Az algáknak az élelmiszerellátásban is van szerepük

Az algák (moszatok) – magas ásványianyag tartalmuk révén – nemcsak az ipari hasznosításban és a táplálkozásban, hanem a talajerő-utánpótlásban is fontos szerepet játszhatnak. A jelenlegi műtrágyaválság még inkább megnöveli fontosságukat, és előtérbe állítja felhasználásuk lehetőségét – írja a researchgate.net. Amint arról korábban, amerikai hírportálok alapján már tudósítottunk, ezek a növények egyre inkább a figyelem középpontjába kerülnek, és a Föld népességének gyors növekedésére való tekintettel nélkülözhetetlenné válhatnak az élelmiszer-ellátásban.

alga

Műtrágyaként és biotrágyaként is alkalmazható lenne, ha sikerülne a gyakorlatban is megoldani a technikai problémákat - Fotó: pixabay.com

Az algák elméletileg részben a műtrágyákat is helyettesíthetik

A műtrágya áraknak az utóbbi időben bekövetkezett drasztikus emelkedése folytán pedig az algák részben a műtrágyákat is helyettesíthetik, mivel a precíziós gazdálkodás egyre szélesebb térhódítása és az élelmiszer-biztonság nem engedheti meg az ellátás akadozását a talajerő utánpótlás legfontosabb eszközeinek beszerzésében. A megfelelő arányú NPK-t és másodlagos tápanyagokat tartalmazó szennyvizekben is előállítható algafaunák elméletileg kitűnő műtrágyaként és biotrágyaként alkalmazhatók, ennek gyakorlati kivitelezéséhez azonban még több technikai problémát kell megoldani.