Június első dekádját időjárási szempontból a szélsőségek jellemezték. A több hullámban érkező nagy nedvességű időjárási frontok bőséges csapadékot produkáltak, de annak eloszlása nagyon szélsőséges volt – írja dr. Apponyi Lajos legfrissebb növényvédelmi előrejelzésében a novenyvedoszer.hu-n.

Helyenként villámárvizet, jégesőt okozott, másutt pedig, az Alföldön alig hullott az égi áldásból. Ennek megfelelően alakult a növényegészségügyi helyzet is az elmúlt időszakban.

aratás

Közeledik az aratás ideje – fotó: pixabay.com

Felgyorsult a kukorica fejlődése, a búza a viaszérés állapotában van

Felgyorsult az őszi kalászos gabonák érése, az árpa az aszályos tájegységekben aratásra érett, de a búza is a viaszérés állapotában van.

Nehéz aratás várható, mert sok helyen a vihar megdöntötte a gabonát, az állandóan nedves állományban a lisztharmat és a kalászfuzáriózis tünetei a kalászokon szabad szemmel is kivehetők. E két kórokozó mellett a vörösrozsda és a szeptóriás szemfoltosság terjedése nehezíti a helyzetet.

A kukorica fejlődése az esőzések hatására felgyorsult, de még mindig jellemző a nagyfokú heterogenitás. A jégverés sok állományt letarolt, így a sebzéseken rövid időn belül várható a golyvásüszög megjelenése.

kukoricamoly első nemzedékének a rajzása a déli tájegységekben lezajlott, nyugaton viszont még emelkedő létszámban fogják a lepkéket a csapdák. Mezőgazdasági szempontból jelentős bagolylepke fajokat jelenleg nem találni a fény-és feromon csapdákban.


A napraforgó elérte a „csillagbimbós" fejlettséget

A korábban igen magas levéltetű népesség lecsökkent, de nem szűnt meg a jelenlétük. A levéltetű kolóniák jelenleg a bimbókezdemények környékére összpontosulnak.

A primer peronoszpóra fertőzés országos szinten változatosan alakul és a minimálistól az erős fokozatig terjed. A kórokozók terjedésének az esősebb periódus kedvezett, az alsó leveleken elsősorban az alternáriás foltosság a jellemző.

Emellett egyre gyakoribb a szklerotiniás tőfertőzés miatt kialakuló teljes növényhervadás, amely a talajban található szkleróciumokból fertőzte meg a növényeket.

Más kórokozók (fóma, diaporte, botritisz) tünetei még nem észlelhetők. A lucerna- és mezei poloskák betelepedése folyamatosan zajlik, de még nem gyakoriak a szívogatás miatti sebzések.

Az őszi káposztarepce érése is felgyorsult, megkezdődött a „becőragasztás", az aratáskori veszteség csökkentése érdekében. Az általános lisztharmat fertőzés felgyorsította a növények felszáradását, de egyúttal gátolja a tökéletes szemkitelítődést.

Csapadékos burgonyatermesztő körzetekben járványveszélyes a burgonyavész inkubációs ideje, ugyanis a fertőzés a kedvező körülmények miatt akár 4-5 nap alatt kialakulhat, ezért sűríteni kell a permetezési fordulókat. A burgonyabogár minden táblán megfigyelhető, de létszámuk nem túl magas, de a lárvák elleni védekezés nem halogatható.