fotó: Shutterstock

Jobb a folyékony!

A Vulcan Folyékony NPK egy szerves anyag alapú keverék. Jelentős nitrogén, foszfor, kálium tartalma mellett ként, kalciumot, mikroelemeket, aminosavakat, és cukrot is tartalmaz. Kevés víz mellett is azonnal felvehető tápanyagot biztosít a még gyenge növénynek, és fokozza a talaj biológiai aktivitását. Ha szilárd és szervetlen NPK-t használunk, akkor csak 2-3 tápanyagot pótlunk, és az is csak akkor hasznosul, ha kellő csapadék érkezik. Számos termelőnk tért már át a folyékony (Vulcan Power) alapú tápanyag pótlásra és az eredmények magukért beszélnek.

Így működik a folyékony szerves trágya (Vulcan Power) – fotó: VulcanAgro Kft.

Mennyibe kerül?

Vulcan Folyékony NPK elővásárlási ára (2020. augusztus 20-ig) 49 990 Ft / tonna+áfa. Mivel a javasolt dózis 500-700 liter/ha, ezért semmivel sem kerül többe, mint egy szilárd termésnövelő. Hatóanyagban pedig 2-2,5 q/ha NPK-val egyenértékű, de a mezo-, és mikroelem tartalma, lényegesen felül múlja azt. És ne felejtsük el, hogy végre nem romboljuk, hanem építjük a talajunkat, miközben a termelésünk intenzitása is növekedhet. Megéri?

Hogy juttassam ki?

A Vulcan Folyékony NPK-t hagyományos permetezővel (de nagy fúvókával) ki tudjuk juttatni. Érdemes a tarlóra, szármaradványra kifújni és csak sekélyen, a felső 10-15 cm-es rétegbe dolgozni. Ezt sem szükséges azonnal, mivel élő organizmust a termék nem tartalmaz. Tehát ha folyékony technológiára szeretne valaki átállni, akkor szükséges lesz tartályokra, amibe lefogadja a kész keveréket, és egy hagyományos permetezőre. Első lépésben ennyi is elég!

Hagyományos permetezőgép is megfelelő a kijuttatáshoz – fotó: VulcanAgro Kft.

Mit fogunk tapasztalni?

Ha már gyomos a tarló, akkor a legjobb „gyomirtóként” működik. Gyorsabban fog bomlani a szalma és a szármaradvány, és a talaj kezdi összeszedni és tartalékolni a vizet. Egyenletes lesz a kelés, kezdenek eltűnni a talajfoltok.  A növényünkön pedig nyoma sem lesz a korai tápanyag hiány okozta lilulásnak vagy sárgulásnak. Vitális állomány megy bele a télbe, amely bokrosodik, fejlődik a föld felett és alatt.

2020 május végén ilyen a borsó, ha folyékony NPK-val indulunk – fotó: VulcanAgro Kft.

Technológia, nem csak termék!

Vulcan Folyékony NPK nem csak egy termék. Rendelhető emelt nitrogén, foszfor tartalommal éppúgy, mint anélkül. Használható BIO gazdálkodásban vagy konvencionálisban és az összes szántóföldi vagy kertészeti kultúrában. Ugyanakkor, hogy a gazdálkodásunk sikeres legyen a Vulcan Folyékony NPK csak az első lépés. Fontos, hogy a technológiában elég ként, magnéziumot is pótoljunk, akár több alkalommal és ne csak a nitrogént juttassunk ki, gyakran gondolkodás nélkül. Vagyis akik velük dolgoznak, azoknak fogjuk a kezét, ha kell a növény tápanyag felvételét elemezzük. Olyan lombtrágyákat állítunk össze, ami adott gazdálkodásban felmerülő hiányosságokat szüntet meg.

Hol érdemes elkezdeni?

Az egyre szárazabb nyár és csapadékhiányos ősz miatt, először a repce és kalászosok termesztésénél. Azokon a területeken térjünk át, ahol jelentős szármaradványt dolgozunk be vagy egy talajzsaroló növény (pl: napraforgó) volt az elővetemény. Egy homokos vagy nagyon alacsony szervesanyag tartalmú talajon pedig nem is kérdés, hogy a Vulcan Folyékony NPK az igazán jó választás.  Tudjuk, hogy az átállás nem könnyű és számos kérdés is megválaszolatlan maradt. Keressen bennünk és segíteni fogunk.

Akkor leszünk sikeresek, ha teszünk érte! – fotó: VulcanAgro Kft.

Vázsonyi László

VulcanAgro Kft

termékfejlesztő-mérnök

www.vulcanagro.hu