Mezőgazdasági gyakorlatunk talajerőgazdálkodási szempontból az elmúlt évtizedben jelentős változásokon ment keresztül. A környezetkímélő technológiák és termékek terjedése elősegíti fenntartható törekvéseinket. A profitorientált szemlélet mellett megjelenik a precíziós, okszerű gazdálkodás. Odafigyelünk arra, hogy egyebek között az inputanyagok akkor és olyan mennyiségben kerüljenek kijuttatásra, amikor és amennyi belőlük feltétlen szükséges, a talajmunkákat kíméletesen végezzük, ennek köszönhetően gazdaságunkhoz tartozó területeinket jó állapotban adjuk tovább a következő generációnak.

A talajra – szerkezetétől függetlenül – gyakran a mai napig élettelen közegként tekintenek. Szerencsére a mezőgazdaság aktív résztvevőinek többsége tudja, hogy a talaj megfelelő állapotának fenntartása, annak szükség szerinti javítása elengedhetetlen ahhoz, hogy a jövőben a mindenkor elvárt minőségben és mennyiségben állíthassunk elő terményeket.

A Free PK készítményt ősszel vagy tavasszal juttassuk ki a növények csírázását követően a növekedési fázisban

1. ábra: A Free PK készítményt ősszel vagy tavasszal juttassuk ki a növények csírázását követően a növekedési fázisban – fotó: Biocont Magyarország Kft.

A növény-mikroba-interakciók vizsgálata és a különböző mikrobiális inputanyagok alkalmazása egyre nagyobb teret kap a gyakorlatban. A mikrobák, legyenek azok számunkra hasznosak vagy kártékonyak, körülveszik növényeinket, velük kölcsönhatásban élnek. Az integrált gazdálkodási szemlélet előtérbe helyezi a természetes mechanizmusok támogatását a kémiai megoldásokkal szemben, azokat háttérbe sorolva.

A kijuttatott növényvédő szerek mennyiségének csökkentésén túl figyelmet kell fordítsunk a fenntartható szerves- és műtrágya felhasználásra. Ez nem csak a költségek csökkentése érdekében fontos, a talaj mikrobiom összetételének alakulásában és a nitrátérzékeny területeken is rendkívüli jelentőségű. Az elmúlt évben tapasztalható műtrágyaárak emelkedése és a szerves trágya hiánya még fontosabbá teszi, hogy felhívjuk a figyelmet az új generációs tápanyag-utánpótlási lehetőségekre.

A Biocont Magyarország Kft. FREE termékcsaládja hozzájárul a kijuttatott műtrágya mennyiségének csökkentéséhez, valamint annak hasznosulásához.

A FREE PK mikrobiológiai készítményben megtalálható Bacillus mucilaginosus gyökérbaktérium szimbiotikus kapcsolatban áll a növénnyel. A kapcsolat eredményeként szerves savakat termel, amelyek hozzájárulnak a talajban lévő, olykor nehezen elérhető tápanyagok, különösen a foszfor és a kálium felszabadulásához. Ezek a tápanyagok kulcsfontosságúak többek közt a gyökér- és növényi növekedés, fejlődés, a termésminőség és a szárazságtűrés szempontjából.

Továbbá elősegítik a betakarított termények/termések tárolhatóságát. A növény-mikroba-interakciót a növény exudátumai vezérlik, a tápanyagok és cukrok átadásának mértékét, így a baktérium által mobilizált foszfor és kálium mennyiségét a növény szabályozza.

A Free PK hozzájárul a talajban lévő, nehezen elérhető tápanyagok, különösen a foszfor és a kálium felszabadulásához.

2. ábra: A Free PK hozzájárul a talajban lévő, nehezen elérhető tápanyagok, különösen a foszfor és a kálium felszabadulásához – grafika: Biocont Magyarország Kft.

A FREE termékcsalád további tagjai engedélyeztetés alatt állnak, amelyekkel nitrogénműtrágya mennyiségét hektáronként akár 30-45 kg-mal csökkentheti.

A Free PK kísérleti eredményei

3. ábra: A Free PK kísérleti eredményei – grafika: Biocont Magyarország Kft.

A hatékonyság a FREE készítmények megfelelő alkalmazásában rejlik!

Alkalmazási mód:

●        szántóföldi és zöldség kultúrák esetén ősszel vagy tavasszal juttassuk ki a növények csírázását követően a növekedési fázisban

●        állókultúrák (szőlő, gyümölcsfa) esetén télvégén vagy tavasszal juttassuk ki

●        évelő takarmánynövények estén vegetáció elején vagy az első kaszálást követően juttassuk ki

●        ideális talaj hőmérséklet 8°C és 30°C között van

●        kijuttatás nedves talajra vagy eső előtti órákban javasolt

●        magas UV sugárzás esetén reggeli vagy esti alkalmazás ajánlott

●        a talajra permetezővel kell kijuttatni a kultúrnövény jelenlétében

Free PK hatóanyag és felhasználhatósági lista

4. ábra: A Free PK használata – forrás: Biocont Magyarország Kft.

A készítmény ökológiai gazdálkodásban való engedélyeztetése folyamatban van!

Most igazán megéri kipróbálni: 10+1 akció

A Biocont FREE PK bevezetési akciójának alkalmával ingyen adunk egy készítményt minden megvásárolt tizedik termék után.  A rendeléssel kapcsolatban látogasson el oldalunkra vagy keresse a Biocont területileg illettékes szakcsatanácsadóit.

Papp Márk
szaktanácsadó
Biocont