a szakmai támogatás nyújtotta biztonságot adja a Gramix Program, mely magában foglalja a szaktanácsadást, teljes műtrágyázási technológiai ajánlásunkat, és a pontos, precíz gyártást, tárolást, logisztikai hátteret egyaránt.
  7. Mert magyar termőhelyi viszonyokra adaptált magyar műtrágyákat gyártunk, és saját laborjaink mellett akkreditált laborokban végezzük a minőségi kontroll vizsgálatokat.

Szóráskép bizonyítéka

A műtrágyával szembeni alapvető követelmény, hogy egyenletesen szórható legyen. A Szent István Egyetem Növénytermesztési Tanüzemében egy komplex (N:P:K=15:15:15) és a „bulk blending” technológiával gyártott Gramix NPK keresztirányú szórásegyenletességét vizsgálták szántóföldi körülmények között. Az eredmények egyértelműen azt bizonyították, hogy a jó minőségű és frakció-eloszlású Gramix NPK szórásképe egyenletes, a komplex műtrágyánál semmivel sem rosszabb eloszlást mutatott.

Nemzetközi trendek

Gazdaságossága miatt külföldön is igen elterjedt a ,,bulk blending” technológia, hisz nagy szerepet játszik a környezetkímélő gazdálkodás kialakításában.

Brazíliában 1990-2000 között megduplázódott a felhasználása, az USA-ban a „bulk blending” műtrágya felhasználásának mértéke 10 év leforgása alatt 17,5 millió tonnáról 19 millió tonnára nőtt. A fejlődő országokban komoly állami támogatással épülnek ilyen üzemek a termelés hatékonyságának növelése érdekében. (forrás: IFDC)

A bulk blending műtrágyák felhasználásának becsült értékei 1990-ben és 2000-ben

forrás: IFDC

A fentiekből következik, hogy Önnek nem kell kompromisszumot kötnie annak érdekében, hogy optimális ráfordítással maximalizálja hatékonyságát! A „bulk blending” technológiával készülő prémium Gramix NPK a helyes választás a növény vegetációs stabilitásához, a reális termésmennyiség eléréséhez!

Elővásárlási kedvezményekkel és ingyenes szaktanácsadással segítjük a gazdákat! Érdeklődjön szaktanácsadói információs vonalunkon, a 06-30-566-5386-os telefonszámon, vagy a szaktanacsadas@fertilia.hu email címen.

www.fertilia.hu