kalászosok

A kalászosok védelme a gombabetegségek ellen kiemelt fontosságú – fotó: Corteva Agriscience

A kalászos gabonák korszerű termesztéstechnológiája, a magas hozamelvárások megkövetelik a kultúrnövény egészségének, produktivitásának folyamatos fenntartását a gazdasági célok érdekében. Mivel a hazai gabonatermesztés kihagyhatatlan tényezői a kalászosokat károsító gombabetegségek, az ellenük való hatékony védelem alapkövetelmény a gazdálkodók számára. Mivel a kórokozók gyakorlatilag a teljes tenyészidőszak során felléphetnek, és a természeti környezethez hasonlóan változnak, új megoldásokra mindig szükség van.

queen gombaölő szer

Új hatóanyag, új előnyök

A Corteva Agriscience nemrégiben kapta meg új gombaölő szerének a Queen-nek az engedélyokiratát. A Queen a Corteva új generációs gombaölő szereinek legújabb tagja a Verben mellett. A Queen tartalmazza az új fejlesztésű Inatreq hatóanyagot, mely évtizedes újdonságként egy teljesen új hatásmechanizmusú, új hatóanyagcsoport első tagja a kalászosok védelmére. Egyedi hatáshelye révén képes a más hatóanyagokra toleráns, vagy rezisztens kórokozók elpusztítására, széles hatásspektruma lehetővé teszi a legfontosabb gabonabetegségek elleni hatékony védelmet.

Az Inatreq alapja egy természetes eredetű hatóanyag, egy talajbaktérium gombaölő hatású terméke, melyet a gyártás során különleges tulajdonságokkal ruháznak fel. Egyik legfontosabb ezek közül a kiemelkedően hosszú tartamhatás, melynek egyik pillére az Inatreqrendkívül jó UV ellenállósága. Mivel manapság ezzel a faktorral is komolyan számolni kell a szabadföldi növénytermesztésben, nem hanyagolhatjuk el a jelentőségét. A tartamhatás másik fontos eleme a természetes hatóanyag biológiai lebontó folyamatokkal szembeni fokozott ellenállósága. Ez megakadályozza a növényi szövetekbe bejutott hatóanyag különböző enzimek általi gyors lebontását, ami tovább nyújtja az aktív fázist a kezelés után.

inatreq

Sokoldalú hatóanyag-kombináció

Az Inatreq a Queen gombaölő szerben kiegészül protiokonazollal, mely kiszélesíti a hatásspektrumot és megakadályozza a kórokozó-rezisztencia kialakulását. Ez a kombináció az őszi és tavaszi búza, rozs és tritikálé levél és kalászbetegségei ellen kimagasló hatékonysággal használható. Markáns gombaölő hatás és hosszú hatástartam jellemzi a kombinációt, amely bármilyen intenzitású technológiában megállja a helyét.

Ha egy kezelésben gondolkodik a gazdálkodó, akkor a zászlóslevél – kalász védelmére célszerű időzíteni a kezelést. Abban az esetben, ha több fungicid kezelés kerül kijuttatásra, a zászlóslevél megjelenése-kiterülése időszakában kijuttatva kaphatjuk a hatás maximumát. Ez a technológiai lépés megbízhatóan óvja a vegetatív részeket a kalászhányás időszakáig, amikor is a Verben speciális összetételű gombaölő szer rendkívüli hatását aknázhatjuk ki eredményesen jól időzített permetezéssel.

Új típusú formulációs technológia

A Queen i-Q4 formulációs technológiával készül, ami kiváló tapadást biztosít a gombaölő szernek. A permetező fúvókákból érkező apró permetlé cseppek így nem peregnek le a gabona felületéről, szilárdan megtapadnak és perceken belül szétterülnek, gyorsan kialakuló védőpajzsot hozva létre. A hatóanyagok felszívódnak a növénybe, a kezelt felületek mellett képesek a levelek fonákát, valamint a direktben kezelést nem kapott területeket is megvédeni.

A Queen egyedi összetételével, más készítményektől különböző hasznos tulajdonságaival, rendkívül jó használhatóságával a magyarországi növényvédelem új korszakát nyitja meg.

Bálint Sándor
Gombaölő és rovarölő szer termékmenedzser
Corteva Agriscience

corteva logó