"Az idei év különleges, mert olyan szintű aszály sújtja a keleti megyéket, ami nagyon komoly terméskieséseket vetít előre. Sajnos az őszi kultúrákon már nem lehet segíteni, az árpa aratása meg is kezdődött, és 2-3 tonnás hektáronkénti eredmények születnek Békés megyében. Viszont a kukorica és a napraforgó esetében még érdemes mindent megtenni a növény lehető legjobb kondíciójának eléréséért. Elég egy indokot mondani: hihetetelnül magasak a terményárak" – mondja Gyói Gábor, a FitoHorm Kft. Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyékért felelős szaktanácsadója.

A Dunántúlon mindenképpen érdemes lombtrágyázni, de a keleti országrészben is vannak még életrerős állományok

Sok helyen már sodródik a kukorica levele a keleti megyékben. Ha ez az állapot egy hétig is eltart, akkor az egészen biztosan termésdepressziót fog okozni, mivel a kukorica fejlődésének a mostani szakaszában (5-6 levélpáros állapot) történik a csődifferenciálódás. A napraforgóban is sok helyen mutatkoznak a depresszió jelei.

"Ahol azonban nem a víz a szűk keresztmetszet, például a dunántúli megyékben, és azért voltak olyan régiók keleten is, ahol elfogadható mennyiségű csapadék hullott, azt javasoljuk, hogy mindenképpen gondokodjanak a megfelelő tápanyagellátottságról – folytatja a szaktanácsadó.

kukorica

A Dunántúlon életerősebb kukorica-állományok vannak, mivel nagységrendekkel több csapadék hullott, mint a kelet-magyarországi megyékben – Fotó: Shutterstock

Kukorica: nitrogén és cink

A kukorica esetében sarkalatos kérdés a folyamatos nitrogénellátás, amiben a levéltrágyának is bőven van szerepe. A levéltrágya formájában kijuttatható nitrogént tartalmazó termék a FitoHorm Turbo Nitrogén, ami akár 15-20 liter kijuttatott mennyiségnél sem perzsel, de már 10 litertől látványos eredményt lehet vele elérni. Az aszálystressztől kevésbé szenvedő kukorica esetében rendkívül fontos, hogy folyamatosan kapjon nitrogént, még a címerhányás idejében sem elvetendő ötlet, hogy pl. rovarölővel egy menetben pótoljuk a nitrogént.

Szintén fontos a cink, az ország nagyobbik része ugyanis cinkhiányos. Ez a hiány az elmúlt években egyre hangsúlyosabb, viszont ez a mikroelem kiválóan pótolható levélen kersztül, az ehhez való termék a FitoHorm Turbo Cink. A két termék egy csomagban (kukorica csomag) is elérhető.

Napraforgó: bór és kálium

Napraforgó esetében fontos a gomba elleni kezelésekkel egy időben kijuttatott bór, a FitoHorm javaslata szerint 250-400 g bór kijuttatása javasolt a detektált bórhiány mértékétől függően hetkáronként (Polybór Plusz). Mivel a napraforgó káliumigényes növény, csillagbimbós állapotban kijuttatott káliumnak nagy jelentősége lehet a későbbi szemkitelődés, olajtartalom és fajsúly szempontjából, ennek levéltrágyázásra alkalmas eszköze a FitoHorm Turbo Kálium.

A Polybór Plusz és a Turbó Kálium esetében is 2-2 liter/hektár a javasolt dózis, ez a két termék ún. napraforgó csomag formájában is elérhető a kereskedőknél.

napraforgó

A napraforgó esetében a bór és a kálium pótlása lehet most fontos – Fotó: Shutterstock

A növényállomány állapotához kell igazítani a tápanyag-utánpótlást

A FitoHorm kft. 7 szaktanácsadója az egész ország területén gondoskodik a szakmai információk elérhetőségéről. Azon dolgoznak, hogy a lehető legjobb megoldásokat találják meg a lombtrágya legmagasabb szintű hasznosulásáért, a szántóföldi kultúrák kondiciójnak a jelenlegi körülmények közötti legmagasabb szintre emeléséért. 4 kérdésre kell adekvát választ adni ahhoz, hogy ne feleslegesen kiadott pénz legyen a lombtrágya ára:

  • Mit kíván a növény? Milyen tápelemre van szüksége?
  • Mennyi hatóanyagra van szükség?
  • Hogyan, milyen formában juttassuk ki a hatóanyagot?
  • Mikor lombtrágyázzunk? Napszakon belül és a növény fejlődési szakasza szempontjából is fontos kérdés.

Ha ezekre a kérdésekre pontos választ adunk, akkor a levéltrágya hatákonysága jóval nagyobb, mintha "mellélőjük" a válaszokat, ebben segítenek a szaktanácsadók.

"Keverési próba, dózisok tekintetében javasoljuk a szakatanácsadók felkeresését, mert így nagyobb eséllyel derül ki egy levélanalízis során, hogy mégiscsak stresszes helyzetben van a növény, vagy egészen más mikroelem hiányzik, mint amit az általános javaslat alapján kijuttatnánk. Ilyen esetben természetesen megváltoztatjuk a javaslatot. A növény igényeit a legpontosabban szeretnénk kiszolgálni, melynek alapja a közös határszemle és a levélanalízis" – mondta Gyói Gábor.

A szakmai alapon meghozott döntések érdekében keresse fel a FitoHorm Kft. szaktanácsadóit, és tegyen meg mindent a tavaszi kultúrák megfelelő kondíciójának eléréséért!

Fitohorm