"A célja ennek a cikknek az, hogy a gazdák megismerjék a Netafim rendszereit, ne menjenek bele kompromisszumokba, ha van megfelelő és gazdaságos megoldás a területük öntözésére." – zártuk előző cikkünket Sziklai Gábor, a Netafim képviselőjének szavaival.

Amerikában már 20 éve öntöznek kukoricát csepegtető rendszerrel – fotó: Netafim

Elevenítsünk fel néhány, már jól ismert tényt a Netafim céggel kapcsolatban. A vállalatot izraeli termelők alapították még 1965-ben, és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhető, hogy jelenleg világelsők a mikroöntözés területén, több mint 30 százalékos globális részesedéssel. Magyarországon már több mint 25 éve vannak jelen, és az egyébként eléggé újkeletű dolognak számító, csepegtető öntöző rendszerek telepítése egyre népszerűbb hazánkban. Előző cikkünkben összefoglaltuk, a csepegtető öntözés fajtáit, azok pontos működését, valamint szó volt a rendszerek hatékonyságáról és a telepítések megtérülési idejéről is.

A fotó Magyarországon készült, és érdemes jól megnézni az állományt – fotó: Netafim

Nézzük, hogy milyen kultúráknál alkalmazhatók a Netafim rendszerei?

A talajfelszín feletti és alatti rendszereket is leggyakrabban kukoricatermesztéshez használják, de a felszín feletti alkalmas minden kertészeti kultúrában, többek között hagymában és burgonyában is. A felszín alatti és feletti rendszerek továbbá repcében, napraforgóban történő öntözéshez, vagyis minden sorvetett növénykultúrában használhatók. Már Magyarországon is található kukoricába telepített felszín alatti csepegtető öntözőrendszer – mintegy 52 hektáron – ami

az átadás óta hibamentesen üzemel.

A felszín feletti csepegtető öntözésnél nagyobb területeken sok esetben jelent problémát a sorhosszúság, amit hagyományos szalagokkal nem lehet megfelelően táplálni, viszont a Netafim rendszere 400-450 méteres sorokat is képes ellátni vízzel úgy, hogy nem kell a 16 milliméter átmérőnél vastagabb, és ezzel egyértelműen drágább szalagokba beruházni.

A csepegtető öntöző rendszerek telepítése egyre népszerűbb hazánkban – fotó: Netafim

A Netafim speciális szalagokat gyárt, melyekbe külön csepegtető testek vannak beépítve, hajszálpontos öntési formákkal, amik 30-40 százalékkal jobban ellenállnak a dugulásnak, mint a hagyományos szalagok. A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően megváltozott az anyagösszetétel is, így a szalagok üzemi nyomása is emelkedett, valamint palástirányú erősítést is kaptak, ami kifejezetten ellenáll a fektetés okozta mechanikai sérüléseknek. Összességében akár 30-40 százalékkal olcsóbb a hagyományos felszín feletti öntözés kiépítési költsége.

Íme, a legújabb fejlesztésű szalagok, és azok telepítése – videó: Netafim

Mikor érdemes telepíteni, és mennyi időt vesz igénybe?

A felszín feletti öntöző rendszert tavasszal, a kukorica 5-7 leveles korában érdemes telepíteni, mert ilyenkor már elég nagy a növény ahhoz, hogy a szél átfújjon az állományon, de a telepített szalagokat már ne fújja össze. A felszín feletti öntözést is lehet sekélyen telepíteni, ami azt jelenti, hogy 5-7 cm mélyen, vetés után a talajba fektetik, de nyilván ha ezt a módszert választjuk, akkor mindenképpen szükséges egy GPS alapú rendszer a gépek vezérléséhez. Géppel akár több 10 hektárt is lehet telepíteni naponta.

De nézzük a felszín alatti öntözést:

A felszín alatti rendszer egy részének kiépítése a terület szélén zajlik, így nem befolyásolja a talajmunkákat – fotó: Netafim

Milyen vízforrás szükséges?

Netafim technológiájának köszönhetően megfelelően tud szűrni bármilyen típusú vizet ahhoz, hogy a rendszert ne érje károsodás, legyen az kútvíz, vagy felszín feletti csatornavíz, esetleg víztározó, vagy akár újrahasznosított víz. Gyakori probléma, hogy nem mindenhol található megfelelő vízforrás, viszont a Netafim olyan rendszert nem is tervez, aminek nem biztosított a megfelelő vízellátottsága. Ilyen esetben egyeztetnek az ügyféllel, hogy a rendelkezésre álló vízkészlet mekkora terület öntözésére elegendő.

 

Netafim rendszerrel öntözött egészséges, szép állomány – fotó: Netafim

Mikor érdemes telepíteni, és mennyi időt vesz igénybe?

A föld alatti rendszerek telepítésének optimális ideje nyár közepe, vagy vége, hogy a következő szezonra már megfelelő legyen, és ne akadályozza az őszi és tavaszi talajmunkát. Ha a telepítési időt nézzük, akkor naponta akár 7-8 hektár csövet is be lehet húzni. Ezt követi a szárnyvezetékek és gerincvezetékek bekötése és a szűrőállomás kiépítése, de ez jellemzően már a terület szélén zajlik, így nem befolyásolja a területen lévő talajmunkákat.

Az intelligens rendszer pontosan meghatározza az öntözési szükségletet – fotó: Netafim

Hogyan működik a vezérlése?

A szabadföldi kultúrákhoz telepített Netafim rendszerek egy speciális vezérlőegységgel vannak ellátva, ami több különböző csatornán képes kommunikálni. Az egység segítségével az ügyfél a felhő alapú adatbázisban meg tudja adni, a pontos növénykultúrát, és az öntözőrendszer típusát, majd a központi rendszer ezek alapján javaslatot ad, hogy mikor és mennyi öntözés szükséges.

Ez egy nagyon összetett és intelligens rendszer,

ami több tényező alapján kalkulál. Figyeli a saját, és a környékbeli meteorológiai állomások adatait, számolja a párolgási veszteségeket, figyelembe veszi a növény aktuális fejlődési stádiumát, és a tényezők alapján pontosan meghatározza az öntözési szükségletet. A vezérlő kiegészíthető a meteorológiai állomáson túl talajnedvesség-mérő szondákkal, amik tovább segítik a talaj monitorozását, ezáltal pedig még pontosabb öntözési tanácsokkal tud szolgálni. A rendszer rendkívül fontos előnye, hogy egy ember nagyon nagy területeket tud menedzselni anélkül, hogy további, akár helyszíni segítségre lenne szüksége.

A Netafim megbízhatósága a saját fejlesztésű technológiában is rejlik – videó: Netafim

Mennyire bonyolult a karbantartás?

A rendszerek karbantartása és javítása is rendkívül egyszerű, hiszen a szelepek az öntözött területen kívül vannak, míg a nagygépes öntözési rendszereknél sok esetben be kell menni az állományba, vagy megvárni még a lineár a végpozícióba ér, viszont ez sok esetben komoly időveszteségnek számít. Továbbá, ha az öntözött területen valamelyik zónában probléma van, azt a központi rendszer érzékeli és jelzi, de ettől függetlenül még a többi zóna hibátlanul tud működni, tehát nem kell az egész öntözést leállítani, ahhoz, hogy javítsuk a hibás részt.

"Az egyik legfontosabb célkitűzésünk, hogy a gazdák keressék meg számukra azt a legoptimálisabb és leggazdaságosabb megoldást, ami tökéletesen ellátja az öntözési igényeiket."

Keresse bizalommal Sziklai Gábort, a Netafim képviselőjét a +36 70 600 1335-es telefonszámon.

További információ a Netafim honlapján és Facebook oldalán.

Szöveg: Agroinform.hu