Előttünk kihívás: a Green Deal előírásai szerint 2030-ra drasztikusan le kell csökkenteni a kijuttatott műtrágyák és a növényvédő szerek mennyiségét. Erre egy lépésben aligha van esély, minden egyes kultúránál mérlegelni kell, hogy milyen módon lehet megtakarítani az inputanyagok egy részét.

A Tomelilla Kft. által fejlesztett intelligens szórófej rendszerrel ellátott sávpermetező közelebb hozza gazdálkodót a megoldáshoz, hogy egy lépést tegyünk a csökkentett növényvédő szer használat felé. Az IntelliNozzle prototípusa az Európai Precíziós Gazdálkodási Konferencián is bemutatkozott:

Az innováció lehetővé teszi a tág térállású kultúrák (napraforgó, kukorica) eredményes, kevesebb kezelésen alapuló növényvédelmét, ami egyébként az egyre szélsőségesebb időjárás miatt pont ellenkező irányban változik, hiszen a kezelések egyre gyakoribb megismétlésére kényszerülnek a gazdálkodók.

Kultivátor sávpermetezéssel

Az egyik eredményes megoldás például a gyomirtó szerek kijuttatásának csökkentése esetében a mechanikai gyomirtással kombinált, sávpermetezéssel megoldott vegyszeres növényvédelmi technológia jelenti, ami már régóta ismert a szántóföldi kultúrákban. Ez az integrált technológia egyre szélesebb körben terjed, amelyet a vegyszeres gyomirtás költségeinek és a környezet herbicid terhelésének csökkentése motivál.

kultivátoros permetező

Kombinált megoldás: kultivátor és sávpermetező – Fotó: Agroinform

A technológia lényege, hogy a sorközművelő kultivátor megfelelő részeire szórófejeket szerelnek, amelyek oldalirányból kezelik le a sorokban lévő gyomnövényzetet. A folyamat egy menetben megy végre, a kultivátor gyom-mentesíti a sorközöket, ugyanakkor a sávpermetező szórófejekből kiáramló növényvédő szerek pedig a sorokban lévő növényekre jutnak.

A 75 cm-es sortávolságra vetett kukoricában és napraforgóban a korai poszt- és poszt kezelések esetében a növényvédő szer költség egyharmadára, a 45 cm-es sortávolságra vetett cukorrépában és szójában pedig gyakorlatilag a felére csökkenthető.

Nehezítő körülménynek számít, hogy a korai fejlődési fázisban levő növények fenológiájukban hangsúlyosan tükrözik vissza a táblán belüli változékonyságot, kihívásokat támasztva a növényvédő szakembereknek.

Plusz egy csavar

A sávpermetezési technológia hatékonysága a korszerű mechatronikai megoldásokkal tovább fokozható, amennyiben sikerül figyelembe venni a növények táblán belüli heterogenitását.

A rendszer alkalmazkodik a növény méretéhez, fejlettségéhez és egészségügyi állapotához. A beprogramozott algoritmus szerint automatikusan mozognak a fúvókák, és a folyadékmennyiség is a növény állapota alapján kerül meghatározásra.

intellinozzle permetező

A rendszer alkalmazkodik a növény méretéhez, fejlettségéhez és egészségügyi állapotához – Fotó: Agroinform

Az IntelliNozzle a sávpermetezés környezetbarát technológiájának továbbfejlesztése, egy sávpermetezésre alkalmas intelligens szórófej rendszer prototípusa, mely emberi beavatkozás nélkül alkalmazkodik az állomány fenológiai állapotához. A felhasználandó növényvédő szer mennyiség helyspecifikus, okszerű kijuttatásával javulni fog a gazdasági tevékenység jövedelmezősége és a peszticid használat káros környezeti hatásai is jelentősen csökkenni fognak.

A fejlesztők a rendszer fejlesztésének az első fázisán vannak túl, következnek a szántóföldi kísérletek és hamarosan elérhető lesz a magyar agráriumban dolgozók számára is.

Az IntelliNozzle rendszert a PREGA Gyakorlati Nap résztvevői is megismerhették. A gyakorlati nap többi eseményéről, az elhangzott előadásokról ITT számoltunk be.

A projekt a K.F.I. 1.1.1. START pályázat keretén belül kerül megvalósításra.

INTELLIGENT NOZZLE PROTOTYPE FOR BAND SPRAYING SYSTEMS

The extreme spring weather because of global warming rarely supports the effective plant protection of row crops, as it makes basic treatments ineffective, often forcing the farmer to repeat the protection.
At the same time, we need to reduce the use of pesticides to 50% within nine years. Perhaps this is the one of the Green Deal’s biggest challenges.

One effective technological solution to this problem is mechanical weed control combined with band spraying of chemicals. This integrated technology is becoming more widespread, motivated by the reduction of the costs of chemical weed control and the environmental herbicide load.

The innovation to be presented is a further development of environmentally friendly technology of band spraying, a prototype of an intelligent nozzle system for band spraying, which adapts to the phenological state of the crops without human intervention. The site-specific application of chemicals
to be used will improve the profitability of economic activity and significantly reduces the harmful  environmental effects of pesticide use.

The IntelliNozzle released for the European Conference on Precision Agriculture in Budapest.