Varga Ákos, az UBM Csoport igazgatósági elnöke a Szója Agroinform Webináriumon tartott előadásában beszélt arról, hogy milyen mutatók jellemzik globális szinten, Európában és Magyarországon a szójatermesztést és a szója takarmánykeverékekben való felhasználását.

Az UBM Csoport gabonakereskedelemmel, szójadaraimporttal, takarmánygyártással foglalkozik, éves árbevétele meghaladta a 230 milliárd forintot. Mivel a takarmánygyártás során nagy mennyiségű szójadarát használnak fel, érdekeltek abban, hogy a lehető legkisebb szállítási költséggel, magyarországi előállításból tudják beszerezni a szükséges alapanyagot.

A szójából származik a takarmányok fehérjetartalmának oroszlánrésze

Magyarországon a keveréktakarmány-termelés 3,6 millió tonna volt 2022-ben (ami 300 ezerrel kevesebb az átlagnál), mindehhez a fehérjenövény-felhasználás 525 ezer tonna, aminek a 90 százalékát a szójatermékek (szójabab és szójadara) felvásárlásából fedezi a takarmánygyártási ágazat.

2022-ben 134 ezer tonna szója termett hazánkban, melyhez képest 514 ezer tonna a szójaimport, és 130 ezer tonna a szójaexport. Magyarország szójababtermelése érdekesen alakult az elmúlt évtizedekben: volt egy erős emelkedés 2012 után, néhány évvel ezelőtt stabilan 180 ezer tonna közeli szójababtermések születtek, azután lassan elkezdett csökkeni a termelés. A szója iránti igény viszont közel sem mutat csökkenő tendenciát.

Erősödő baromfiágazat, még nagyobb a szója iránti kereslet

Keveréktakarmány-gyártásban a baromfiágazat felhasználása ma már nagyobb, mint a sertéságazaté, ami azért is lényeges, mert a baromfitakarmányok esetében arányaiban több fehérjére van szükség.

tyúk

A baromfitakarmányok esetében arányaiban több fehérjére van szükség, a szója nélkülözhetetlen – Fotó: Shutterstock

A magyar keveréktakarmány-gyártás körülbelül háromnegyed részben a fehérjenövényekre és azok származékaira van utalva. Az extrahált szójadara felhasználása 451,5 ezer tonna, a full-fat szója felhasználása 31,5 ezer tonna. (A szójabab extrahálása során a szójababból kivonják az olajat, és körülbelül 46 százalékos fehérjetartalmú szójadaraként kerül bele a takarmányba.). A szójadaraimport főként Dél-Amerikából, kisebb részben Ukrajnából érkezik Európába. Ami Magyarországon hiányzik: a szójabab extrahálása.

Az UBM Csoport éves szinten 162 ezer tonna szójadarát és 36 ezer tonna szójababot vásárol fel. Ami a magyar termelők számára fontos, hogy

az import szójadarát a feldolgozóüzemnek köszönhetően az UBM képes kiváltani magyar szójabab feldolgozásával.

2024-ben így a mostani 36 ezer tonna helyett további 35 ezer tonna szójababot vásárolnak fel, 2025-ben már 100 ezer tonna fölötti számokkal kalkulálnak.

szója

Az UBM képes kiváltani az import szójadarát magyar szójababra – Fotó: Shuttertstock

A jövő takarmányozásának "szentháromsága

  • MINŐSÉG: alapvető elvárás.
  • BELTARTALOM- és ÁROPTIMALIZÁLÁS: Varga Ákos hangsúlyozta, "ha mi folyamatosan tudunk a belföldi szójára alapozni, akkor csökkenteni tudjuk a behozott szójadara mennyiséget, és a szójadara helyett full-fat szóját tudunk felhasználni a takarmányokban." Viszont egy ekkora üzem működéséhez alapvető az alapanyaggal való tervezhetőség kérdése. A szójadarát lehet határidőre kötni a chicagói tőzsdén, be lehet előre szerezni a nemzetközi kereskedőktől. Ezért az lenne a fontos, hogy az a termelő, aki szójababot vet, előre gondolkodjon el azon, hogy mikor, mennyit fog belőle eladni, mert ha betakarításkor kap észbe, addigra már minden gyár kénytelen biztosítani máshonnan a szükséges mennyiséget. 1-1,5 tonnát (hektáronként) lekötni nem jelent nagy kockázatot, viszont magasabb árat jelenthet a termelőnek, az UBM-nek pedig jobb tervezhetőséget.
  • FENNTARTHATÓSÁG: forintokban mérhető értéket képvisel, a feltételeknek jobban megfelelnek azok a termékek, amelyek alapanyaga (pl. a szója) nem a világ másik végéről kerül hazánkba.

Gondolkodjon időben, keresse az UBM Csoport munkatársait, a magyar szójának hosszú távon lesz helye a takarmánygyártásban!

ubm