Március utolsó hetében az európai búzaárak már a 200 eurót közelítették (néhány nap alatt tonnánként 20, a terminüzletekben pedig 25 euróval emelkedve), és továbbra is felfelé ívelő tendenciát mutattak – írja az agrarheute.com.

Az európai termelők a logisztikai problémák miatt nehezen tudják eljuttatni terményeiket a kikötőkbe – fotó: shutterstock

Ugyancsak felfelé mozognak a rizsárak az ázsiai országokban. Az áremelkedések oka főleg az importőrök által a fontosabb gabonafélék pánikszerű vásárlásaiban és a logisztikai műveletek akadályozásában keresendő.

A mozgatható rizskészletek már világszerte annyira megcsappantak, hogy az egyébként elsősorban rizsfogyasztó ázsiai országok is búzát kezdenek felhalmozni, a „hörcsög módjára történő harácsolás” pedig már a lisztre és a tésztákra is kiterjed, ami még inkább felfelé srófolja az alapvető élelmiszerek árát. A francia szupermarketekben a rizs, a liszt és a tészta március utolsó hetében már a normál árnak a háromszorosáért volt kapható, miközben a pékségek megduplázták a lisztvásárlásaikat.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy a nagy európai exportőr országok a személyi mozgások és a szállítások korlátozása miatt kevesebb árut tudnak exportra feladni. A készleteiktől szabadulni akaró francia termelők nem találnak elegendő fuvareszközt és rakodómunkást gabonatermékeiknek a malmokba és kikötőkve történő szállításához. Oroszország a rubel leértékelése nyomán kezdetben  növelte a gabonaexportját, és a 12,5% fehértartalmú búzát tonnánként 193 eurós áron kínálta FOB fekete-tengeri kikötői paritáson.

Az országon belüli árumozgatás nehézségei és a belső ellátás biztosítása azonban előbb-utóbb ott is az export csökkenését eredményezhetik. Abdolreza Abbassian, a FAO vezető közgazdásza szerint világméretű élelmiszer-válságról egyelőre nem beszélhetünk, de a pánikszerű felhalmozások és készletvisszatartások folytatódása azt könnyen kiválthatja.

Az agrofórum információi szerint április 7-én a búza 201,81 dollár/tonnás áron stagnált a tengerentúlon, míg a a kukorica 131,29 dollár/tonnás ára fél százalékos csökkenés eredménye. A szójabab ,1 százalékkal, enyhén drágult a tonnánkénti 314,52 dolláros szintig. A párizsi árutőzsdén 25 eurócenttel emelkedett a malmi búza ára így 195,5 euróba került egy tonna. A repce is drágább lett, 2 euróval 370 euróra változott a tonnánkénti ára. A takarmánybúza ára viszont 15 eurócenttel a 157,2 eurós értékre mérséklődött, a kukorica ára 0,75 euróval a tonnánkénti 165,75 euróra ment le.

Az aktuális hazai terményárakról az Agroinform.hu Terménypiacok fül alatt tájékozódhat.