Történelmi mélypontra süllyedhet Magyarországon az állattenyésztésben létfontosságú takarmánykukorica idei termésmennyisége, mert a rendkívüli aszály drasztikusan csökkentette a betakarítható hozamokat - írja a novekedes.hu

kukorica

Az aszály miatt nagyon kevés kukorica termett – fotó: canva.com

Az idén nagyon kevés takarmánykukorica termett

Az agrártárca egyelőre nem közölte még a hivatalos adatokat, de egyes előrejelzések szerint a várható kukorica össztermés nem éri el a 3 millió tonnát sem, holott jó években nem volt ritka a 8-9 millió tonnás összmennyiség sem.

A visszaesésért egyértelműen a súlyos aszály tehető felelőssé, amely elsősorban az ország keleti részében teljesen megsemmisítette a növényállományokat, de az ország más területein is jelentős terméscsökkenéseket okozott.

kukoricatermelőket a szárazság már 2021-ben is fenyegette, a csapadékhiány miatt tavaly 6,3 millió tonnás termésmennyiséget takarítottak be, de akkor még senki nem gondolt arra, hogy a kukoricatáblákon ilyen példátlanul nagy aszálykárok következhetnek be.

A terméskiesés következménye, hogy az idei kukoricamennyiség nem lesz elegendő a belföldi igények kielégítéséhez.

Az éves itthoni szükséglet körülbelül 5 millió tonnát tesz ki, azaz már most is körvonalazódik, hogy a hazai piacról több millió tonna áru hiányzik.

Egy-két millió tonna áru behozatalára lesz szükség

Az elmúlt évtizedekben a magyar kukoricatermés fedezte a belföldi keresletet, mi több - Magyarország a kukoricabizniszben nettó exportőri pozíciót foglalt el. Jobb években a 3-4 millió tonnát is megközelítette a kiszállítható árualap, de most egy-két millió tonna áru behozatalára lesz szükség.

Nagyon nehéz helyzetbe kerültek az állattenyésztők, akiknek meg kell küzdeniük a drasztikus költségnövekedés mellett a tényleges árupiaci hiánnyal is. Fontos tudni azonban, hogy az idei kukorica mennyisége az aszály ellenére is kielégíthetné az éves hazai állattenyésztési igényeket, amelyek 1,8-2,0 millió tonnára tehetők. A terményhiány azért állhatott elő, mert az utóbbi időszakban nagyon felfutott a kukorica hazai ipari feldolgozása, és az idei termés nem képes biztosítani egyszerre az állattenyésztési-takarmánygyártási és az ipari szükségletet.

kukorica

Jobb években a 3-4 millió tonnát is megközelítette a kiszállítható árualap – fotó: canva.com

A kukoricából bioetanolt, étkezési alkoholokat, édesítőszereket gyártanak

A kukoricára alapozott ipari tevékenységek között szerepel a bioetanolgyártást, ami hazai viszonylatban évente 1,2-1,3 millió tonna kukoricát képes feldolgozni. De készítenek kukoricából étkezési alkoholokat, cukrokat és édesítőszereket, amihez évi 400-500 ezer tonna alapanyagot vásárolnak fel.

A feldolgozók a végtermékek oldaláról nézve némileg javítják a hazai takarmánykínálatot és -mérleget azzal, hogy a gyártási folyamatok részeként takarmányokat is előállítanak.

Annak ellenére is importra lesz szüksége kukoricából Magyarországnak, hogy egyes hírek szerint az ipari üzemek az idei speciális piaci körülmények miatt a szokásosnál kevesebb kukorica feldolgozását tervezik. A takarmányipar is a kukoricaszükségletének előteremtéséhez behozatalra kényszerül a korábbinál is nagyobb árupiaci verseny miatt.

Kukoricát, de honnan?

Beszerzési forrásul a környező országok szolgálhatnának - Románia, Szerbia és Lengyelország -, de a legnagyobb árumennyiség Ukrajnában érhető el.

A háború ellenére kukoricából az ukrán kiszállítások ma is folyamatosak, de a fegyveres konfliktus jelentős kockázatot és bizonytalanságot okoz a vásárlásoknál és a transzportálásnál is.

Problémát okozhat az is, hogy a hírek szerint egyes ukrán kukoricatételek minősége kifogásolható lehet, ami a takarmányozási-ipari felhasználásukat korlátozhatja vagy megakadályozhatja.

Az ukrán kukorica ma valamivel olcsóbban vásárolható meg a hazai áraknál, ez némileg csökkentheti azt a nyomást ami a hazai takarmányiparra és állattenyésztőkre nehezedik. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai alapján a takarmánykukorica tonnánkénti termelői árai Magyarországon 134 ezer forint körül mozognak, ez 80 százalékos drágulást jelent az egy évvel korábbi árhoz képest.

A takarmánybúza és takarmányárpa árai is magasak, viszont a kukoricahiány következményeként előfordulhat, hogy a kukorica részbeni kiváltása érdekében a búza és az árpa irányába tolódhat el a kereslet.