Visszatekintésünket a heti összefoglalóinkhoz hasonlóan az időjárás áttekintésével kezdjük. Ha az elmúlt év indulására gondolunk, akkor az első gondolat, amely „emlékraktárunkból” felszínre tör, arról szól, hogy igazából nem is volt tél a megfelelő időszakban, bezzeg megjött márciusban. Ehhez az érzethez kapcsolódik az a megfigyelés, mely szerint az évszakok lassan eltolódnak, tipikusan a tél később kezdődik, s a vége időszaka belenyúlik a tavaszba, vagyis a tavasz is tovább tolódik.

A harmadik megfigyelés – még mindig ennél a gondolati körnél és időszaknál maradva –, hogy a tavasz kezd „megfogyatkozni”. Lehet, hogy elsőre meghökkentő ez a megállapítás, de ha arra gondolunk, hogy márciusban megmutatta magát a tél, míg áprilisban már a nyár kopogtatott, s májusban már meg is érkezett, akkor talán érthetővé válik a gondolatébresztő háttér.

Természetesen nem rendelkezünk éveket, évtizedeket átfogó adatsorral, s azok tudományos feldolgozását nem végeztük el, így a megállapításunk csak megfigyeléseken, érzeteken alapul, s messze nem „akadémiai” kinyilatkoztatás.

tavasz

A tavasz kezd „megfogyatkozni” – fotó: Shutterstock

Visszatérve az időjárás alakulására, amelyet az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai és közlései alapján tekintünk át, a következő – a növénytermesztés és növényvédelem számára érdekes – megfigyeléseket tehetjük:

• A tavasz időjárása szélsőségesen alakult, amit mutat az is, hogy fagyos napból  (Tmin ≤ 0°C) 16 érkezett, míg 4 téli (Tmax ≤ 0°C) nap is előfordult, ezzel szemben áll, hogy nyári napból 26-ot regisztráltak. A küszöbnapok száma is arról tanúskodik, hogy mennyire változatosan alakult a tavasz: fagyos napból (Tmin ≤ 0°C) 16 adódott, (Tmax ≤ 0°C)  amely közel megegyezik az átlaggal (15 nap), és 4 téli nap (Tmax ≤ 0°C) jelentkezett (normál: 1 nap). Kettő hőségnap volt az évszak során (Tmax ≥ 30°C), ami egy nappal több az átlagnál. Nyári napból (Tmax ≥ 25°C) 26 fordult elő, amely jelentősen meghaladta a sokévi átlagot (10 nap).

• Mindezek hozták azt a végeredményt, hogy a 2018. év március hava az 1901 óta tartó mérések között a 26. leghidegebb március hónapnak bizonyult, míg az április ugyanezen mérési sorban a legmelegebb hónap, a május pedig a 3. legmelegebb hónap lett.

A 2018-as tavasznapi középhőmérsékleteinek eltérése a sokévi (1981-2010-es) átlagtól (°C):

grafikon

Az országos tavaszi középhőmérsékletek 1901 és 2018 között (interpolált adatok alapján):

grafikon

Ha még több növényvédelemmel kapcsolatos hírre, szakcikkre és a rajzási táblázatokra kíváncsi, kattintson ide. Az Agroinform Növényvédőszer-adatbázisa elérhető ide kattintva.