Jelentős foszfor- és káliumhiány alakult ki a hazai művelhető szántóföldeken az elmúlt évtizedek gazdálkodási, műtrágyázási gyakorlata miatt. A negatív tápelem mérlegek hatására pedig az őszi búza évenkénti termés stabilitása is romlott. Tudatosabb, harmonikus tápanyag-ellátással ezen sokat lehetne javítani. Természetesen nem állítható, hogy az évjárat-hatásokat – különösen a csapadékhiányt – ki lehet egyenlíteni, de ésszerű foszfor- és káliumpótlással növelni lehet a termésstabilitást.

kalászosok műtrágyázása

A kalászosok termésbiztonsága a megfelelő műtrágyázáson is múlik.

Kereken húsz éve jelent meg dr. Horváth József: Friss foszfort a búzának! című cikke.(Gyakorlati Agrofórum, 2000. 10. sz. 34. old.) Az azóta eltelt húsz év hazai trágyázási gyakorlata alapján azt mondhatnánk, hogy „friss foszfort” (és káliumot is), de gyorsan, amíg nem késő.

A szakértők már 2005-ben ezt írták: „Talajaink többségének P-ellátottsága megítélésünk szerint mára az agronómiailag optimálisnak tekinthető szint alá került. A harmadik tápelem, a környezetre egyébként semmilyen veszélyforrást nem jelentő kálium 110 évig kumulált mérlege pedig éppenséggel 600 kg/ha K2O negatívumot mutat, tehát ennyivel szegényedhettek talajaink a 110 év alatt” (Csathó és Radimszky, 2005).

Ha megnézzük az elmúlt évtizedek trágyázási gyakorlatát, akkor azt látjuk, hogy a ’80-as évek viszonylag kiegyenlített NPK arányai jelentősen eltolódtak a nitrogén-felhasználás irányába. (1. ábra)

1. ábra: Kijuttatott NPK hatóanyag arányok változása (KSH adatok)

NPK hatóanyag arányok változása

Talán nem meglepő, hogy ezzel a trágyázási gyakorlattal a talajaink foszfor és kálium mérlege újra negatív lett. (2. ábra)

2. ábra: Talajaink PK éves mérlegei (KSH adatok)

foszfor és kálium a talajban

A negatív tápelemmérlegek hatására az őszi búza évenkénti termés stabilitása is romlott. (3. ábra)

3. ábra: Őszi búza termés ingadozása hazánkban (KSH adatok)

őszi búza termés

Természetesen nem állítjuk, hogy az évjárat-hatásokat (különösen a csapadék hiányt) ki lehet egyenlíteni harmonikus tápanyagellátással, de ésszerű foszfor- és káliumpótlással növelni lehet a termésstabilitást. Abban pedig megegyezhetünk, hogy minden tervezés alapja a kiszámíthatóság.

Előző kalászos cikkünkben írtunk a foszfor és kálium alaptrágyázás fontosságáról. Az egyenletes hatóanyag-arányt biztosító, kiváló vízoldékonysággal rendelkező PhosAgro NPS és NPK műtrágyák előnyeiről. Azóta raktárunkban van egy új termék a PhosAgro APP NP 11-37 folyékony ammónium polifoszfát műtrágya. A polimer lánc teszi különlegessé a benne található foszfor hatóanyagot. A talajba kerülve az egyszerű foszforműtrágyák ortofoszfát molekuláiból a foszfor nagyon gyorsan lekötődik a talajkolloidok felületén, vagy a pH függvényében különböző fém-foszfátok formájában.

foszfor műtrágya

A Keleti Agrár hatékony folyékony foszfor műtrágyát is értékesít.

A polifoszfát forma viszont megvédi a foszfor hatóanyagot a talajban történő lekötődéstől. A talajban a nedvesség, a gyökérsavak és enzimek hatására fokozatos hidrolízisen mennek keresztül a polifoszfátok és folyamatosan biztosítják a növények tápelem felvételét.

A PhosAgro APP NP 11-37 folyékony műtrágya kifejezetten alkalmas starter-trágyázásra. Kijuttatása vetőgépre szerelt adapterrel történhet 30-40 l/ha dózisban. Folyékony starter adapter hiányában magágynyitás előtt felületre is kiszórható nagyobb, 100-150 l/ha dózisban is. A gyökerek által fel nem használt polifoszfát a csapadékkal akár 10 cm-t is elmozdul és folyamatosan biztosítja a növények gyökerének foszfor ellátását.

A PhosAgro APP NP 11-37 folyékony foszfor hatóanyag természetesen drágább a szilárd ortofoszfát műtrágyák foszfor hatóanyagánál, ezért azok kiegészítésére, vagy a hirtelen fellépő foszforigények kielégítésére (pl. gyökérképződés) használjuk.

A PhosAgro APP NP 11-37 elérhető tartályos (20 m3), IBC (1.000 liter) és kannás (10/1) kiszerelésben a Keleti Agrár Kft. telephelyein illetve a Keleti Agrár márkakereskedői telephelyein. Igény esetén a vevő telephelyére szállítjuk.

Jó foszfor- és igen jó kálium-ellátottságú talajok esetén nagyon jó szilárd alaptrágya lehet a PhosAgro NP(S) 16-20-(12) komplex műtrágya 200 – 300 kg/ha dózisban.

További információért keresse bizalommal a Keleti Agrár Kft. munkatársait, és látogasson el cég weboldalára.