Miért olyan sikeres ez a technológia? Egyik okát a többi gyomirtási technológia hiányosságaiban kereshetjük.
•    A preemergens kezelés nem hatékony, ha száraz az időjárás, illetve szűkebb hatásspektruma miatt gyakran szükség van felülkezelésre. Számos nehezen írtható gyomfaj (pl. az évelő gyomnövények, a szerbtövis fajok, a selyemmályva) ellen az egyszeri preemergens gyomirtás nem nyújt megfelelő védelmet.
•    A posztemergens gyomirtások szintén sok problémát rejthetnek. A korai gyomosodás jelentős termésveszteséget (1,0-1,5 t/ha) okoz a kukoricának, annak ellenére, hogy a kezelés után gyommentessé válik a terület. A nem megfelelő készítményválasztás és a kései időzítés szintén komoly termésveszteség (1,0-1,5 t/ha) okozója lehet. Mivel a készítmények többségének nincs tartamhatása, a kezelést követő csapadék miatti kései gyomosodás 0,5-1,0 t/ha-ral csökkenti a termésátlagot. Sajnos az utóbbi időben a nagy területen használt egyszikűek ellen használatos szulfonilkarbamid hatóanyagú készítmények hatékonysága gyakran nem éri a korábban megszokott szintet.

A korai posztemergens gyomirtás ezeket a hátrányokat küszöböli ki. A már kint lévő gyomokat kiválóan írtja, ugyanakkor hosszú tartamhatással rendelkezik. Ez a hatás a sorok záródásig kitart, így a tenyészidőszak végéig tisztán tudjuk tartani a területet. Mivel a már kikelt gyomokat is viszi és hosszú tartamhatású, ezért szélesebb hatásspektrummal rendelkezik, mint a preemergens gyomirtás. A gyomkonkurenciát a lehető leghamarabb megszüntetjük, így a korai gyomosodás által okozott termésveszteség elhanyagolható. A készítmények sokkal szelektívebbek a kultúrnövényre, mint a posztemergens gyomirtók.

A korai posztemergens technológia elterjedése azonban felszínre hozott néhány olyan problémát, amellyel korábban nem találkoztunk.

1.    Az időzítés nagyobb szakmai és gépészeti felkészültséget igényel, mivel egy „szűkebb ablak” áll a rendelkezésünkre a kezelésre.  A gyomok optimális fejlettsége a szik-2 levél, és egyes szereknél a kukorica fejlettsége is korlátozott (3 levél).
2.    Egyes gyomok fejlettebb példányai ellen a hatékonyság csökken. Ilyen gyomok pl. a libatop fajok, a selyemmályva, az ebszikfű, a napraforgó árvakelés, az egyszikű fajok.
3.    Szárazabb évjáratok után komoly utónövény problémák merülhetnek fel, pl. a napraforgó esetében 2012-ben.
4.    Nagyon fontos, hogy a jelenlegi korai posztemergens készítmények nem adnak megfelelő hatékonyságot az évelő gyomok ellen.
5.    Gyakori probléma a keverhetőség, ami kétszeri kijuttatási költséget jelenthet.
6.    Szárazabb időben a hatékonyság látványosan csökken, amin az előzőekben említett keverhetőségi tiltás miatt adalékanyaggal sem lehet segíteni.
2013-tól a fenti problémákra meglesz a megoldás: a Python Optima technológiai csomag. Ezzel egy új dimenzió nyílik a kukorica korai posztemergens gyomirtásában. Miről is van szó?

A Python Optima új, kukorica korai posztemergens technológiai csomag magról kelő egy- és kétszikűek ellen, egyedülálló hatékonysággal problémás kétszikű gyomokkal szemben. A csomag 6 ha-os kiszerelésű, 20 kg tömegű. Tartalma a következő:
1,8 liter PythonTM 280 SC     (0,3 l/ha)
15 liter Click Combi1 (2,5 l/ha)
3 liter Polyglycol 26-2N (0,5 l/ha)
0,6 kilogram Lontrel TM 72 SG (100 g/ha)
A csomagban található három gyomirtó szer összesen 5 különböző hatásmechanizmusú hatóanyagot tartalmaz, amely biztosítja a széles hatásspektrumot és a tökéletes hatást. Melyik készítménytől mit várhatunk?

Python 280 SC: 16,7 g/l floraszulam + 267 g/l mezotrion. A készítményt preemergensen, korai- és valódi posztemergensen lehet kijuttatni 6 leveles kukorica fejlettségig. Preemergensen 0,45 l/ha, korai- és valódi posztemergensen 0,3 l/ha a dózis. A floraszulam a triazol-pirimidin-szulfonilanilid hatóanyag csoportba tartozik, és az acetolaktát-szintetáz (ALS) enzim termelődését gátolja. Hatását a magról kelő- és évelő kétszikű gyomok ellen, elsősorban posztemergensen fejti ki. Mivel a vízoldékonysága rendkívül jó (6360 mg/l), ezért száraz időjárásban, alacsony levélnedvesség mellett is hatékony. Szinergista hatása miatt előszeretettel alkalmazzák más hatóanyagok mellé kombinációs partnerként. Szinergista hatása a Python Optimát is a különleges tudású készítmények közé emeli. A mezotrion a plasztokinon bioszintézist gátló triketonok közé tartozó csírázásgátló (preemergens) és levélen keresztüli (posztemergens) hatású vegyület. A közepes vízoldékonyságú (160 mg/l) anyagok közé tartozik, és biztosítja a szükséges 6-8 hetes tartamhatást.

Click Combi: 265 g/l dimetenamid-P + 300 g/l terbutilazin. A készítményt preemergensen, korai- és valódi posztemergensen 6 leveles kukorica fejlettségig is ki lehet juttatni. A dózisa 2,5 l/ha. A készítmény felel a magról kelő egyszikű gyomok irtásáért, illetve szélesíti a Python kétszikűirtó spektrumát. A dimetenamid-P a csírázásgátló hatású klóracetanilidek közé tartozik. A csoportba tartozó hatóanyagok közül a legjobb vízoldékonysággal (1450 mg/l) rendelkezik, ami szárazabb körülmények között is a legbiztonságosabb. Elsősorban a magról kelő egyszikűek elleni kiváló hatékonysága miatt ismert hatóanyag, de markáns mellékhatással rendelkezik a parlagfű ellen. A terbutilazin a fotoszintézist gátló triazinok közé tartozik (mint pl. az atrazin). Csírázásgátló és levélen keresztüli hatása is van. Főleg a magról kelő kétszikű gyomok ellen hatékony, de kiváló perzselő hatása van az egyszikűek és az évelő kétszikűek ellen is. Vízoldékonysága viszonylag alacsony (6,6 mg/l), így kiválóan kiegészíti a közepes vízoldékonyságú mezotriont, és a jó vízoldékonyságú dimetenamid-P-t. A két készítmény hatóanyagai között szinergizmus van.

Lontrel 72 SG: 72 % klopiralid. A készítményt a kukorica 6 leveles állapotáig lehet kijuttatni. Kiváló hatékonysággal írtja az évelő mezei acatot, a vidra keserűfüvet, és rásegít a Python parlagfű, szerbtövis, napraforgó, keserűfüvek elleni hatékonyságára.

Polyglycol 26-2N: 99 % alkilfenol-alkoxilát. A készítmény segíti a permetlé megtapadását, növeli a permetlé borítását, gyorsítja a felszívódást és csökkenti a permetlé habzását. Korai és valódi posztemergens időpontban adjuk a Python mellé 0,5 l/ha dózisban.

A technológiai csomag kiküszöböli a jelenlegi korai posztemergens technológia hibáit. A csomagban lévő minden készítményt a kukorica 6 leveles fejlettségig lehet kijuttatni, ami nagyfokú rugalmasságot biztosít az időzítésnél. Ez azt jelenti, hogy az eddigi 7-10 nap helyett 20-25 nap áll a termelők rendelkezésére. Kedvezőtlen időjárás vagy műszaki gondok idején sincs probléma, ezek elmúltával a kezelés ugyanolyan kiváló hatékonysággal elvégezhető. Szerencsére a gyomnövények fejlettsége sem korlátozza túlságosan a technológiát, mivel a csomag akár a 6-8 leveles kétszikű gyomok ellen is jól használható.

A magról kelő egyszikűek közül a kakaslábfű és a muhar fajok 5 levélig, a vadköles, a magról kelő fenyércirok és a pirók ujjasmuhar 3 leveles korig érzékeny. Újdonság, hogy az évelő kétszikű gyomok ellen lehetőségünk van a kezelés egymenetben történő elvégzésére. Ha két menetben gyomirtunk, akkor az első kezelést a kukorica 1-4 leveles, a gyomok szik-4 leveles állapotában végezzük el a Python 0,3 l/ha + Click Combi 2,5 l/ha + Polyglycol 0,5 l/ha kombináció alkalmazásával. A második kezelést az első kezelés után 7-10 nappal a Lontrel 72 SG 100 g/ha dózisú használatával kell elvégezni. A Lontrel lehetőséget biztosít arra, hogy a technológiát bevigyük olyan területre, ahol eddig az erős mezei acat fertőzöttség miatt nem volt szerencsés használni.

A Python és a Click Combi kombinációjának látványos hatása van a kihajtó mezei acat ellen, mivel a felszín feletti részeket leszárítja. Ha viszont Lontrel-t is használunk, az a gyökerekbe felszívódva az acat későbbi kihajtását is megakadályozza. Így a Python Optima több 10 ezer ha területen lehetővé teszi a korai posztemergens kezeléseket.

A csomag nagyon komoly tartamhatással rendelkezik, de nem perzisztens. Ez azt jelenti, hogy normál vetésváltás esetén a kezelést követő ősztől bármilyen kalászos gabona, szántást követően repce, a következő év tavaszán napraforgó és kukorica vethető. Ha a terület kémhatása 6 pH felett van, akkor a területen a kezelést követő évben cukorrépa, hüvelyesek, burgonya és levélzöldségek is vethetőek.

A csomag négy készítmény kombinációja. A szelektivitásának köszönhetően azonban keverhető az ebben az időszakban használatos N és Zn tartalmú levéltrágyákkal vagy rovarölő szerekkel. (Keverési próba elvégzése minden esetben javasolt.)

A csomag kimagaslik a szegmens többi szereplője közül azzal, hogy szárazabb időben is rendkívül látványos hatást képest elérni. Sőt, napsütéses időjárásban rendkívül gyorsan, már néhány nap alatt látványos perzseléses hatást fogunk tapasztalni. A Python Optima alkalmazásával a szulfonilkarbamid típusú posztemergens egyszikűirtó szerekkel szemben ellenálló populációkat is nagy hatékonysággal lehet írtani.

A Python Optima rendkívül széles hatásspektrummal rendelkezik, amivel egyedülálló a korai posztemergens piacon. A magról kelő egyszikűek esetében az optimális gyomfejlettség a szik-1 levél, de a csomag képes akár a 3 vagy 5 leveles kakaslábfüvet és muhar fajokat is elpusztítani. A pirók ujjasmuhar, a magról kelő fenyércirok és a vadköles esetében a gyomnövény ne legyen fejlettebb 3 levélnél. Az évelő egyszikű gyomok (rizómás fenyércirok, tarackbúza, csillagpázsit, nád) leveleit a csomag leszárítja. Ezzel az ún. stophatással a kultúrnövénynek adunk valamennyi előnyt, bár teljes hatást csak felülkezeléssel érhetünk el.

A Python Optima a fejlettebb kétszikű gyomok ellen is biztonsággal alkalmazható. A hagyományos korai posztemergens technológiák esetében a gyomnövények fejlettsége nem lehet nagyobb 4 levélnél, ellenkező esetben számos gyom túléli a kezelést. Ilyenek a libatop fajok, a napraforgó, a selyemmályva, az ebszikfű, az ugari szulákpohánka stb. A Python Optima rendkívül rugalmasan kijuttatható, mivel képes akár a 6-8 leveles, problémás gyomokat is lepusztítani. Sőt, nem akadály a 10-12 leveles fehér libatop vagy szerbtövis sem. A parlagfű ellen 4 hatóanyagnak is van levélen keresztüli hatása, ezért képes akár a 20-30 cm-es példányokat is elpusztítani. A legutóbbi gyomfelvételezés szerinti legfontosabb 60 gyomnövény közül az összes magról kelő kétszikűt képes elpusztítani.  Az évelő kétszikű gyomok ellen a korai posztemergens készítmények többsége nem képes érdemi hatást felmutatni. A Python Optima ezzel szemben képes a legfontosabb gyomoknak (a mezei acat, a fekete üröm, a vidra keserűfű és a mogyorós lednek) nem csak a levelét leszárítani, hanem a gyökerekbe felszívódva azok későbbi kihajtását is megakadályozni. Ezzel egyedülálló a piacon. A kiváló perzselő hatásának köszönhetően a Python Optima képes leszárítani az apró szulák, a szeder fajok illetve a lórum fajok vagy a mezei zsurló levélzetét is. A stophatás ez utóbbi gyomok esetében is érvényesül.

A Python Optima kimagasló tartamhatással rendelkezik. A csomagban lévő hatóanyagok közül háromnak is van tartamhatása, amelyek külön-külön is elérik a 6-8 hetet. A kombináció tartamhatása meghaladja a 10-12 hetet, ami bőségesen elegendő ahhoz, hogy a kukorica sorok záródásáig – akár mechanikai védelem nélkül is – gyommentesen tartsuk a kukoricát.

A Python Optima kimagaslik a korai poszetmergens készítmény közül rendkívül gyors hatásával. Ez különösen igaz napos, száraz időben, amikor már néhány nap múlva a gyomok, különösen az egyszikűek száradását tapasztalhatjuk. A Lontrelnek köszönhetően a kezelést követő napon már görbülést, csavarodást láthatunk a kétszikű gyomokon. A 8-10. napon gyakorlatilag teljes gyompusztulást lehet megállapítani. Más készítményeknél csak ekkor kezdenek láthatóvá válni a kezelés első jelei.

A csomagban lévő 5 hatóanyag biológiailag szelektív a kukoricára. A kezelés után – különösen páras, szeles, csapadékos időjárás esetén – néhány % erejéig sárgulás, sárga márványozottság figyelhető meg. Ezt a kukorica 1 héten belül, későbbi termésdepresszió nélkül kinövi.

2012-ben a Python Optima csomagot közel 50 helyszínen (hatékonysági és fitotoxicitási kísérletek, demonstrációs és engedélyezési vizsgálatok, üzemi összehasonlító kísérletek) állítottuk be országszerte. Akik használták, kiemelték széles hatásspektrumát, rugalmas kijuttathatóságát, gyors és látványos hatását, nagyon jó szelektivitását.

Különösen ajánljuk a terméket azoknak, akik az acetoklór hiánya miatt olyan egyszikűirtót keresnek, amely levélen keresztüli hatása mellett tartamhatással is rendelkezik, akiknél egyre nagyobb nehézséget jelent az egyszikűek elleni védelem, akiknek mezei acattal erősen fertőzött területeiken eddig nem tudták a korai posztemergens technológiát használni, akiknek kellemetlen tapasztalatai voltak 2012-ben más korai posztemergens készítményekkel. Bíztatunk mindenkit arra, hogy keresse és próbálja ki a Python Optima néven futó termékünket.

TM a Dow Chemical Company vagy a Dow leányvállalatának márkaneve
1az Oxon védjegye