Mészáros Árpáddal, Bács megyei gazdálkodóval beszélgettünk a nagyvadak okozta károkról szántóföldi kultúrákban.

"Jánoshalma határában egy bekerített lucernában már akkora kitaposott, lelegelt foltok maradtak a táblán, hogy azt mondtam, elég volt! Itt a vadkerítés önmagában nem segít!"

– panaszkodott Árpád, akitől megtudtuk, hogy a kicsi üzemméret mellett még érzékenyebb a gazdasága a vadkárra.

"A régiónkban a gemenci területekről átjártak, majd elszaporodtak a gímszarvasok, de nagyon sok őzünk is van. A homokos talaj gyorsan felmelegszik a területeinken, amely ideális élő- és pihenőhelyet jelent a szarvasoknak.

szarvas

A vadkerítés már nem elég a nagyvadak távoltartására – fotó: Pixabay

A vadásztársasággal mi is folyamatosan egyeztetünk, de én azt az elvet vallom, hogy amit csak lehet, meg kell védeni nekünk magunknak a területeinkből. Ha mi, gazdálkodók mindent megteszünk a vadak elriasztása érdekében, akkor a kultúráink védelme mellett rengeteg konfliktustól is megkíméljük magunkat...

Csakhogy egyféle védekezés ma már nem elegendő a nagyvadak ellen!

Egyre okosabbak, bátrabbak és kitapasztalják a vadkerítésen való bejárást.

Sokféle technológiát megismertem, kerestem a megoldást, amit a bekerített táblákban alkalmazhatnék, amikor egy kiállításon megismertem a Doxmand vadriasztók fejlesztőjét és szakembereit. Szimpatikus volt számomra a problémámhoz való hozzáállásuk és a korrekt kommunikációjuk.

vadriasztó

"Nagyon tetszett ez a környezetbarát technológia, ami hanghatással riaszt, napelemmel működik, ráadásul karbantartás-mentes az üzemeltetése." – fotó: Doxmand

Elpanaszoltam, hogy a négy hektáros bekerített lucernámba beszoktak a szarvasok, az állatok a legelés mellett pihenőhelyet alakítottak ki maguknak, szinte mindent letaposnak. A legutóbb már tíz feletti agancsot szedtem utánuk erről a kis területről úgy, hogy nem volt az agancsok között pár!

Alapjába véve nem a vadak táplálkozásával van gondunk, hiszen nálunk elenyésző az a mennyiség, amit megesznek. Az igazi gazdasági kárt a szarvasok a pihenő- és "játszó területeiken" okoznak számunkra több száz négyzetméter laposra taposott területtel kukoricában, lucernában.

Az 1,8 méteres vadhálót glediciával is megpróbáltuk körbe telepíteni, hátha a 15 centiméteres tövisek segítenek majd a szarvasok távoltartásában... de természetesen ezzel sem jártunk sikerrel.

Megismerve a Doxmand vadriasztókat, nagyon tetszett ez a környezetbarát technológia, ami hanghatással riaszt, ugyanakkor napelemmel működik, ráadásul karbantartás-mentes az üzemeltetése.

Mára több darab Doxmand vadriasztót vásároltunk, és nagyon jó kapcsolat alakult ki a gyártóval, aki lelkiismeretesen szervizeli a készülékeinket minden évben egy-egy szezon után. Általában ilyenkor csak át kell nézni a készülékeket, de volt már rá példa, hogy új hangszóró, vagy napelem került beépítésre, ugyanis a Doxmand csapata folyamatosan fejleszti a készülékeit, hogy minél kisebb arányban fordulhasson elő, hogy a vadak megszokják- vagy kijátsszák az eszközöket.

Nem maradt el a várt hatás

A szarvasok leszoktak a lucernámról és egyértelműen érzékelhető volt, hogy amint a Doxmand készülékeket beüzemeltük, elkerülték a tábláinkat.

A kihelyezés módjáról részletes és pontos instrukciókat kaptunk, és ezeket igyekeztünk a területi adottságokhoz mérten minél pontosabban megvalósítani, betartani. A Doxmand készülékek működését egyébként a kutyámmal tartott terepszemlék során is érzékeljük, ugyanis a kutyákat is zavarja kisebb mértékben a hanghatás.

vadriasztó őz ellen

A gazda nagyon hasznosnak tartja a kiegészítő akkumulátort, amivel egy hónapig gond nélkül üzemel a vadriasztó – fotó: Pixabay

Fontosnak tartom kiemelni, hogy

a Doxmand új fejlesztése a vadriasztókhoz az új csatlakozó, amire 5 és 14V közötti külső töltőegység csatlakoztatható, így akár a kiegészítő napelem helyett autó akkumulátorról is tölthetők a készülékek. Repce kultúrában nagyon hasznosnak bizonyult ez a funkció.

Ősszel viszonylag kevés napsütés éri a kultúrát, így a napelem nem minden esetben elegendő tápforrás a készülékek üzemeltetéséhez. Őszi-téli hónapokra kiváló megoldásként szolgál egy akkumulátor kapcsolása, amellyel egy hónapig is biztonsággal üzemeltethetők a Doxmand vadriasztók.

Összegezve a tapasztalatokat, bátran ajánlom a Doxmand vadriasztókat a gazdálkodók számára önmagában alkalmazva, vagy a tökéletesebb védelem érdekében vadkerítés mellé kiegészítésnek.