A kukorica lepkekártevői egyre nagyobb fenyegetést jelentenek a termés mennyiségére és minőségére. Hogyan befolyásolják a kukorica toxintartalmát? Van-e megoldás velük szemben? Cikkünkben ezekre a kérdésekre adunk választ.

A kártevők és az általuk okozott kártétel veszélyei

A környezeti változások hatására a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke évről-évre fokozódó károsításával állunk szemben. Előbbi mennyiségi és minőségi kárt is egyaránt okozhat. Első nemzedékének száron jelentkező kártétele rontja a növény víz- és tápanyagforgalmát, ez akkor is többszáz kilós termésveszteséghez vezet, ha ennek nincsenek szemmel látható tünetei. A szár károsodása annak töréséhez is vezethet, amely előrevetíti a magas betakarítási veszteség kialakulását. E kártételek összességében 400-1500 kilogrammos hektáronkénti terméskiesést is okozhatnak.

kukorica

A Coragen® 20 SC rovarölő szer használatával megakadályozható a tömeges szártörés és a tetemes (400-1500 kg-os) termésveszteség is – fotó: FMC-Agro Hungary Kft.

A kukoricamoly minőségi károkozása a lárva csövön és szemeken ejtett rágásával függ össze, amely utat nyit a csőfertőző kórokozóknak. Ezek közül a Fusarium- és Aspergillus-fajok bizonyos körülmények között mikotoxinokat termelnek, amelyek nem csupán az értékesítést nehezítik meg, de a fertőzött állományból származó siló- vagy szemestermény komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet az állati és humán élelmezésben egyaránt.

kukorica cső

A Coragen® 20 SC rovarölő szer megfelelő időzítése segít a toxinos csőkártétel megelőzésében is – fotó: FMC-Agro Hungary Kft.

A másik jelentős rágókártevő, a gyapottok-bagolylepke károkozására ma már az egész ország területén számítani lehet, mely elsősorban a termés minőségének romlásában mutatkozik meg. A csővégen, a csuhélevelek védelmében ejtett rágásával utat nyit a csövet fertőző kórokozóknak, amelyek megjelenése a kukoricamolynál leírt módon a termés toxinszennyezéséhez vezethet.

Nincs olyan évjárat, amelyben a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke kártétele ne fenyegetné a kukoricát!

A célzott védekezés szükségessége

A gazdálkodók egyre inkább felismerik, hogy a fenti kártevők milyen komolyan képesek rontani a termesztés eredményességét, így törekednek rá, hogy célzottan védekezzenek ellenük. Ehhez jó hatékonyságú, konkrét gyakorlati előnyökkel bíró megoldásra van szükségük. Ilyen a Coragen® 20 SC rovarölő szer.

A Coragen® 20 SC kiemelkedően magas hatékonyságot biztosít az izomműködés blokkolásával a kártevők ellen, gyomor- és érintőméregként fejti ki hatását. Hatóanyaga a növénybe felszívódva azokba a részekbe is eljut, amelyeket a permetlé közvetlenül nem ér el, ennek köszönhetően a szárban károsító lárvák ellen is kifejti hatását. Tojásölő tulajdonsága révén a hatóanyaggal érintkező tojásokból a lárva sok esetben már ki sem tud kelni.

A felhasználás terén a gyakorlat számára fontos előnyei:

  • Méhveszélyességi besorolása komoly segítséget jelent a hatékony munkaszervezésben.
  • Kedvező ökotoxikológiai tulajdonságai révén nem károsítja bizonyos rovarkártevők természetes ellenségeit, így háborítatlanul gyéríthetik azokat, megakadályozva a nagyobb egyedszám és kártétel kialakítását.
  • Felhasználása rugalmasan alakítható: megfelelő időzítés mellett lehetőséget nyújt akár a kukorica mindkét lepkekártevője: a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke elleni egyidejű védekezésre.

A hatékony védekezés kulcsfontosságú eleme az időzítés

Ahhoz, hogy a Coragen® 20 SC szakmai tudása a lehető legjobban kiaknázható legyen, kijuttatását megfelelően időzítve kell elvégezni. Ehhez nyújt segítséget az FMC Arc farm intelligence rovarmonitoring rendszere, amely hozzáférhető minden kukoricatermesztő számára.

app

A kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke rajzásának követéséhez töltse le az Arc farm intelligence applikációt! – forrás: FMC-Agro Hungary Kft.

A telefonos applikáció letöltésével, regisztrációt követően hozzáférhetnek a hálózatban elhelyezett rovarcsapdák kukoricamolyra és gyapottok-bagolylepkére vonatkozó fogási adataihoz.

A rendszer információkat biztosít a megalapozott döntéshez, azonban nem határozza meg a védekezés elvégzésének pontos időpontját. Ezt a döntést a gazdálkodóknak kell meghozniuk, azonban az FMC-Agro szakmai csapata ebben sem hagyja őket magukra. Igény esetén területi szakmérnök kollégáik a helyszínen, a tábla bejárásával, a rajzás menetének, valamint a kártevők egyedszámának felmérésével adnak iránymutatást a védekezés optimális időzítéséhez.

Ne maradjon védelem nélkül a kukorica!

Nehéz évek után a gazdálkodóknak az idén is súlyos döntéseket kell meghozniuk eredményes gazdálkodásuk érdekében. Ezek egyike, hogy beavatkozzanak-e a kukoricájukban biztosan megjelenő kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke kártételével szemben.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy már a kukoricamoly 10-15 %-os fertőzésénél kialakuló mennyiségi kár megtérülő beruházássá teszi a Coragen® 20 SC alkalmazását. Talán még ennél is fontosabb megakadályozni a minőségi kár bekövetkeztét és az esetleges toxinszennyezés kialakulását. Ennek elkerülésének ára - a jelenlegi piaci kondíciókkal számolva – a rovarölő szer költségeire vetítve nem éri el 200-220 kg kukorica ellenértékét!

cortagen

A Coragen® 20 SC rovarölő szer alkalmazása árukukoricában is megtérülő befektetés! – fotó: FMC-Agro Hungary Kft.

A Coragen® 20 SC egy olyan rovarölő szer, amellyel a kukorica lepkekártevőivel szembeni védekezés hatékonyan, rugalmasan, kihívásoktól mentes munkaszervezéssel végezhető el. A beavatkozás eredményességét tovább javítja az Arc farm intelligence döntéstámogató rendszer használata, valamint az FMC-Agro területi szakmérnökeinek segítsége. Ez az út vezet a biztos sikerhez!

fmc