A forgatás nélküli talajművelési eljárások több éves tapasztalatai mutatják, hogy kedvező hatással vannak pl. a talajaink víz- és tápanyag-gazdálkodására és jelentős gázolaj-megtakarítást eredményeznek a szántásos technológiához viszonyítva.

Az előnyös tulajdonságok mellett folyamatosan felmerülnek az elővetemény után visszamaradó szár- és gyökérmaradványok által előidézett növényvédelmi problémák, valamint az utónövény vetési minőségét negatívan befolyásoló hatások. Gyakori például a szalmakupacok miatti hiányos repcekelések látványa és a lassan lebomló növényi maradványok nemcsak a kelési időszakban lehetnek káros hatással a növényeinkre, hanem az egész vegetáció folyamán tapasztalhatjuk a vontatott fejlődésben, kevesebb termésben megmutatkozó hatást.

Egyes károsítók mint a fuzárium, vagy a „mocskospajor”, stb. megjelenése is nagymértékben függ a visszamaradó növényi maradványok mennyiségétől. A megoldást lehetőség szerint ne a mélyszántás erőltetésében, vagy a szalmabálák erőművekben történő elégetésében keressük!

bactofil

BactoFil® Cell-el hatékonyan bontható a visszamaradó szármaradvány és alkalmazásával számos összetett pozitív hatás érhető el:

• Felszabadítja a tápanyagokat a szármaradványokból.
• Könnyebben művelhető, porózusabb talajt eredményez, növényi maradványok nélkül.
• Növényi növekedési hormont termel.
• A légkörből biztosítja a cellulózbontáshoz szükséges nitrogént, a pentozán hatás elkerüléséhez.
• Gátolja a polifág kórokozók (pl. fuzárium) szaporodását.
• 1 l/ha-os dózisa megkönnyíti a kijuttatást.

A cibakházai vizsgálatokban a BactoFil® Cell repce szármaradványainak bontásában és az utóvetemény őszi búzában kiértékelve, valamint a búzaszalma bontására alkalmazva és az utóvetemény őszi káposztarepcében kiértékelve is hatékonyan segítette mindkét utóvetemény fejlődését.

repce

búza

A Bactofil Cell a permetezve és a talajba dolgozva, akár egy menetben BactoFil® T-Jet kijuttató berendezéssel alkalmazható.

A terménypiaci körülmények (is) meghatározzák a vetésszerkezet alakulását, hiszen a termelők elsősorban a könnyebben vagy jobb kondíciók mellett értékesíthető növényeket termesztik. Így gyakran előfordul, hogy négy éven belül két olajos növény is megtalálható a vetésforgóban, amelyek magukkal hordozzák a szklerotínia fertőzés gyakoribb kialakulásának veszélyét. A napraforgó és az őszi káposztarepce is fogékony az előbb említett kórokozóra. A Trichoderma harzianum hasznos gombát tartalmazó TrichoMax mikrobiológiai készítmény parazitálja az említett kórokozót, így a probléma okát (szkleróciumok) és nem az okozatát (aszkospórás fertőzés) kezeli. A későbbi gombaölő szeres állománykezelések hatékonysága így jelentősen növelhető.

TrichoMax használatának előnyei:

Trichomax

Mivel a kalászosokat sok esetben repce követi a vetésforgóban, ezért érdemes már a nyári tarlóbontás során a BactoFil® Cell 1 l/ha dózisát 1 kg/ha TrichoMax mikrobiológiai készítménnyel kombinálni, és csökkenteni a fehérpenészes szárrothadás (szklerotínia) kialakulásának veszélyét.

További információkkal keressék területi szaktanácsadó kollégáinkat!

Kabai Gábor
AGRO.bio