Megkezdődik több százezer hektár állami földterület ideiglenes hasznosítása. A területek eddig parlagon álltak, most a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) maximum egy évre szóló megbízási szerződéssel adja ki a gazdálkodóknak ezeket. Nyár végére az NFA felméri a tényleges helyzetet, s csak ezt követően indul a hosszú évekre szóló földhasznosítási program – adta közzé a Vidékfejlesztési Minisztérium.


Több százezer hektár állami terület hasznosítatlan, többsége parlagon áll. Ezeket kötelező minimum gyommentesen tartani, ami az államnak óriási költséget jelentene. Ezért inkább érdeklődő gazdáknak addig is kiadják e területeket hasznosításra, míg a végleges birtokrendezés el nem indul. Vagyis már lehet jelentkezni a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél.

Főként családi gazdálkodókat, kis és közepes méretű agrárvállalkozókat, illetve az Agrár Környezetgazdálkodási Programban (AKG) résztvevőket várnak, hogy egy évig műveljék az állami földeket.
A megbízási szerződések nem helyettesítik a haszonbérletet és nem biztosítanak előjogot a földhasználónak a későbbi pályáztatásnál.

Az érdeklődők a megbízási szerződésekről az NFA központjában, vagy megyei területi irodáiban kaphatnak tájékoztatást.


Az NFA várja azoknak a gazdálkodóknak a jelentkezését is, akik környezetükben állami tulajdonú, hasznosítatlan földterületeket ismernek és azokat időlegesen, 2011-ben megművelnék.

Az NFA tavaly kezdte meg az ingatlanok jogi állapotrendezését és auditálását, amely várhatóan idén augusztus 31-re fejeződik be. Addig nem is indulhat semmiféle központi birtokpolitikai program, pályáztatás. (VM)