Két drón is a levegőbe emelkedett a Pest vármegyei Gödöllő határában, a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. szárítópusztai telephelyén. Az ABZ Drone szakembercsapata egy DJI Agras T30 és egy ABZ Innovation L10 típusú drónnal végzett kísérleti kijuttatást két szántóföldi területen, a Bio-Nat Kft. által gyártott készítményeket permetezve egy tritikálé állományra és egy kukoricatarlóra.

Az ABZ Drone szakembercsapata egy DJI Agras T30 és egy ABZ Innovation L10 típusú drónnal végzett kísérleti kijuttatást – fotó: ABZ Drone

A szárba indulást követő állapotban lévő tritikáléra egy újonnan fejlesztett növénykondicionáló került, majd az MV Supary szárbontó készítményt permetezték kukoricatarlóra. A kezelések eredményét a következő vizsgálatok mutatják majd meg, ekkor lehet felmérni a növényállapot erősítésének és a szárbontás hatásait.

Dr. Balla István, a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. kutatási és fejlesztési igazgatója, aki a helyszínt biztosította a kísérlethez elmondta, hogy a területek egy részén korábban is végeztek hasonló kísérleteket növénykondicionáló anyagokkal, ezért a mostani teszttől is jó eredményt vár.


DJI Agras T30 típusú drón – fotó: ABZ Drone

Balázs Viktor, a Bio-Nat Kft. ügyvezetője kihangsúlyozta, hogy a már meglévő termékek mellett, melyek a talaj életet és a talaj biom állapotát javítják, a növényeket is fel kell készíteni arra, hogy a gazdák megfelelő termést tudjanak realizálni. Az új készítmény a növények immunizálásával támogatja ezt a törekvést, a szisztémás indukált rezisztencia megvalósításával tudja hatékonyabbá tenni a növekedést.

A kísérlet végrehajtásáról az év második felében várhatóak eredmények. Fontos, hogy a készítmény talajon is működik, most az állománykezelés hatásait nézik. A készítményben lévő baktériumokról elmondta, hogy nem találhatóak meg a hazai termékpalettán és a Mikro-Vital termékcsaládban vezető szerepet betöltő MV Suparyhoz hasonlóan endospórás állapotban vannak benne a keverékben, így rendkívül ellenállóak a környezeti tényezőkkel szemben.

Keczer Máté, az ABZ Drone Kft. ügyvezető helyettese a DJI Agras T30 típusú kb. 3 méter átmérőjű, 30 literes tartállyal szerelt, 9 méteres szélességben kijuttatásra képes drónról és a technológia gyakorlatáról informált minket. Az eszköz hidraulikus cseppképző rendszerrel szerelt, tehát a hagyományos szántóföldi eszközökhöz hasonlóan, nyomás által egy fúvókán préseli át a folyadékot, így valósul meg a porlasztás. A drónos kijuttatás egy olyan alternatívát biztosít a termelők számára, mellyel taposási kár nélkül, talajállapottól függetlenül el tudjuk végezni a kezeléseket.