A Strategie Grains legfrissebb értékelése szerint az EU-27 idei repcetrémese, a kedvezőtlen időjárás és a szokatlanul magas rovarkártétel miatt, 14 év óta a legalacsonyabb lesz, bár néhány napja az EU saját előrejelzése még a tavalyi katasztrofálisan alacsony termés fölötti mennyiséget prognosztizált – írja az agrarheute.com.

A repceárak a világpiacon egyre növekvő tendenciát és a szójához viszonyítva jóval kisebb stabilitást mutatnak.

A tavaszi fagykárok után a júniusi esőzések túl későn jöttek. Mivel a repce az észak- és nyugat-európai országok egyik alaptakarmánya, a (Nagy-Britannia nélkül) mindössze 15,41 millió tonnára becsülhető össztermés miatt több tagország várhatóan repceimportra kényszerül, amelynek együttes mennyisége elérheti a hatmillió tonnás rekordot. Az elsődleges exportőrök Ukrajna, Kanada és Ausztrália lehet.

Egyedül Németország 1,1 millió tonna repceimportra szorul. Ugyanakkor a repceárak a világpiacon – a csökkenő terméskilátásokra való egyre növekvő tendenciát és a szójához viszonyítva jóval kisebb stabilitást mutatnak. A termin üzletekben a repce ára már tonnánként 380 euróra, azonnal vásárlásra pedig 373 euróra kúszott fel.