A burgonyavetőmag-próbaszállítmány túl van a laboratóriumi vizsgálatokon, és három helyszínen jól növekszik – írja a Syngenta blog. A brit mezőgazdaság-fejlesztési tanács, az AHDB, valamint skót testvérszervezete, a SASA (Science and Advice for Scottish Agriculture) együtt dolgoznak azon, hogy megnyíljon az afrikai ország piaca a brit vetőburgonya előtt, miután a skót és a kenyai kormány bilaterális megállapodást kötött az elmúlt évben.

„Mielőtt a kereskedelmi vetőburgonya-termelők beléphetnek a piacra, a próbavetőmagot kenyai körülmények között legalább három földrajzi helyszínen kell termeszteni két évszak alatt, és alaposan meg kell vizsgálni a termést” – mondta az AHDB szakértője, Rob Burns, kiemelve: „Szerencsére Kenyában évente kétszer is be lehet takarítani a termést, ezért azt reméljük, hogy 2018 elejére lezárul a folyamat, és megkezdődhet az export.”

Összesen tíz fajtát küldtek Afrikába, mégpedig olyanokat, amelyek várhatóan jó termést hoznak forró, száraz körülmények között is. A körülményektől függően évente 2-3 millió tonna burgonya terem Kenyában, ami a kukorica után a második legfontosabb mezőgazdasági termék. Azonban a helyi gazdák 95 százaléka rossz minőségű vetőburgonyát használ, és hektáronként kevesebb mint tíz tonna burgonyát termel.

burgonya

Nagy reményeket fűz az Egyesült Királyság ahhoz, hogy vetőburgonyával lássa el Kenyát – fotó: Shutterstock

Azonban az erősödő kenyai középosztály a mennyiség mellett a minőséget is igényli: divatosak az olyan burgonyaalapú termékek, mint a különféle ízesítésű chipsek, azokhoz azonban jó minőségű krumpli kell.