Az augusztus 20. körüli esőzések hatására sok repcetermesztő körzetben elvégezték a talajok előkészítését és a kedvező feltételeknek köszönhetően várhatóan 200-220.000 ha repcét vetnek el. Az már most látható, hogy tovább növekszik a korán (augusztus végén-szeptember elején) vetett repceterület nagysága. A várható melegebb szeptemberi időjárás gyorsabb állományfejlődést fog eredményezni, ami miatt a repce növekedését szabályozó ún. regulátorok jelentősége is tovább növekszik.

Ezeknél a kezeléseknél érdemes kiemelt figyelmet fordítani az alkalmazott készítmény dózisára. A korábban kijuttatott regulátor dózisok lehetnek alacsonyabbak (pl. Folicur Solo: 0,6-0,7 liter/ha), de egy elhúzódó meleg ősz esetén a kezelést valószínűleg meg kell majd ismételni. További hajlamosító tényező lehet még a korán vetett és tápanyaggal jól ellátott állományok. Ha a meleg még csapadékkal is párosul, számolhatunk a gombafertőzés (elsősorban fóma) bekövetkeztével is. Ebben az esetben fontos a megfelelő készítmény és dózis kiválasztása, amely a hatékony mennyiségű hatóanyagot tartalmazza: Folicur Solo 1 liter/ha vagy Tilmor 1,2 liter/ha.

repce

fotó: Agroinform.hu

Rovarölő szeres csávázás hiányában előreláthatóan az egész vetett repce terület legalább egyszer állománykezelésben is fog részesülni a kártevők ellen. Aki biztosítani szeretné az optimális tőállományú repcéjét, és ki akarja zárni a korai rovarkártételt, annak legalább minden második napon végig kell szemléznie a területeit. Nem lehet kizárni a rovarok folyamatos jelenlétét sem (árvakelések, meleg időjárás), ezért a rovarölő készítmények beszerzéséről érdemes előre gondoskodni.