A kutatást közösen végezte egy jeruzsálemi egyetem és az izraeli agrárkutatási szervezet (Volcani Intézet), célja az évi 700 000 tonnás burgonyaexport minőségének biztosítása. A szenzorban olyan baktériumok laknak, amelyek fényt bocsátanak ki, ha a fertőzött krumpli közelébe kerülnek, a fény erősségével hívják fel a figyelmet a rothadás mértékére.


"A fény segítségével, amit a baktériumok bocsátanak ki, gyorsan és nagy mennyiségben lehet vizsgálni a fertőzés tulajdonságait, amit a szenzor már a látható jelek megjelenése előtt érzékel" magyarázta el Dr. Evgeni Eltzov a Volcani Intézettől.

Ahogy a szenzor közel kerül a fertőzött burgonyához, felvillan a fény

Ahogy a szenzor közel kerül a fertőzött burgonyához, felvillan a fény – fotó: Hebrew University of Jerusalem

A baktériumok 4 erre a célra tenyészett, genetikailag tervezett törzsből állnak. A szenzorral a fertőzés korai szakaszában ki lehet szűrni a hibás darabokat, így a rothadás nem tud nagymértékben elterjedni az egészséges egyedekre. Már korábban is tesztelték ezt a biotechnológiát, akkor étrendkiegészítőkben mutattak ki mérgező édesítőszereket.

Gyors és gazdaságos

A kutatók szerint a jelenlegi élelmezésbiztonsági krízishelyzetben kiemelten fontos lehet ennek a szenzornak a használata, mert gyorsan és gazdaságosan ki lehet szűrni a rothadt krumplikat, ezáltal biztosítva a betakarítás utáni munkálatokat, és csökkentve az ételpazarlást.

Forrás: FutureFarming, képek: