Nemesítőink folyamatosan azon dolgoznak, hogy a hazai körülményekhez leginkább alkalmazkodó hibrideket nemesítsenek ki, mivel a repcetermesztésben állandósulni látszanak a kihívások. Az utóbbi évek időjárása például rendre szélsőséges képet mutat, elég csak az idei, kezdetben száraz tavaszra és a rendkívül hektikus, nappali és éjszakai hőmérséklet-ingadozásokra gondolni.

A Syngenta nemesítőinek célja, hogy olyan hibrideket fejlesszenek ki termelőinknek, amelyek a magas terméspotenciálon túl rendkívüli termésstabilitással is bírnak. A hazai repce nemesítő hálózatunk 2019-ben átalakult, amelynek köszönhetően lehetőségünk nyílt sokkal korábbi stádiumban, hazai körülmények között tesztelni a jövő hibridjeit. Ennek eredményeként az elkövetkezendő években repcekínálatunk folyamatosan frissül, olyan hibridekkel, amelyek kifejezetten a magyar klimatikus viszonyokra és termelőink igényeire épülnek.

SY Glorietta logo

SY Glorietta – Az ÚJ MÉRFÖLDKŐ

Az SY Glorietta kitűnő alkalmazkodó-képességének köszönhetően az időjárási kihívásokra rendkívül jól reagál, így országszerte versenyképesen termeszthető. Új hibridünk nemcsak Európa-szerte, de Magyarországon is kimagasló terméseredményeket ért el (1. ábra).

Syngenta fejlesztői kísérletek eredményét tartalmazó diagram 1. ábra: Az SY Glorietta kimagasló terméspotenciálja

Éréscsoportja és kezdeti fejlődése okán korai vetésre is alkalmas, hidegtűrése kiváló, ami szintén fontos szempont lehet a hibridválasztás során. Tavasszal nem nyurgul fel, lassú és fokozatos magszárba indulás jellemzi, aminek köszönhetően a késő áprilisi fagyok kevésbé veszélyeztetik. Középérésű, magas állományt nevelő hibrid, amely jó szárszilárdsága okán kiemelkedő állóképességgel rendelkezik. Az SY Glorietta hibridet kiemelkedő ellenállóság jellemzi a fóma és szklerotínia betegségekkel szemben. Emellett tarlórépa-sárgaság vírus elleni (TuYV) rezisztenciával is rendelkezik.

További erénye a kiemelkedően látványos nitrogén reakció és -hasznosulás a piacvezető versenytársakkal szemben. Termesztésével még akkor is jó termésre lehet számítani, ha a talajban a nitrogén feltáródása nem optimális.

Azon repcetermelőinknek ajánljuk, akiknek fontos a kiemelkedő terméspotenciál és termésstabilitás, valamint a jó télállóság és a repce fő betegségeivel szembeni tolerancia.

Jellemzői:

Agronómiai tulajdonságok
olajtartalom
terméspotenciál kiváló
télállóság nagyon jó
betegség-ellenállóság jó (TuYV ellenálló)
tenyészidő középérésű
növénymagasság magas
szárszilárdság
kezdeti fejlődés közepes
ajánlott vetőmagnorma 400-500 000 mag/ha

Aganos logo

Az Aganos a Syngenta új, közép-korai éréscsoportba tartozó repce hibridje

Mind a legnagyobb repcetermelő országokban, mind pedig a közép és dél-európai országokban terméspotenciálját tekintve a legkiemelkedőbbek között szerepelt (2. ábra).

Az Aganos kiváló teljesítménye a magyarországi regisztrációs vizsgálatokban diagram2. ábra: Az Aganos kiváló teljesítménye a magyarországi regisztrációs vizsgálatokban

Tarlórépa sárgaság vírussal (TUYV) szemben rezisztens. Jó télállóság jellemzi és megdőlési hajlama alacsony.

Zárt térállás, közepes növénymagasság jellemzi, amely megkönnyíti a szántóföldi növényvédelmi kezeléseket. Közép-korai hibrid, korai virágzással és jó télállósággal. Átfogó ellenállóképességgel valamennyi szárbetegséggel szemben, valamint a tarlórépa sárgaság vírussal (TUYV) is rezisztens. Tápanyagban gazdag, kedvező vízháztartású területeken kimagasló terméseredményre képes.

Jellemzői:

Agronómiai tulajdonságok
olajtartalom
terméspotenciál magas
télállóság
betegség-ellenállóság jó (TuYV ellenálló)
tenyészidő közép-korai
növénymagasság középmagas
szárszilárdság kiváló
kezdeti fejlődés gyors
ajánlott vetőmagnorma 400-500 000 mag/ha

A Syngenta Kft. repce portfoliójának további hibridjei:

SY IOWA

Közép-korai érésű hibridünk azon termelőinknek ajánljuk, akiknek fontos az olajtartalom és a szklerotíniával szembeni ellenállóság. Gyors kezdeti fejlődésének köszönhetően későbbi vetésre is alkalmas.

BLUESTAR

A jól ismert és már sokszor bizonyított középérésű hibridünk, kimagasló terméspotenciállal és stabilitással rendelkezik. Azoknak ajánljuk, akiknek fontos, hogy minden körülmények között megbízható hibridet termesszenek.

SY FLORIDA

A korai szegmens zászlóshajója. Azoknak a termelőknek ajánljuk, akiknek fontos a koraiság, és ezáltal könnyebben kezelhetővé válik a repce betakarításának munkacsúcsa. Emellett kisebb habitusának köszönhetően könnyen kezelhető hibrid, amelynek szklerotínia ellenállósága is kiemelkedő az éréscsoportjában.

SY CASSIDY

A korai szegmens egyik legalkalmazkodóbb hibridje, amely az ország összes repce termesztőterületén megállja a helyét. Azokba a gazdaságokba ajánljuk, ahol fontos a termésstabilitás és a koraiság.

Ha bővebben szeretné megismerni hibridválasztékunkat, tájékozódjon a honlapunkon.

Zilahi András
Fejlesztőmérnökök vezetője
Syngenta Kft.

 

Indexkép: 123rf.com