Brazília kukorica exportja az utóbbi években gyors ütemben fejlődik, így ma már a legnagyobb exportőrök közé sorolható. Az észak-amerikai és európai kukorica beérése után Brazília általában fékezi az exportját, ebben az évben viszont jelentős készleteket tartalékolt, hogy versenyben maradjon az említett exportőr országokkal – írja a graintrade.com.

Brazil szakértők korábban 35 millió tonnára becsülték az ország ez évi teljes kukoricaexportját, amely azonban elérheti a 40 millió tonnát, mivel november elején már 33,5 millió tonnát tett ki. Az óriási brazil potenciált jelzi, hogy az ország november első hat napjában 1,258 millió tonna, vagyis naponta 209.700 tonna kukoricát szállított külföldre.

Ukrajna néhány év alatt a nulláról közel 3 millió tonnára növelte kukorica kivitelét – fotó: Pixabay

Közben az USA kukorica exportja is erősen lecsökkent a tavaszi áradások miatti terméskiesések nyomán. Az USA a legutolsó szezon kezdete óta mindössze 4,321 millió tonna kukoricát exportált, ami mintegy 61 százalékkal kevesebb az előző év hasonló időszakában kivitt mennyiségnél, ezért az USA-kukorica hagyományos vásárlói közül többen Brazíliára váltottak át.

Az európai piacokon azonban a brazil kukoricának új versenytársa támadt, éspedig Ukrajna, amely néhány év alatt a nulláról közel 3 millió tonnára növelte kukorica kivitelét, ez a  jövőben pedig sok gondot és bosszúságot okozhat a magyar kukoricafelesleg elhelyezésén fáradozóknak. Ráadásul az ukránok (és az argentinok) tonnánként 164-165 dolláros áron kínálják a kukoricát, miközben a brazil kukorica tonnája mintegy 10 dollárral drágább, egyes európai és ázsiai vásárlók mégis a brazil terméket részesítik előnyben.