Dinamikusan fejlődő üzleti világunkban a verseny fokozatosan erősödik. Ha ebben az igen gyorsan változó környezetben szeretnénk a piaccal lépést tartani, akkor a hatékonyság és a minőség növelésére törekednünk kell. Sokszor ekkor kerül előtérbe a gemba módszer. Nézzük meg, hogy pontosan miben segíthet és hogyan érdemes alkalmazni?

gemba módszer

A gemba bevonja a munkavállalókat is a konkrét probléma megoldásába és a fejlesztésbe – fotó: geetoolbox.com

Mi a módszer lényege?

A Japán termelési környezetből származó módszer lényege, hogy a problémák és a fejlődési lehetőségek is a munkaterületeken találhatók meg. Ez lehet egy gyártósor vagy egyéb üzemi terület is. Ebben a folyamatban a vezetőknek és a munkavállalóknak is részt kell venniük, hiszen csak így figyelhető meg alaposan a teljes folyamat, amelyen változtatnunk kell.

Ez az elv, tulajdonképpen arra ösztönzi a vállalatokat, hogy a problémákról ne az irodákban vagy esetleg a tárgyalótermekben beszéljenek, hanem a konkrét helyszínen, ahol a gyártás folyik. A helyszínen lehetőség nyílik arra, hogy közvetlenül összegyűjtsék azokat az információkat és a tapasztalatokat, amelyek később hozzásegíthetik őket a helyes döntés meghozatalához.

Milyen előnyei ismertek a módszernek?

A gemba előnyei a következők:

  • Valós idejű információt nyújt, azaz segít a gyors reagálásban és a döntéshozatalban. Ez kulcsfontosságú lehet a gyorsan változó piaci környezetben.
  • A problémát egészen a gyökerénél tárja fel, így sokkal egyszerűbb hatékony megoldásokat találni az adott problémára.
  • Bevonja a munkavállalókat is a konkrét probléma megoldásába és a fejlesztésbe. Ez növelheti az adott szervezet iránti elköteleződést és a felelősségvállalást, de hozzájárul a munkavállalók motivációjához is.
  • A lépések során pontosan ki fog derülni, hogy mely pontokon tapasztalható pazarlás, amelyeket akár azonnal meg lehet szüntetni.

Melyek azok az eszközök, amelyek képesek hatékonyan támogatni ezt a módszert?

Padlójelölő szalag, különféle egyéb padlójelölők, tárhely azonosítást segítő eszközök, padló szimbólumok, információs keretek és dokumentumtartók, vizuál táblák. Egy forgatható vizuál tábla például hatékony eszköz, akkor amikor sokan vannak bent egy megbeszélésen.

A padlójelölők segítségével különféle munkaterületeket különböztethetünk meg, vagy kijelölhetünk bizonyos útvonalakat. A padló szimbólumok figyelmeztethetik a munkavállalókat a különféle veszélyekre vagy esetleg arra, hogy éppen milyen védőfelszerelésben léphet be az adott területre.