Az őszi időszakban a csapadékhiány elsősorban öntözetlen területeken okozott nagy nehézségeket az őszi kultúrák vetésénél. Az állomány sok helyen nehezen kelt, esetleg nem tudott elegendően megerősödni, így ment a télbe, az egyenletes hótakaró hiánya és az ónos eső okozta terhelés pedig tovább rontanak a helyzeten. Azonban

van még olyan kezelés a termelők eszköztárában, amivel jelentősen javítható a növény általános állapota, stressztűrő képessége, betegség-ellenállósága, és ezzel végső soron a várható terméseredmények is. Ez a kora tavaszi erősítő lombtrágyázás.

Nézzük, hogyan segíthetjük az áttelelő növényeket ezzel az egyszerű, ámde hatásos eszközzel!

gép

A rendszeres lombtrágyázás a növényeinket folyamatosan jó kondícióban tartja.

A levélen keresztüli tápanyag-utánpótlással valójában a növény életfolyamatait aktivizáljuk, így azonnali segítséget biztosít tápanyaghiány vagy növényi stressz (pl. szárazság) esetén. Kevésbé ismert tény, hogy a lombtrágyák hatására javulhat a gyökéren keresztüli tápanyagfelvétel is, és a hiánytünetek okozta stresszhelyzetek így hamarabb megoldódnak.

Levelén keresztül a növény szinte bármilyen tápanyagot fel tud venni. Sőt, egyes tápelemek akár 2-20-szor jobban hasznosulnak lombtrágyaként.

A rendszeres lombtrágyázás a növényeinket folyamatosan jó kondícióban tartja,

még stresszes, kedvezőtlen klimatikus környezetben is, köszönhetően a komplex hatásnak. Azonban nem lehet kizárólag levélen keresztül táplálni; ez sokkal inkább egy kiegészítő lehetőség vagy azonnali segítség tápanyaghiány vagy hideg talaj, esetleg szárazság miatt csökkent gyökérműködés esetén.

növény

Levelén keresztül a növény szinte bármilyen tápanyagot fel tud venni.

Az összetétel megválasztásánál érdemes figyelembe venni a korábbi tapasztalatokat (hiánytünetek, talajvizsgálati eredmények) vagy levélanalízisek eredményét. Egy ilyen vizsgálat eredménye pár napon belül az asztalunkon van, és sokat segít a mikro- és makroelemek valódi vagy látens hiányát felismerni, hogy azokat biztosan és hatékonyan tudjuk kezelni.

Látens hiány esetén nincs látható tünet, azonban akár 10-12%-ra nőhet a termésveszteség, romlik a minőség, és nőhet a stresszérzékenység is. A már látható hiánytünetek esetén pedig akár 20-30% is lehet a termésveszteségünk. Ezért tehát érdemes meggyőződni róla, hogy a táplálás kielégítő; az esetleges hiányt pedig lombtrágyával kezelni.

A lombtrágya kijuttatása eltér az UAN oldatokétól. Itt valóban permetezünk, apró cseppekre van szükség, amelyek egyenletes borítják a leveleket. A nem-ionizált összetevőket alkalmazó technológia elősegíti az oldat egyenletes szétterjedését. Fontos, hogy az anyag fennmaradjon a levélen, különösen ha az adott növény levelén viaszos bevonat van; ezt felületi feszültséget csökkentő anyagok használatával érhetjük el.

Egyes lombtrágyák aktivátorokat, különleges összetevőket, biostimulánsokat is tartalmaznak a hatékonyság növelése céljából. De

akár olyan egyszerű dolgok is befolyásolhatják a  kezelés hatékonyságát, mint a jól megválasztott időpont.

Lombtrágyázásra a a kora reggeli órák kedvezőek, mert ilyenkor a növény gázcserenyílásai még nyitva vannak; a levelek kültakarója a harmat miatt fellazult állapotban van. Így a megfelelő időpontban végzett lombtrágyázással több tápanyag hasznosul, és a levélzet károsodásának esélye is jelentősen csökken.

A kijuttatás során javasolt vízmennyiség minimum 250-300 l/ha. Egyes lombtrágyákat növényvédő szerekkel együtt is kijuttathatunk. Ilyenkor érdemes 500 literre emelni a hektáronkénti vízmennyiséget. Azonban keverés előtt mindenképp végezzen keverési próbát, és győződjön meg róla, hogy a szerek kompatibilisek!Általánosságban elmondható például, hogy kelátokat tartalmazó termékek nem keverhetőek réztartalmú szerekkel, a hatékonyság romlása nélkül.

kép

Érdemes meggyőződni róla, hogy a táplálás kielégítő, mert a már látható hiánytünetek esetén akár 20-30% is lehet a termésveszteségünk.

A lombtrágyákban a tápelemek általában só vagy kelatizált formában vannak jelen. A só formából a tápelemfelvétel lassabb, és ezen termékek gyakran kevésbé esőállóak. A kelatizált oldatok előnye, hogy felszívódásuk gyors, hatékony. Vízoldékonyságuk és stabilitásuk jobb, mint a sóformáké, hatástartamuk viszont rövidebb lehet. Egyes lombtrágyákban olyan felületaktív összetevők is találhatóak, melyek nedvesség hatására (eső, magas páratartalom) újra aktivizálódnak, így a hatástartam megnő.

A levélen keresztüli mikroelem-felvétel hatékonyságát nitrogéntartalmú vegyületekkel fokozhatjuk.

Ezek közül is a karbamidos lombtrágyák a legjobbak, mivel ezek nem tartalmaznak nitrátot (elkerülhető a perzselő hatás), a vegyület levélen keresztüli felszívódása pedig kiváló. A tapasztalatok bizonyítják, hogy a komplex, összetett levéltrágyák hatékonysága kiemelkedő.

kép