Február közepén ugyan több esőt kapott a Kárpát-medence a kelleténél, de ha a klímaváltozás így folytatódik, lassan nálunk is szükség lesz a naperőművekre és a hidropónikus zöldségtermesztésre. Lesz kitől tanulnunk, hiszen az Perzsa-öböl mentén egyre többen kísérleteznek az új technológiákkal. Sikerrel – írja a Syngenta blog.

hidropónikus zöldségtermesztés

A hidropónikus módszer bevezetése óta a farmer megtakarítja az öntözővíz 80 százalékát – fotó: Shutterstock

Nasser Al Zaabit sikeres farmernek tartják az emirátusban, aki 33 ezer négyzetméteres farmján zöldségeket termeszt. Mint mondja, a hidropónikus módszer bevezetése óta megtakarítja az öntözővíz 80 százalékát, viszont az év tíz hónapjában számíthat a paradicsom, uborka, paprika és padlizsán termésre. Ez eléggé szép eredmény egy olyan területen, ahol nyáron akár közel 50 fok is lehet árnyékban, termőtalajról nemigen beszélhetünk és a víz többe kerül, mint a benzin.


Csakhogy Nasser Al Zaabi féltucat üvegháza fölött állítható árnyékolók vannak, és a szellőzést úgy vezérlik, hogy a beszivattyúzott éjszakai hűvösebb levegőt megtartsák, így 28-30 foknál sosincs melegebb odabent. A megfelelő páratartalomról szintén a szellőzőrendszer gondoskodik. A hidropónikus rendszer pedig olyan víztakarékos, hogy amíg a szabadföldi termesztés idején évi 40 ezer liter vizet is elhasznált, most ennek ötöde is elég, és annak egy része újra felhasználható.