A világ tudósai évtizedek óta keresik a megfelelő növényvédő szert a világszerte milliós termésveszteségeket okozó, herbicidrezisztens gyomok ellen, de mindeddig sikertelenül. Egyetemi kutatók szerint egy olyan szer jelenthetné a megoldást, amely a gyomok enzimeinek fejlődését lehetetleníti el. Ilyen szer feltalálására azonban még valószínűleg sokat kell várni.

napraforgó

A növényvédelem fontos, mert a gyomok milliós termékveszteséget okozhatnak – fotó: pixabay.com

A kifejlesztett gép a paréjt fizikailag feldarabolja

Dave Button, amerikai farmer megunta a próbálkozásokat, és – a jelenleg rendelkezésre álló eszközökkel – kíméletlen harcot hirdetett az ilyen gyomok és főleg a disznóparéj ellen – írja az agriculture.com. A fő szempont Button számára az, hogy a paréjt fizikailag fel kell darabolni, mielőtt az életképes magvakat tudna nevelni, és ha évről-évre kevesebb rezisztens gyommag halmozódik fel a talajban, akkor egyre könnyebb lesz ellene védekezni. Jelszava, hogy a gyom a herbicideknek ellenállhat, de az acélnak semmiképpen nem.

Az aprítással egy időben gyomirtó is kipermetezhető

Ezért egy „sorborotvának" nevezett mechanikus gyomirtó gépet szerkesztett, amely a sorközi gyomokat válogatás nélkül összezúzza.

A gép és hatékonyságát növeli, ha az aprítással egy időben kis mennyiségű gyomirtót is permeteznek, de teljesítménye önmagában is nagyra értékelhető, és már több külföldi vállalkozó is érdeklődést mutat iránta.

kukorica vetés

A növényvédő szerek sok esetben nem tudnak kellő védelmet biztosítani – fotó: pixabay.com

Az amerikai farmer még egy kiegészítő gépet is szerkesztett

Button emellett egy „Row Trimmer"-nek (vágónak) nevezett kiegészítő gépet is szerkesztett, amely a lombkorona fölött a gyomnövények virágait és magházát is eltávolítja.