„Egy Netafim rendszerrel öntözött területen akár 16-18 tonnás termésátlagot is el lehet érni, míg hagyományos dobos, lineáros rendszerrel öntözött területen 11-14 tonnát.” – mondta Sziklai Gábor, a Netafim képviselője.

A rendszer vezérlő egységei a tábla szélén kapnak helyet – fotó: Netafim

De ne rohanjunk előre... mi az a Netafim?

A Netafim vállalat ’65-ben alakult Izraelben, termelők alapították, hogy a saját öntözési kihívásaikat megoldják, mivel Izraelben rendkívül száraz területeken kell gazdálkodni. A tapasztalatok által megszerzett tudást első körben Izraelben osztották meg, majd kiléptek a világpiacra, és még a mai napig is az alkotja filozófiájuk alapját, hogy fontos a tudást megosztani, és ezzel segíteni mások sikeres növénytermesztését, még akkor is, ha nem az ő ügyfelükről van szó. Mottójuk: „grow more with less”, vagyis

termelj többet kevesebből,

az ehhez szükséges információkhoz pedig bárki ingyenesen hozzáférhet és használhatja. A cég rengeteg pénzt költ fejlesztésre, kutatásra, technikai innovációra, ennek eredménye pedig, hogy képes egy lépéssel a piac előtt járni, így nem véletlen, hogy, világelsők a mikroöntözés területén, több mint 30 százalékos globális részesedéssel.

Szép, zöld, egészséges... köszönhetően a csepegtető öntözésnek – fotó: Netafim

A Netafim Magyarországon már több mint 25 éve jelen van. Az utóbbi időkben a fókuszt komplett projektek jelentik, főleg a szabadföldi növények öntözése. A komplett, kulcsrakész projekteket, már a tervezéstől kezdve a Netafim hajtja végre, ami biztosítja a vevő felé, hogy mindig a gazdaságának legmegfelelőbb rendszert telepítik, ami kompromisszummentesen és hatékonyan fog működni. Egy nagyobb rendszer telepítésénél az értékesítés után a Netafim képzést is biztosít a rendszer üzemeltetéséhez a felhasználók szakszerű betanításával, továbbá egyedi tápanyag-utánpótlási és öntözési naptárat biztosít terület, növény és talaj típustól függően, hogy az ügyfél már az első évtől kezdve a maximumot hozza ki a rendszerből, és így a növénytermesztéséből.

A csepegtető öntözés egy eléggé újkeletű dolog, hiszen a korábbi technológiákkal szemben, csak pár tíz éve van a piacon. A lényege, hogy:

  • a növényeket alulról öntözzük, ezáltal a párolgási veszteség szinte nulla,
  • mivel folyamatosan tudunk öntözni, így a tenyészidő alatt a talajkondíciót mindig optimális szinten tudjuk tartani, folyamatos tápanyag kijuttatás a vegetáció alatt,
  • a vízháztartást, vagyis a levegőnek és a víznek a százalékos mennyiségét tudjuk vezérelni és felügyelni, ezáltal pedig elkerülhető a növények stresszállapota,
  • nem öntözzük a terület felszínét, tehát kevesebb a gyomosodás,
  • minimális a talajtömörödés, vagyis nincs, vagy csak ritkábban van szükség mélylazításra, mélyforgatásra ahhoz, hogy a talajt mindig megfelelő kondícióban tartsuk,
  • szabálytalan, földterületeket is 100 százalékosan le tudunk fedni vele,
  • mindig akkor és annyi tápanyagot adunk a növénynek, amikor annak arra szüksége van, így az nem fordulhat elő, mint a hagyományos műtrágya-kijuttatásnál, hogy egy nagyobb eső lemossa azt a gyökérzóna alá, vagy a tenyészidő alatt már nem tudunk tápanyagot kijuttatni, vagy csak nagy költséggel,
  • a technológia által kihozható az a maximális hozam, amire a növény genetikailag képes.

Az SDI rendszer 100 százalékot képes lefedni, szemben a Pivot általános 72,5-85 százalékával – fotó: Netafim

A területi öntözésnek két fő fajtája van, a felszín feletti és a felszín alatti:

A felszín feletti az olcsóbb megoldás, hiszen a csepegtető szalag, a gerinc- és az osztóvezetékek is a talajfelszín felett vannak, viszont a speciális csepegtető szalagokat évente cserélni kell. Optimális vízforrás esetén, a rendszer első beruházása körülbelül 650-750 euró/hektár, ami ezután éves szintes a megfelelő szalag újravásárlásával körülbelül 250 euró költséget tesz ki. Ez elsőre soknak tűnhet, de ha a felszín feletti szalagos öntözőrendszert vesszük alapul, az már akár

az első évben képes megtérülni,

hiszen ha nem öntözzük a területet, akkor átlagosan – az utóbbi 5-10 évben területtől függően – 7-8 tonna átlag kukoricával számolhatunk, viszont egy felszín feletti rendszerrel ez akár a 14 tonnát is elérheti. Ha 6 tonna különbséggel számolunk, és 40 ezer forintos tonnánkénti árral, akkor az első évben már megtérül az öntözőrendszer. Sőt a második évtől már nyereségeset termel, mivel csak 70 ezer forint körüli összeget kell hektáronként ráfordítanunk arra, hogy újra elérjük ezeket a számokat. Ehhez viszont optimális vízforrásra is szükségünk van.

Bal oldalon csak esővel öntözött állomány, jobbra a Netafim rendszerrel telepített – fotó: Netafim

A másik fajtája, a föld alatti technológia, amit Amerikában már több mint húsz éve használnak, és manapság már Magyarországon is egyre ismertebb. Ennél a megoldásnál speciális csöveket fektetnek a felszín alá 30-35 cm mélyen, így a párolgási veszteség gyakorlatilag nullára redukálódik, valamint rendkívül pontosan, közvetlenül a gyökérzónába adagolható a műtrágya. Vagyis a kijuttatott víz és műtrágya közvetlenül hasznosulásra kerül, ezáltal energiát, munkaerőt, és költséget tudunk spórolni. Ezek a rendszerek 8, 10, vagy akár 20 éves időtartamra tervezhetők. Ezeknek a rendszereknek az üzemeltetési költsége jelentősen kisebb, mint akármilyen más rendszer üzemeltetési költsége.

A grafikonok jól mutatják az öntözött területek elképesztő termésátlagait – fotó: Netafim

A föld alatti rendszernek két fajtája van:

  • ECO-SDI, amikor egy vékonyabb falú, nyomáskompenzált cső kerül a föld alá, viszont a csövek táplálása a felszín feletti flexibilis tömlőkkel történik. Öntözés szempontjából, a hagyományos föld alatti rendszer minden előnye hasznosul, viszont minden évben a szárnyvezetékeket, vagyis a flexibilis tömlőket újra kell telepíteni. A bekerülési költséget tekintve körülbelül 3000-3500 euró/hektár, viszont 8-10 évig lehet használni.
  • A hagyományos, föld alatti telepítésekkel akár 20 évig is öntözhetünk. Egyelőre azért 20 év, mert Amerikában a legelső ilyen rendszer már 20 éves, viszont nagy valószínűséggel jóval tovább fog üzemelni.

"A célja ennek a cikknek az, hogy a gazdák megismerjék a Netafim rendszereit, ne menjenek bele kompromisszumokba, ha van megfelelő és gazdaságos megoldás a területük öntözésére." – Keresse bizalommal Sziklai Gábort, a Netafim képviselőjét a +36 70 600 1335-es telefonszámon.

További információ a Netafim honlapján és Facebook oldalán.

Következő cikkünkben bemutatjuk, hogy milyen kultúrákban alkalmazhatóak a Netafim rendszerei, szó lesz a szükséges vízforrásról, a telepítés menetéről és időigényéről, valamint a karbantartásról is.

Szöveg: Agroinform.hu